1. Home
  2. Νέα
  3. Δρ. Πέτσιος (MP-Energy): «Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την φήμη μας ως μία από τις πιο αξιόπιστες επιλογές για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια στην Ελλάδα»
Δρ. Πέτσιος (MP-Energy): «Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την φήμη μας ως μία από τις πιο αξιόπιστες επιλογές για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια στην Ελλάδα»

Δρ. Πέτσιος (MP-Energy): «Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την φήμη μας ως μία από τις πιο αξιόπιστες επιλογές για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια στην Ελλάδα»

0

Συνέντευξη: Μαργαρίτα Ασημακοπούλου

Ο δρ. Μιχάλης Πέτσιος, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της MP-Energy, μας μίλησε αποκλειστικά για την πορεία της εταιρείας, για το πώς μπορεί κανείς να επωφεληθεί από το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» αλλά και για τα μελλοντικά της πλάνα.

 

  1. Κ. Πέτσιε, πείτε μας αρχικά δυο λόγια για την πορεία της εταιρείας, η οποία μετρά ήδη 18 χρόνια από την ίδρυσή της.

Η MP-Energy είναι μία τεχνική-κατασκευαστική εταιρεία κτιριακών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ασχολούμαστε με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων κάθε είδους (διασυνδεδεμένα ή αυτόνομα με μπαταρίες) σε κτίρια σχεδόν εδώ και 20 χρόνια αδιάλειπτα. Στόχος μας εξ’ αρχής ήταν η δημιουργία μίας εταιρείας η οποία θα συμβουλεύει και θα εγκαθιστά τα πιο αξιόπιστα συστήματα. Από τις πρώτες μέρες τις ύπαρξής μας θέταμε σε κάθε έργο το ερώτημα «θα το βάζαμε στο σπίτι μας;» και αυτό εκτιμήθηκε και έγινε γνωστό στην αγορά. Όπως έλεγα χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια «θέλω ο πελάτης να μας καλεί μόνο για τα χρόνια πολλά στις γιορτές» (και όχι για βλάβες). Κάθε χρονιά μέχρι σήμερα είχε ανοδική πορεία και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε στους ρυθμούς αυτούς.

 

  1. Στον χώρο σας βλέπουμε ότι ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και πιο έντονος. Ποιο είναι το δικό σας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

Είναι αλήθεια ότι όπως είχε γίνει και στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας οι εταιρείες που ασχολούνται με φωτοβολταϊκά αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Είναι λογικό όταν η ζήτηση αυξάνεται, να μεγαλώνει αντίστοιχα και η προσφορά για να την καλύψει. Αυτό που είναι ευχή όλων είναι οι εταιρείες που θα ασχοληθούν με τα φωτοβολταϊκά να το κάνουν με τον απαραίτητο σεβασμό στην ποιότητα και την αξιοπιστία των συστημάτων που θα εγκαταστήσουν και να μην επαναληφθούν φαινόμενα εταιρειών που εξαφανίζονται (βλ. 2012-2013) έχοντας κάνει πολύ χαμηλής ποιότητας δουλειά (καθώς οι εταιρείες που θα συνεχίσουμε μετά το «τσουνάμι» έργων που έρχεται δεν θα δεχόμαστε να «βάλουμε χέρι» σε επικίνδυνες εγκαταστάσεις που όταν πάρουν φωτιά για παράδειγμα θα παρασύρουν σε δικαστικές περιπέτειες τον τελευταίο που πήγε στο έργο χωρίς καν να ευθύνεται για τις αρχικές κακοτεχνίες)…

