1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Ηλεκτρικό Ρεύμα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές
Ηλεκτρικό Ρεύμα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές

0

Πολλαπλά ρεκόρ μέσα και στην ίδια ημέρα καταλήγουν να καταγράφουν οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς τα μέτρα ενεργειακής ασφάλειας που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις της περιοχής δεν φαίνεται για την ώρα να καθησυχάσουν τις αγορές, ενώ υπάρχουν βάσιμοι φόβοι πως η ενεργειακή κρίση θα συντηρηθεί για αρκετό καιρό ακόμη, ίσως και καθόλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές σήμερα ξεπέρασαν για πρώτη φορά στα χρονικά και το ψυχολογικό όριο των 500 ευρώ.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου έτους στη Γερμανία αυξήθηκαν πάνω από 6,5% αγγίζοντας το αστρονομικό ποσό των 508 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG. Ουσιαστικά μιλάμε για μια αύξηση της τάξεως του 500%(!) συνολικά μέσα στην τελευταία χρονιά, με την τιμή να διπλασιάζεται μόνο μέσα στους τελευταίους δύο μήνες.

Νέο ρεκόρ και για τις γαλλικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, που ξεπέρασαν τα 636 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ κάθετο άλμα σε ιστορικά υψηλά κινούνται και τα σκανδιναβικά συμβόλαια.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην αγορά για το εάν οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης θα μπορέσουν να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ενόψει του χειμώνα. Η πυρηνική ικανότητα της Γαλλίας είναι εξαιρετικά χαμηλή, μειώνοντας την πιθανότητα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες, ενώ τα κύματα καύσωνα και η ξηρασία στην ήπειρο επιβαρύνουν τις υποδομές βραχυπρόθεσμα.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν τους οικιακούς λογαριασμούς και το κόστος των πάντων, από την παρασκευή τροφίμων μέχρι τη θέρμανση. Και η τιμή της ενέργειας κατ’ επέκταση εκτοξεύει στα ύψη τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο οποίος καλπάζει πλέον με διψήφια ποσοστά.

 

Αυξημένη κατά 2,419 σεντς θα είναι η κιλοβατώρα από την 1η Οκτωβρίου για οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες, λόγω της λεγόμενης «εισφοράς φυσικού αερίου», ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομία

 

Πρόβλημα υπάρχει και από την παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πιο συγκεκριμένα από την αιολική ενέργεια, καθώς οι χαμηλοί άνεμοι έχουν καθηλώσει την παραγωγή σε επίπεδα πολύ κάτω του αναμενόμενου, ακόμη και για την καλοκαιρινή περίοδ

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας BILD, η εισφορά θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση περίπου 480 ευρώ ετησίως (χωρίς ΦΠΑ) για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων, ενώ η Handelsblatt σημειώνει ότι οι αυξήσεις δεν θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους καταναλωτές, «αλλά είναι σαφές ότι οι τιμές θα αυξηθούν τρομερά ως αποτέλεσμα της εισφοράς», η οποία έχει ως στόχο την κάλυψη του 90% του επιπλέον κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι πάροχοι για την προμήθεια φυσικού αερίου. Μέχρι τώρα, οι εταιρίες δεν είχαν το δικαίωμα μετακύλισης αυτού του κόστους στους πελάτες τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά πρόκειται να διπλασιαστεί σχεδόν στις αρχές Οκτωβρίου λόγω της αύξησης του κόστους χονδρικής. Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για τον μήνα εκείνο, έχει επταπλασιαστεί σε περίπου 591 στερλίνες ανά μεγαβατώρα σύμφωνα με το Intercontinental Exchange AG.

Η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη φάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων που διαμορφώθηκε μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή της. Αυτό προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους στη γερμανική βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας.

Ο στόχος του 80%

Η Κομισιόν έχει καλέσει τους διαχειριστές των αποθηκών φυσικού αερίου να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 80% έως την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά ορισμένα κράτη – μέλη που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, με τη Γερμανία και την Ιταλία να έχουν δώσει εντολή οι αποθήκες να είναι γεμάτες κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου.

Η επίτευξη αυτών των στόχων δεν θα είναι φθηνή, καθώς οι υψηλές τιμές σημαίνουν ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που πρέπει να αγοραστεί θα κοστίσει περίπου 4 φορές περισσότερο από το ποσό που θα κόστιζε πέρυσι τέτοια εποχή