1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Φυσικό αέριο: Σε αδιέξοδο η μάχη για το πλαφόν
Φυσικό αέριο: Σε αδιέξοδο η μάχη για το πλαφόν

Φυσικό αέριο: Σε αδιέξοδο η μάχη για το πλαφόν

0

Για ακόμη μία φορά οι υπουργοί Ενέργειας των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα σχέδιο περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι της ΕΕ που γνωρίζουν το θέμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για το πλαφόν σε νέα συνάντηση την προσεχή Δευτέρα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε συμφωνία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Δεν θα μπορούσαν να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις σήμερα», επεσήμανε ο Χάμπεκ μετά την πολύωρη συνάντηση.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, υπάρχει σύγκλιση κατά 90-95% αλλά «τα μεγάλα ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί».

Σημειώνεται πως ξεκίνησε ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων στους κόλπους των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, Κώστα Σκρέκα με σκοπό την εξεύρεση Συμφωνίας για επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις προμήθειες φυσικού αερίου από τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια δημιουργίας μιας πλειοψηφίας κρατών- μελών με αυτό το αίτημα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και τριών άλλων χωρών.

Χθες στις 8 ώρα Βρυξελλών ο κ. Σκρέκας οργάνωσε δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης την Συμφωνία για το ρεαλιστικό πλαφόν.

Δυο ώρες αργότερα (10 μμ ώρα Βρυξελλών), ο κ. Σκρέκας κάλεσε 12 ομολόγους του (συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν 150-200 ευρώ) και σε μια συζήτηση που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρεθέντες ώστε να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Σήμερα το πρωί ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας επανέλαβε την συνάντηση των 10 μμ της προηγουμένης, αυτή τη φορά με την συμμετοχή και των Υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι 12 την νύχτα σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών χωρών.

Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών (μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) όπου ο κ. Σκρέκας έκανε τη βασική εισήγηση. Ποτέ άλλοτε σε παρόμοιες συνεδριάσεις Υπουργών Ενέργειας δεν έχει υπάρξει τόσο εκτεταμένη συζήτηση πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας.

Την ανάγκη της συμφωνίας των 27 υπουργών Ενέργειας για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, επεσήμανε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο δήλωσε: «Ο χρόνος για διαβούλευση έληξε. Φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι σε αγωνία και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν. Η Ευρώπη κάνει αχρείαστες συζητήσεις. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες. Πρέπει να συμφωνήσουμε για τον μηχανισμό διόρθωσης και για την παροχή αλληλεγγύης. Είναι ιστορικές στιγμές και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Όλοι μας θα κριθούμε». Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Σκρέκας πριν την έναρξη του έκτακτου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. φανερώνοντας ουσιαστικά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν φτάσει οι 27 για την εφαρμογή του μέτρου της επιβολής πλαφόν.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που επιμένουν για τον καθορισμό ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο TTF σε χαμηλότερο ύψος από τα 275 ευρώ/MWh που προτείνει η Κομισιόν.

Ωστόσο οι προσπάθειες της χώρας μας και συνολικά 15 κρατών – μελών βρίσκουν τείχος απέναντι στην επιμονή της Γερμανίας και της Ολλανδίας για τη μη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Οι χώρες που εκπροσωπούν το Βερολίνο και το Άμστερνταμ στοιχίζονται πίσω από την πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χθες εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες μέρες.

Να σημειωθεί ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στου υπουργούς Ενέργειας, το θέμα παραπέμπεται στους αρχηγούς των 27 κρατών μελών που συνεδριάζουν στις 15 Δεκεμβρίου. Αν εκεί επιτευχθεί συμφωνία υπάρχει προγραμματισμένο για τις 19 Δεκεμβρίου νέο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας.