1. Home
  2. Νέα
  3. Γερμανία: Επεξεργάζεται σχέδιο για τη στήριξη περιφερειακών παρόχων ενέργειας
Γερμανία: Επεξεργάζεται σχέδιο για τη στήριξη περιφερειακών παρόχων ενέργειας

Γερμανία: Επεξεργάζεται σχέδιο για τη στήριξη περιφερειακών παρόχων ενέργειας

0

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες για την παροχή επείγουσας οικονομικής στήριξης σε δεκάδες περιφερειακούς κρατικούς παρόχους ενέργειας, οι οποίοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αλματώδη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα στο Reuters.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο κρίσιμο δίκτυο εκατοντάδων επιχειρήσεων που παρέχουν ενέργεια και άλλες ζωτικές υπηρεσίες, όπως ύδρευση, στα σπίτια και τη βιομηχανία της χώρας, στηρίζοντας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και έχουν απευθυνθεί στην κεντρική κυβέρνηση για στήριξη, ενδεχομένως προσθέτοντας στον τεράστιο λογαριασμό της χώρας, αφού επενέβη με 29 δισεκατομμύρια ευρώ για να διασώσει την Uniper αυτή την εβδομάδα.

Ο Ίνγκμπερτ Λιέμπινγκ, επικεφαλής της γερμανικής ένωσης τοπικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, VKU, ο οποίος έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για χρεοκοπίες στον τομέα, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

“Μιλάμε για ένα ποσό μέχρι και με διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων”, δήλωσε ο Λιέμπινγκ. “Και αν αυτό είναι 20, 30 ή 50 δισεκατομμύρια είναι το δευτερεύον ερώτημα για μένα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη για δράση”.

Οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των περιφερειακών κρατιδίων βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και ενώ δεν έχει συμφωνηθεί κάποιο πλαίσιο, αφορούν τη “ρευστότητα” για να βοηθηθούν οι αρχές στην αγορά φυσικού αερίου, δήλωσε κυβερνητική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τα περιφερειακά κρατίδια σχετικά με τις επιχειρήsεις κοινής ωφέλειας, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Γερμανία διαθέτει περισσότερες από 900 από τις λεγόμενες Stadtwerke που διανέμουν τα δύο τρίτα του συνόλου του φυσικού αερίου, ενώ πολλές από αυτές παρέχουν επίσης υπηρεσίες όπως η ύδρευση, η διάθεση απορριμμάτων και οι δημόσιες συγκοινωνίες.

Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση του επείγοντος για την παροχή στήριξης, καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας για τα γερμανικά νοικοκυριά και τη βιομηχανία γίνονται όλο και πιο δυσβάσταχτοι.

Ο Λιέμπινγκ δήλωσε ότι οι συνομιλίες αφορούσαν μέτρα που απαιτούνται για τη θωράκιση των δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας από τις “οξείες” δυσκολίες που προκαλούνται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου.

“Χρειαζόμαστε στήριξη ρευστότητας για τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες τώρα πρέπει να αγοράζουν (φυσικό αέριο) σε δεκαπλάσιες τιμές από τις συνήθεις πριν μπορέσουν να πουλήσουν”, δήλωσε στο Reuters, προβλέποντας ότι το ένα δέκατο των πελατών μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσει τους υψηλότερους λογαριασμούς.

“Αυτό δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες”, είπε. “Επίσης, επειδή οι τράπεζες μερικές φορές δεν παρέχουν πλέον χρηματοδότηση”.

Σε αντίθεση με τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες όπως η Uniper, οι μικρότερες κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγωνίζονται να αξιοποιήσουν ένα ταμείο 100 δισ. ευρώ που προσφέρει η κρατική τράπεζα KfW.

Η οικονομική σταθεροποίηση των Stadtwerke θα αποτελέσει θέμα στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Ο Μάρκους Λέβε, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Πόλεων, προειδοποίησε για τις επιπτώσεις στους πολίτες σε περίπτωση που οι τοπικές αρχές βρεθούν σε αδιέξοδο.

“Σε περίπτωση που οι δημοτικές αρχές κινδυνεύουν με κατάρρευση, πολλές άλλες υπηρεσίες, όπως η ύδρευση, η αποκομιδή απορριμμάτων και οι δημόσιες συγκοινωνίες, θα μπορούσαν να καταρρεύσουν”, δήλωσε.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος της βαριάς βιομηχανίας, δήλωσε ότι εξετάζει “επειγόντως” τον τρόπο εξασφάλισης ρευστότητας για τις κρατικές επιχειρήσεις.

Είπε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με στόχο μια “δίκαιη λύση, όπου το βάρος θα μοιράζεται”.

Ο Τιμ Φουχς, ειδικός σε θέματα ενεργειακής πολιτικής στη Γερμανική Ένωση Πόλεων και Δήμων, προέβλεψε ότι οι αθετήσεις πληρωμών των πελατών θα μπορούσαν να αυξηθούν στο 30% και ότι έως και 200 δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα σοβαρά, προσθέτοντας ότι ένας συνδυασμός εγγυήσεων, δανείων ή επιχορηγήσεων θα μπορούσε να βοηθήσει.