1. Home
  2. Νέα
  3. Το όχι του Πρωθυπουργού σε νέες παραχωρήσεις υδρογονανθράκων
Το όχι του Πρωθυπουργού σε νέες παραχωρήσεις υδρογονανθράκων

Το όχι του Πρωθυπουργού σε νέες παραχωρήσεις υδρογονανθράκων

0

Ο Πρωθυπουργός κάνει ξεκάθαρα σαφές πως δεν τίθεται ζήτημα για νέες εξορύξεις φυσικού αερίου, αποκλείοντας κάθε νέα σχετική προκήρυξη.  

Ειδικότερα, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν άλλες εκτάσεις σε επενδυτές για έρευνες.

Σενάρια ήθελαν να εξετάζεται το ενδεχόμενο και νέας παραχώρησης θαλάσσιας έκτασης ανάμεσα στη νότια Πελοπόννησο και την Βόρεια Κρήτη.

Όπως σημείωσε παραμένουν σε εξέλιξη οι σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια blocks της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα των ερευνών θα είναι πιθανόν διαθέσιμα έως το τέλος του 2023: «Ελπίζουμε τέλος του 2023 να έχουμε εικόνα για το αν υπάρχουν κοιτάσματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης (Δυτικά και Νοτιοδυτικά) η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy αναμένεται να συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες μέχρι και τον Μάρτιο. Ο αμερικανικός κολοσσός που είναι operator του επενδυτικού σχήματος επιδιώκει να επισπεύσει το πρόγραμμα των σεισμικών ερευνών χτυπώντας… κι άλλες γραμμές για την καλύτερη αποτύπωση του υπεδάφους των εκτάσεων.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειαστεί να επανέλθει για τρισδιάστατες σεισμικές το 2024, φέρνοντας ουσιαστικά ένα χρόνο νωρίτερα την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση. Έτσι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει σαφή εικόνα περί της ύπαρξης ή μη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Γκάζι στα ερευνητικά τους προγράμματα πάτησαν και οι επενδυτές Energean και Helleniq Energy στα θαλάσσια blocks “2” και «Ιόνιο» και «10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος», αντίστοιχα.

Η Energean στο οικόπεδο που βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας προχώρησε απευθείας σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, ενώ η Helleniq Energy μέσα στην περασμένη χρονιά ολοκλήρωσε και τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες.

Οι δύο εταιρείες αναμένεται να έχουν τα δεδομένα μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να λάβουν τις αποφάσεις τους για τα επόμενα βήματα.

Σχετικά με το χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων που έχει παραχωρηθεί στην Energean, βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας των αδειοδοτικών διαδικασιών προκειμένου η εταιρεία να ξεκινήσει την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση.

Τέλος, ο χρόνος εκτέλεσης της αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του 2024.