1. Home
  2. Νέα
  3. Κλιματική αλλαγή: «Βράζει» η Μεσόγειος
Κλιματική αλλαγή: «Βράζει» η Μεσόγειος

Κλιματική αλλαγή: «Βράζει» η Μεσόγειος

0

Έως και πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου φτάνει η θερμοκρασία των υδάτων σε αρκετές περιοχές της Μεσογείου, με ολέθριες συνέπειες για τη θαλάσσια πανίδα και κατ΄ επέκταση και για τον άνθρωπο.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, από τη Βαρκελώνη ως το Τελ Αβίβ οι επιστήμονες παρατηρούν εξαιρετικά απότομη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Θαλάσσιος «καύσωνας»

Η ακραία ζέστη στην Ευρώπη και άλλες περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αυτό το καλοκαίρι, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας παραμένει σε μεγάλο βαθμό εκτός οπτικού πεδίου.

Τα θαλάσσια κύματα θερμότητας προκαλούνται από τα ωκεάνια ρεύματα που δημιουργούν περιοχές θερμού νερού. Τα καιρικά συστήματα και η θερμότητα στην ατμόσφαιρα μπορούν επίσης να αυξήσουν τη θερμοκρασία του νερού. Και όπως ακριβώς οι αντίστοιχοι καύσωνες στην ξηρά, έτσι και οι θαλάσσιοι καύσωνες είναι πιο μακροχρόνιοι, πιο συχνοί και πιο έντονοι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας στο AP ο Ζακουίμ Γκαραμπού, ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών της Βαρκελώνης, υπογράμμισε ότι ο άνθρωπος «πιέζει το σύστημα πάρα πολύ». «Πρέπει να αναλάβουμε δράση για τα ζητήματα του κλίματος το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.