Η MP-Energy έχει πολύ σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Κατ’ αρχήν είμαστε από τις λίγες εταιρείες με τόσο μακροχρόνια και συνεχή παρουσία στον τομέα των φωτοβολταϊκών (το γεγονός αυτό δεν αποδεικνύει απλά την εμπειρία μας αλλά δίνει ασφάλεια στον πελάτη για την συνέχιση της παρουσίας μας και στο μέλλον). Όταν το 95% των εταιρειών του χώρου έκλεισε το 2012-13 αφήνοντας πίσω ξεκρέμαστους πελάτες, εμείς ήμαστε εδώ, στις επάλξεις τιμώντας τις εγγυήσεις μας και βοηθώντας τους πελάτες μας. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι ασχολούμαστε αποκλειστικά με κτιριακά φωτοβολταϊκά (και όχι με αγροτεμάχια για παράδειγμα) εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι το ίδιο να εγκαθιστά κανείς βάσεις στο χώμα (που δεν μας ενδιαφέρουν πιθανές διαρροές) σε σύγκριση με μία ταράτσα/κεραμοσκεπή τρυπώντας το κεραμίδι ή το πλακάκι πάνω από την κρεβατοκάμαρά σας. Τέλος, η MP-Energy είναι αδιαμφισβήτητα η Νο1 εταιρεία εγκατάστασης αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρία στην Ελλάδα. Έχοντας εγκαταστήσει εκατομμύρια μπαταρίες, είμαστε η πλέον κατάλληλη εταιρεία για την πιο αξιόπιστη επιλογή μπαταριών και την πιο ασφαλή εγκατάστασή τους για τα συστήματα (net metering με μπαταρίες) του νέου προγράμματος.

 

  1. Βρισκόμαστε εν αναμονή του νέου προγράμματος επιδότησης «Φωτοβολταϊκά στη στέγη». Πόσο πιστεύετε ότι θα ωφελήσει τα νοικοκυριά;

Την ερώτηση αυτή μας την θέτουν πάνω από 200-300 πελάτες ημερησίως εδώ και 6 μήνες που έχει προαναγγελθεί το πρόγραμμα. Η απάντηση δεν είναι αυτονόητη ούτε μονοσήμαντη. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί στις συμβουλές μας (όπως έχουμε θέσει σαν στόχο εξ αρχής), θα πρέπει να λάβουμε πολλές παραμέτρους στην απάντησή μας. Για παράδειγμα σε ποια κατηγορία επιδότησης ανήκει ο ενδιαφερόμενος (για την Α κατηγορία δεν θέλει συζήτηση, λίγο χειρότερα για την κατηγορία Β αλλά πάλι τα νούμερα «βγαίνουν», η Γ κατηγορία όμως είναι πιθανό για να βάλει επώνυμο και αξιόπιστο εξοπλισμό να πληρώσει περισσότερα χρήματα από ένα απλό σύστημα net metering και εκεί θέλει περαιτέρω σκέψη και ζύγισμα)… Επιπλέον θα πρέπει κανείς για να απαντήσει να εκτιμήσει ποιο θα είναι το κόστος της κιλοβατώρας μελλοντικά; Κανείς δεν γνωρίζει (αν θα είναι 10 λεπτά η κιλοβατώρα θέλει σκέψη, αν όμως είναι 30 λεπτά τότε πρέπει να σπεύσουμε όλοι άμεσα!)… Επίσης θα πρέπει ο πελάτης να γνωρίζει σε πόσα χρόνια θα πρέπει να αλλάξει την μπαταρία του (μία επώνυμη μπαταρία λιθίου θα την έχει για 12-15 χρόνια, μία μπαταρία χαμηλού κόστους όμως θα αντέξει 5 έτη;) Πόσο θα κοστίζει η μπαταρία όταν θα πρέπει να αντικατασταθεί; Θα είναι υποχρεωμένος να την κρατήσει ή μπορεί και να την αφαιρέσει; Θα δέχεται το Δίκτυο την εγχεόμενη ενέργεια σε 5 χρόνια (αν όχι θα πρέπει να επιλέξουμε μπαταρία ούτως ή άλλως!);

Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με μία εξαιρετική ευκαιρία, κυρίως για τα νοικοκυριά που έχουν μεγάλες καταναλώσεις ενώ ταυτόχρονα ανήκουν στην ευάλωτη κατηγορία (κοινωνικό τιμολόγιο) ή στην Β κατηγορία με ατομικό εισόδημα κάτω από 20.000€ ή οικογενειακό 40.000€. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες η απάντηση είναι πολυπαραγοντική.

