1. Home
  2. Θέρμανση
  3. -
  4. κλιματισμός
  5. Ποια είναι η φθηνότερη λύση θέρμανσης;
Ποια είναι η φθηνότερη λύση θέρμανσης;

Ποια είναι η φθηνότερη λύση θέρμανσης;

0

Η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν έχει τις γνώσεις ή τη δυνατότητα να υπολογίσει το κόστος που επιφέρει η κάθε πηγή ενέργειας. Ειδικά όταν οι υπολογισμοί έχουν γίνει πλέον πολυπαραγοντικοί. Τα μεγέθη θα πρέπει να είναι συγκρίσιμα (δηλαδή να γνωρίζει το νοικοκυριό πόσες θερμικές κιλοβατώρες παράγει ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης ή ένα κιλό πέλετ), θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επιδοματική πολιτική και ο τρόπος υπολογισμού της (αλλού είναι οριζόντια και αλλού είναι κλιμακωτή) όπως επίσης και οι προοπτικές εξέλιξης των τιμών για το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που επίσης είναι αδύνατον να προβλεφθεί με ασφάλεια.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και της νέας επιδοματικής πολιτικής (κλιμακωτή επιδότηση) προέκυψαν και τα πρώτα συμπεράσματα. Ένα νοικοκυριό που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση πολύ δύσκολα θα συγκρατήσει την κατανάλωση κάτω από τις 600 κιλοβατώρες ανά μήνα. Έτσι, η κάθε κιλοβατώρα θα φτάνει να του κοστίζει περίπου 26 λεπτά αν συνυπολογιστεί το τιμολόγιο του Οκτωβρίου, η επιδοματική πολιτική αλλά και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις και ο ΦΠΑ που επίσης θα αποτυπωθούν στον τελικό λογαριασμό. Με 26 λεπτά ανά κιλοβατώρα τελικό κόστος, η ηλεκτρική ενέργεια είναι αυτή τη στιγμή το ακριβότερο μέσο θέρμανσης ειδικά αν χρησιμοποιηθούν απλά θερμαντικά σώματα. Ιδού και οι τελικοί λογαριασμοί που θα προέκυπταν:

1.      Για 500 κιλοβατώρες, το κόστος διαμορφώνεται στα 123,5 ευρώ ανά μήνα (τελικό χωρίς τα δημοτικά τέλη) και το τελικό κόστος ανά κιλοβατώρα στα 0,247 ευρώ.

2.      Για 700 κιλοβατώρες ανά μήνα, το κόστος διαμορφώνεται στα 185 ευρώ ανά μήνα ή στα 0,26 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

3.      Για 1000 κιλοβατώρες ανά μήνα ο λογαριασμός φτάνει στα 276 ευρώ ανά μήνα άρα στα 0,28 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αυτό είναι και το τελικό κόστος για τον καταναλωτή. Επιδότηση περαιτέρω δεν υπάρχει ούτε αυτοί που καταναλώνουν ρεύμα είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Αν λοιπόν το νοικοκυριό δεν διαθέτει μια συσκευή παραγωγής θέρμανσης που εξασφαλίζει μικρή κατανάλωση ρεύματος (π.χ αντλία θερμότητας, κλιματιστικό τύπου inverter κλπ) τότε είναι καλύτερα να στραφεί μακριά από το ρεύμα για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης.

Για το φυσικό αέριο, με την οριζόντια επιδότηση των 9 λεπτών ανά κιλοβατώρα, η τιμή του αναμένεται να υποχωρήσει στα 13-14 λεπτά τελική τιμή μαζί με όλους τους φόρους και τις επιπλέον χρεώσεις. Αυτή η τιμή όμως θα ισχύσει μόνο για τον Οκτώβριο. Για το υπόλοιπο φθινόπωρο και τον χειμώνα, η τελική τιμή θα εξαρτηθεί πρώτον από την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (προς το παρόν είναι στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και δεύτερον από τα περιθώρια επιδότησης. Οι καταναλωτές φυσικού αερίου δικαιούνται το νέο αυξημένο επίδομα θέρμανσης αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Το πετρέλαιο θέρμανσης, με τα σημερινά δεδομένα θα βγει στην αγορά με τιμή λιανικής κάτω από τα 1,35 ευρώ αν ληφθεί υπόψη και η οριζόντια επιδότηση των 25 λεπτών. Έτσι, το κόστος της θερμικής κιλοβατώρας θα υποχωρήσει κάτω από τα 11-12 λεπτά καθιστώντας το πετρέλαιο -αυτή τη στιγμή- τη φθηνότερη πηγή θέρμανσης σε σχέση με αυτές που προαναφέρθηκαν.

Το πετρέλαιο έχει δύο πρόσθετα πλεονεκτήματα αυτή τη στιγμή: πρώτον επιτρέπει στον καταναλωτή να «κλειδώσει» την τιμή για όλο τον χειμώνα αγοράζοντας μεγάλο απόθεμα στα σημερινά επίπεδα τιμών. Για ρεύμα και φυσικό αέριο, τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι βεβαίως η δυνατότητα λήψης και του επιδόματος θέρμανσης αν φυσικά πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια.