1. Home
  2. Νέα
  3. Η ExxonMobil προσπαθεί να μπλοκάρει τον έκτακτο φόρο στην ενέργεια μηνύοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση
Η ExxonMobil προσπαθεί να μπλοκάρει τον έκτακτο φόρο στην ενέργεια μηνύοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση

Η ExxonMobil προσπαθεί να μπλοκάρει τον έκτακτο φόρο στην ενέργεια μηνύοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση

0

Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil μηνύει την ΕΕ σε μια προσπάθεια να αναγκάσει το μπλοκ να καταργήσει τον νέο έκτακτο φόρο που επιβάλλει στις πετρελαϊκές εταιρείες.

Ο έκτακτος φόρος επιβάλλεται στις επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από κάτι για το οποίο δεν ήταν υπεύθυνες.

Οι ενεργειακές εταιρείες λαμβάνουν πολύ περισσότερα χρήματα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για τον εφοδιασμό ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όμως η Exxon κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι υπερβαίνουν τη νομική τους αρμοδιότητα, χαρακτηρίζοντας το μέτρο “αντιπαραγωγικό”.

Η ExxonMobil ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων (17,3 δισεκατομμυρίων λιρών) τον Οκτώβριο.

Ποιος είναι ο έκτακτος φόρος 

Τον Σεπτέμβριο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το σχέδιο για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα να καταβάλουν “εισφορά κρίσης” επί των αυξημένων κερδών τους το 2022.

Ανακοινώθηκε φόρος 33% επί των φετινών κερδών, τα οποία ήταν πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.

Ωστόσο, η Exxon υποστηρίζει ότι η εισφορά αποθαρρύνει τις επενδύσεις και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σε μια προσφυγή που κατέθεσε στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ με έδρα το Λουξεμβούργο.

“Το αν θα επενδύσουμε εδώ εξαρτάται πρωτίστως από το πόσο ελκυστική και παγκοσμίως ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της Exxon Κέισι Νόρτον.

Σε συνάντηση με επενδυτές νωρίτερα αυτό το μήνα, ο οικονομικός διευθυντής της ExxonMobil εκτίμησε ότι ο φόρος της ΕΕ θα κοστίσει στον όμιλο “πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι “λαμβάνει γνώση” της νομικής αίτησης της Exxon και δήλωσε ότι “θα εναπόκειται πλέον στο Γενικό Δικαστήριο να αποφανθεί επί της υπόθεσης αυτής”, ανέφεραν οι Financial Times.

Η ΕΕ προσπαθεί σε μεγάλο βαθμό να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, αλλά αυτό την έχει αφήσει να ψάχνει για εναλλακτικές, πιο ακριβές πηγές.

Οι υπουργοί της ΕΕ εκτιμούν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν 140 δισ. ευρώ (123 δισ. στερλίνες) από τις εισφορές στους παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου, οι οποίοι αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη από τα συνηθισμένα από την τρέχουσα ζήτηση.

ΠΗΓΗ: bbc.com

tags: