1. Home
  2. Νέα
  3. TotalEnergies: Ρεκόρ καθαρών κερδών στα 36,2 δισ. δολάρια το 2022
TotalEnergies: Ρεκόρ καθαρών κερδών στα 36,2 δισ. δολάρια το 2022

TotalEnergies: Ρεκόρ καθαρών κερδών στα 36,2 δισ. δολάρια το 2022

0

Η γαλλική πετρελαϊκή TotalEnergies ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ρεκόρ ύψους 36,2 δισ. δολαρίων για το 2022, διπλάσια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος,  χάρη στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της TotalEnergies για το δ’ τρίμηνο ανήλθαν στα 7,6 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης κατά 4,1 δισ. δολάρια που σχετίζεται με την πώληση του μεριδίου της στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Novatek.

Τα καθαρά κέρδη για το δ’ τρίμηνο του 2022 ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, υψηλότερα σε σύγκριση με τα 6,8 δισ. δολάρια της αντίστοιχης περιόδου το 2021, αλλά μειωμένα σε σχέση με τα 9,9 δισ. δολάρια του γ’ τριμήνου 2022.

Τα θηριώδη κέρδη της TotalEnergies ακολουθούν παρόμοια αποτελεσμάτα που ανακοίνωσαν οι ανταγωνίστριες BP, Shell, Exxon Mobil και Chevron, προκαλώντας νέες εκκλήσεις για μεγαλύτερη φορολόγηση του κλάδου, καθώς τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος Patrick Pouyanne δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το παγκόσμιο σκηνικό παραμένει πολύ ευνοϊκό για τις εταιρείες ενέργειας, με τη χαλάρωση των μέτρων COVID-19 στην Κίνα να ωθεί τη ζήτηση.

Η TotalEnergies ανακοίνωσε ότι θα προτείνει μέρισμα 2,81 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 6,4% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και επιπλέον της ήδη ανακοινωθείσας ειδικής πληρωμής 1 ευρώ ανά μετοχή.