 

  1. Θεωρείτε πως οι ΑΠΕ είναι πλέον μονόδρομος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης;

Η ενεργειακή κρίση απαιτεί πολυδιάστατη αντιμετώπιση. Η πρώτη κίνηση είναι η μείωση της κατανάλωσης (εξοικονόμηση ενέργειας), είτε με αλλαγή συσκευών, είτε με θερμομόνωση κτιρίων κοκ. Ο πλουραλισμός στο ενεργειακό μίγμα μιας χώρας είναι η δεύτερη και πολλή σημαντική κίνηση. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κάθε είδους (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά κλπ) μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην λύση δίνοντας εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη ασφάλεια και απεμπλοκή από τις υπερβολικές εξαρτήσεις (εισαγωγές καυσίμων ή ρεύματος). Μόνες τους όμως δεν αποτελούν την λύση, καθώς βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορούμε να λάβουμε τη ενέργεια από αυτές όταν αποκλειστικά και μόνο είναι αναγκαία. Για παράδειγμα, δεν έχει ήλιο τον χειμώνα που θέλουμε να θερμανθούμε με μία αντλία θερμότητας. Δεν έχει άνεμο ένα ζεστό μεσημέρι του καλοκαιριού που θέλουμε να καλύψουμε την τεράστια ζήτηση των κλιματιστικών. Πέρα από το μείγμα διαφορετικών ΑΠΕ λοιπόν θα πρέπει να συνδυαστούν με συσσωρευτές (οι οποίοι προφανώς δεν ανήκουν στις ΑΠΕ αλλά οι πρώτες ύλες τους ανακυκλώνονται) ώστε να αποθηκεύεται η πλεονάζουσα ενέργεια όταν αυτή υπερεπαρκεί για να χρησιμοποιηθεί τις στιγμές που οι ΑΠΕ δεν θα μπορούν να παράξουν την απαιτούμενη ενέργεια (βράδυ, άπνοια, χειμώνας).

 

  1. Ποια είναι τα πλάνα και οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια;

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την εδώ και χρόνια ανοδική μας πορεία, δημιουργώντας ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα κρατήσουμε την φήμη της MP-Energy ως μία από τις πιο αξιόπιστες επιλογές για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια στην Ελλάδα.

 

Who is Who

Ο δρ. Μιχάλης Πέτσιος είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της MP-Energy. Eισήχθη το 2000 στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κατατασσόμενος ως πρώτος ανάμεσα στους επιτυχόντες πανελληνίως (199.2/200) και ολοκλήρωσε το 2005 τις σπουδές του ως αριστούχος (9,4/10). Στη συνέχεια υποστηριζόμενος με υποτροφία από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Propondis» εκκίνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ΕΜΠ, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν στην Intracom SA για τη βιομηχανοποίηση της ιδέας της διατριβής του, την οποία ολοκλήρωσε το 2008, ότε και ανακηρύχθηκε αριστούχος Διδάκτωρ Μηχανικός της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Ο κ. Πέτσιος έχει δεκάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και Διεθνή επιστημονικά περιοδικά ενώ από το 2005 είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και από το 2007 κατέστη κάτοχος μελετητικών πτυχίων Δημοσίων Έργων (κατηγορίες 9 Η/Μ και 27 Περιβαλλοντικά / Γ’ κατηγορία). Είναι επίσης εταίρος της μελετητικής εταιρείας Encodia. Από το 2005 ίδρυσε την MP-Energy, όπου κατά τα πρώτα χρόνια εκπόνησε δεκάδες ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες ιδιωτικών και δημοσίων έργων καθώς και αδειοδοτήσεις βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων. Από το 2009 μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνος μελέτης, εγκατάστασης και επίβλεψης φωτοβολταϊκών σταθμών σε κτίρια σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Πέτσιος έχει τεράστια εμπειρία στα φωτοβολταϊκά καθώς έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει αυτόνομα φωτοβολταικα με συσσωρευτές και διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά κάθε είδους (net metering και feed-in tariff) και κάθε μεγέθους. 

www.mp-energy.gr

tags: