Στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνέλευσης που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στη Λισαβόνα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε και μίλησε, χθες, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, σε συζήτηση με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια των ευρωπαίων καταναλωτών και τον μετριασμό των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
«Η ενεργειακή ασφάλεια και η στήριξη των Ελλήνων καταναλωτών στο επίκεντρο»
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει κατευθύνει ήδη 7 δισ. ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση ενώ παρουσίασε το στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα:
Εφαρμόσαμε έναν μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, ο οποίος χρηματοδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. Έχει εισφέρει μέχρι στιγμής περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, έσοδα που κατευθύνονται στις επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Επενδύουμε σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές για τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, όπως ο αγωγός IGB και τα FSRU στην Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο.
Αναβαθμίσαμε τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, αυξάνοντας σημαντικά την αποθηκευτική του δυνατότητα.
Η χωρητικότητα σε LNG στην Ελλάδα εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 20 δισ. κυβικά μέτρα, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Έχουμε επιτύχει μειώσεις της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως και 13% σε μηνιαία βάση.
Η εθνική ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση και κατά 34% τους τελευταίους τρεις μήνες, σε σχέση με πέρυσι.
Επίσης, ο κ. Σκρέκας κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι ο σημερινός σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να επανεκτιμηθεί, καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα την πράσινη μετάβαση και την κοινωνική συνοχή. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα δυναμικό ανώτατο όριο τιμών στο ΤTF, που θα διασφαλίσει δίκαιες τιμές πανευρωπαϊκά.
«Πράσινη μετάβαση – Ο μόνος δρόμος για προσιτές τιμές ενέργειας»
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, τονίζοντας ότι είναι ο μόνος δρόμος για τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης, την επίτευξη προσιτών τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς και το κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία.
Εντός του 2022, θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα επιπλέον 2 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η Ελλάδα κατατάσσεται 2η στον κόσμο, αναλογικά με το ΑΕΠ της, σχετικά με την ελκυστικότητα των επενδύσεων στις ΑΠΕ, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της Ernst&Young.
Η δυναμικότητα της χώρας σε ΑΠΕ, που σήμερα ανέρχεται σε 10 GW, θα τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2030.
Η Ελλάδα είναι σήμερα η 8η χώρα στον κόσμο όσον αφορά τη συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα.
Κατευθύνουμε 10 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των δικτύων και την επέκταση των διασυνδέσεων στα ελληνικά νησιά.
Διαθέτουμε 4 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, την ηλεκτροκίνηση, τα συστήματα αποθήκευσης, το πράσινο υδρογόνο και τα ανανεώσιμα αέρια.
Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο πράσινης ενέργειας.
Προωθούμε ταχέως τις ηλεκτρικές μας διασυνδέσεις με Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο.
«Υδρογονάνθρακες – Κλειδί για την ενεργειακή αυτονομία»
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια καινούργια εξέλιξη. Η Ελλάδα ξεκινά έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή της αυτονομία και αυτάρκεια», επισήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία εκπροσώπων της Exxon Mobil στο πάνελ της συζήτησης.
Κλείνοντας, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «οι αποφάσεις που λαμβάνουμε ή που μεταθέτουμε σήμερα ως Ευρώπη έχουν τη δύναμη να οικοδομήσουν ή να εκτροχιάσουν το μέλλον μας. Έχουμε πετύχει πολλά και χρειάζεται να συνεχίσουμε με περισσότερη αποφασιστικότητα».