1. Home
  2. Νέα
  3. Πυρκαγιές: Ο πλανήτης στις φλόγες
Πυρκαγιές: Ο πλανήτης στις φλόγες

Πυρκαγιές: Ο πλανήτης στις φλόγες

0

Τεράστιες πυρκαγιές έχουν αποτεφρώσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, αφήνοντας πίσω τους όχι μόνο ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό και το δομημένο περιβάλλον, αλλά και δεκάδες νεκρούς.

Πρόκειται για φαινόμενα που γίνονται ολοένα και πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής, που δημιουργεί ολοένα και πιο ευνοϊκές συνθήκες για να ξεσπάσουν, να εξαπλωθούν και να καταστούν ανεξέλεγκτες μεγα-πυρκαγιές που παλαιότερα παρατηρούνταν πολύ πιο σπάνια.

Το Reuters συγκέντρωσε σε μία λίστα τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί σε κάθε ήπειρο τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022.

Ασία

Μια πυρκαγιά στην ανατολική παράκτια κομητεία Uljin της Νότιας Κορέας κατέκαψε περίπου 42.008 στρέμματα στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Παρατηρητηρίου Γης της NASA

Αφρική

Στην Αλγερία, πυρκαγιές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 36 ατόμων τον Αύγουστο. Οι πυρκαγιές στην ορεινή περιοχή Al Taref κατέστρεψαν περίπου 14.010 στρέμματα βλάστησης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APS

Στο Μαρόκο, πολλές πυρκαγιές έπληξαν τις επαρχίες Larache, Ouezzane, Tetouane και Taza, καίγοντας σχεδόν 5. 000 στρέμματα, εκτοπίζοντας χιλιάδες ανθρώπους και σκοτώνοντας ένα άτομο.

Ευρώπη

Στην κροατική πόλη Ζάτον, πυρκαγιά κατέκαψε σχεδόν 4.942 στρέμματα γης, σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της ΕΕ Copernicus.

 

Σε ένα τσεχικό εθνικό πάρκο στα γερμανικά σύνορα, μια πυρκαγιά έκαψε περίπου 5.650 στρέμματα τον Ιούλιο, σύμφωνα με έκθεση της GDACS

Στη Γαλλία, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν περισσότερα από 148.000 στρέμματα γης σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως στη νοτιοδυτική περιοχή της Ζιρόντ, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν.

Στη Γερμανία, πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών στο Βερολίνο στις 4 Αυγούστου έκαψε δασική έκταση σχεδόν στο μέγεθος τριών γηπέδων ποδοσφαίρου.

Στην Ιταλία, μια πυρκαγιά ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου κοντά στο Κάρσο και εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα με τη Σλοβενία, καίγοντας πάνω από 5.000 στρέμματα μέχρι τις 21 Ιουλίου. Μια πυρκαγιά στην Τοσκάνη κατέστρεψε 1.606 στρέμματα μεταξύ 19 και 20 Ιουλίου.

Καταστροφή στην Ιβηρική

Στην Πορτογαλία, μια πυρκαγιά στην κεντρική περιοχή Covilha έκαψε περισσότερα από 42.000 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του εθνικού πάρκου Serra da Estrela.

Στις 17 Ιουλίου, οι πυρκαγιές κατέκαψαν 24.710-29.650 στρέμματα στο δήμο Murca και σκότωσαν δύο ανθρώπους.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, πυρκαγιές ξέσπασαν στον δήμο Ουρέμ και έκαψαν πάνω από 7.410 στρέμματα, σύμφωνα με το Copernicus.

Στην Ισπανία, οι πυρκαγιές έκαψαν περισσότερα από 617.760 στρέμματα από τις 19 Αυγούστου. Πολλά μέτωπα συνεχίζουν να μαίνονται σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το του Copernicus.

Μια πυρκαγιά στη Σαραγόσα έκαψε περίπου 4.942 στρέμματα τον Ιούλιο. Τον Ιούνιο, μια πυρκαγιά στη Ζαμόρα κατέκαψε τουλάχιστον 49.420 στρέμματα, ενώ μια φωτιά στην επαρχία Μάλαγα κατέστρεψε 8.600 στρέμματα.

Ρωσία, Τουρκία, Ελλάδα

Στη Ρωσία, δύο πυρκαγιές μαίνονται στην περιοχή Ριαζάν – περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας – από τις αρχές Αυγούστου. Σχεδόν 22.660 στρέμματα έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το της Υπηρεσίας Προστασίας Δασών από αέρος.

Η AFPS έχει αναφέρει περίπου 70 μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη Ρωσία αυτό το καλοκαίρι, με περίπου 234.700 στρέμματα καμένα.

Στην Τουρκία, μια πυρκαγιά στην επαρχία Μούγλα κατέστρεψε σχεδόν 1.800 στρέμματα.

Το Reuters συμπεριλαμβάνει στις μεγα-πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού και την πυρκαγιά της Λέσβου, που κατέκαψε περίπου 4.200 στρέμματα. «Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης κοντά στην Αθήνα, στο νησί της Σαλαμίνας, στη δυτική Πελοπόννησο και στη βόρεια Ελλάδα», αναφέρει το πρακτορείο.

Βόρεια Αμερική

Στον Καναδά, μια πυρκαγιά στη Βρετανική Κολομβία έκαψε σχεδόν 2. 000 στρέμματα τον Ιούλιο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η λεγόμενη πυρκαγιά McKinney στη βόρεια Καλιφόρνια, κοντά στα σύνορα με το Όρεγκον, έχει απανθρακώσει 60.138 στρέμματα και έχει προκαλέσει το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, σύμφωνα με έκθεση.

Η πυρκαγιά Oak Fire, δυτικά του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτε της Καλιφόρνια, είχε κάψει 19.244 στρέμματα στις 5 Αυγούστου.

Στις 8 Ιουλίου ξέσπασε πυρκαγιά στο Γιοσέμιτε, όπου βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες γιγάντιες σεκόγιες στον κόσμο. Μέχρι τις 14 Αυγούστου είχαν καταστραφεί 4.886 στρέμματα, σύμφωνα με σχετική έκθεση.

Στις 17 Απριλίου, η πυρκαγιά Pipeline Fire στην Αριζόνα έκαψε πάνω από 20.000 στρέμματ

Στο Νέο Μεξικό, η μεγαλύτερη πυρκαγιά προήλθε από τη συγχώνευση της πυρκαγιάς Hermits Peak και της πυρκαγιάς Calf Canyon στις κομητείες San Miguel και Santa Fe, που ξεκίνησαν στις 6 και 19 Απριλίου αντίστοιχα. Απανθράκωσαν 341.735 στρέμματα μέχρι τις 23 Αυγούστου, σύμφωνα με το InciWeb.

Νότια Αμερική

Στην Αργεντινή, οι πυρκαγιές στην επαρχία Corrientes κοντά στα σύνορα με την Παραγουάη κατέστρεψαν περίπου 2.223.948 στρέμματα τον Φεβρουάριο, εκτοπίζοντας ή σκοτώνοντας άγρια ζώα, όπως καπιμπάρα και αλιγάτορες.