1. Home
  2. Νέα
  3. Βρυξέλλες: Η μεγαλύτερη ζώνη χωρίς αυτοκίνητα στην Ευρώπη
Βρυξέλλες: Η μεγαλύτερη ζώνη χωρίς αυτοκίνητα στην Ευρώπη

Βρυξέλλες: Η μεγαλύτερη ζώνη χωρίς αυτοκίνητα στην Ευρώπη

0

Η Περιφέρεια των Βρυξελλών θα πραγματοποιήσει την ετήσια Κυριακή χωρίς αυτοκίνητα την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου φέτος, όταν θα είναι η μεγαλύτερη ζώνη χωρίς αυτοκίνητα στην Ευρώπη. 

Από τις 09:30 έως τις 19:00 (τοπική ώρα) οι δρόμοι σε ολόκληρη την περιοχή θα είναι άδειοι από αυτοκίνητα, ανοίγοντας χώρο για ποδηλάτες και πεζούς. Για τους κατοίκους των Βρυξελλών και για τους επισκέπτες, είναι η ιδανική στιγμή να (ξανα)ανακαλύψουν την πόλη με τα πόδια ή με ποδήλατο (ή με σκούτερ αι μέσα μαζικής μεταφοράς).

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι περισσότεροι κάτοικοι των Βρυξελλών θα ήταν υπέρ της αύξησης του αριθμού των ημερών χωρίς αυτοκίνητο στην περιοχή, τις οποίες η κυβέρνηση διερευνά επί του παρόντος, επιβεβαίωσε το υπουργικό συμβούλιο της υπουργού Κινητικότητας Έλκε Βαν ντεν Μπραντ.

Τα δεδομένα από την εκδήλωση του 2021 έδειξαν αισθητή πτώση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ορισμένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης και σημαντικά λιγότερη ηχορύπανση με επίπεδα μειωμένα κατά περισσότερα από 10 ντεσιμπέλ σε σταθμούς μέτρησης που βρίσκονται κοντά σε αυτοκινητόδρομους.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούν να ζητηθούν εξαιρέσεις, αλλά όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν για αυτά τα άτομα και η ταχύτητα περιορίζεται στα 30 χλμ./ώρα παντού.

Η Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο είναι η κορυφαία στιγμή της Εβδομάδας Κινητικότητας των Βρυξελλών, η οποία διαρκεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Το φετινό θέμα είναι «Να κάνουμε τις Βρυξέλλες μια πόλη για παιδιά». Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μεταξύ των ηλικιών 12 και 16, ο κίνδυνος ατυχήματος στο δρόμο για το σχολείο αυξάνεται κάθε χρόνο.

Πηγή: Brussels Times