1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Αυξήθηκαν κατά 63% οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη το 2022
Αυξήθηκαν κατά 63% οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη το 2022

Αυξήθηκαν κατά 63% οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη το 2022

0

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξήθηκαν κατά 63% το 2022, ώστε να αντισταθμιστεί η διακοπή της ροής από τους ρωσικούς αγωγούς, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Την ίδια στιγμή οι απώλειες κερδών της Ρωσίας από τις πωλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου έφθασαν τον Ιανουάριο το 40%.

Αυτή η ισχυρή ζήτηση εκ μέρους της Ευρώπης ώθησε προς τα επάνω τις τιμές, οδηγώντας την παγκόσμια αγορά LNG να διπλασιαστεί σε αξία, φτάνοντας το ποσό-ρεκόρ των 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μολονότι σε όγκο δεν αυξήθηκε παρά μόνο κατά 6%. Για το 2023, ο ΔΟΕ προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς κατά 4,3%.

  • Η Ευρώπη ήταν η βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση της ζήτησης LNG, καθώς απομακρύνθηκε από τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου. «Τα φορτία LNG που παραδόθηκαν στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 63% πέρσι», υπογραμμίζει ο ΔΟΕ.

Ο όγκος του LNG που εισήχθη στην Ευρώπη αυξήθηκε έτσι κατά 66 δισεκ. κυβικά μέτρα, κάτι που ωφέλησε κατά κύριο λόγο τις ΗΠΑ, χώρα η οποία παρείχε τα δύο τρίτα (43 δισεκ. κυβικά μέτρα) αυτού του επιπρόσθετου όγκου.

Η Ευρώπη συμπλήρωσε τις ποσότητες που αναζητούσε από άλλους παρόχους: το Κατάρ (5 δισεκ. κυβικά μέτρα), την Αίγυπτο (5 δισεκ. κυβικά μέτρα), τη Νορβηγία (3 δισεκ. κυβικά μέτρα), την Αγκόλα (2 δισεκ. κυβικά μέτρα) και το Τρίνινταντ και Τομπάγκο (2 δισεκ. κυβικά μέτρα). Άλλα 2 δισεκ. κυβικά μέτρα προήλθαν από τη Ρωσία.

Στα τέλη του έτους, στο απόγειο αυτής της κούρσας εξασφάλισης LNG, μολονότι οι αποθήκες ήταν γεμάτες και ο χειμώνας ήπιος, «περισσότερα από 30 δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου» περίμεναν «να συνδεθούν σε εγκαταστάσεις αεριοποίησης στην Ευρώπη αντί να πάνε να πουλήσουν το φορτίο τους φθηνότερα αλλού», σχολίασε ο ΔΟΕ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε επίσης τις ανάγκες για τερματικούς σταθμούς υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου και για δεξαμενόπλοια μεταφοράς.

Οι παραγγελίες για τάνκερ υπερδιπλασιάστηκαν (+130% σε σύγκριση με το 2021) και έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ 165 το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας οικονομικών δεδομένων Refinitiv, τα οποία επικαλείται ο ΔΟΕ. Κινεζικά ναυπηγεία εξασφάλισαν πάνω από το ένα τρίτο των παγκόσμιων παραγγελιών.

Συνολικά, η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου (σε μορφή LNG ή μέσω αγωγών) μειώθηκε κατά 1,6% το 2022, πέφτοντας στα 4,042 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Φέτος ο ΔΟΕ εκτιμά ότι θα μείνει στάσιμη, επισημαίνοντας τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στην αγορά αυτή και, κυρίως, στην κινεζική οικονομία.

Πτώση στα κέρδη της Ρωσίας

Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν σχεδόν κατά 40% τον Ιανουάριο καθώς το ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) και οι δυτικές κυρώσεις συρρίκνωσαν τα κέρδη από τις πιο επικερδείς εξαγωγές της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθαν στα 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο, 38% λιγότερα από τα έσοδα των 30 δισ. δολαρίων του Ιανουαρίου του 2022, ένα μήνα πριν την εισβολή της στην Ουκρανία , σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ που ο διεθνής οργανισμός μοιράστηκε με το Reuters.

O εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι τα δυτικά μέτρα βάζοντας στο στόχαστρο τις εξαγωγές της ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας έχουν πετύχει τους στόχους τους σταθεροποιώντας τις αγορές πετρελαίου και περιορίζοντας τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η προσδοκία μας είναι ότι αυτή η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι πιο απότομη τους ερχόμενους μήνες. Και ακόμη πιο απότομη μεσοπρόθεσμα, ως ένα αποτέλεσμα στην έλλειψη πρόσβασης στις τεχνολογίες και τις επενδύσεις», δήλωσε ο Μπιρόλ στο Reuters.

Οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, περιλαμβανομένου του ανώτατου ορίου των 60 δολαρίων το βαρέλι αργού πετρελαίου που επέβαλλε η Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G7), έχουν αφήσει την ρωσική μάρκα Ural να πωλείται σε μεγάλη έκπτωση σε σχέση με το Brent.