Γ. Μητρόπουλος: Το αέριο θα παραμείνει πιο ανταγωνιστικό από το πετρέλαιο και φέτος
Την εκτίμηση ότι τουλάχιστον στην επόμενη δεκαετία η αγορά του φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, παρά την αυξημένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα, διατύπωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μητρόπουλος, γενικός διευθυντής της “Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας ΑΕ”, θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πρόσθεσε δε ότι και τον επόμενο χειμώνα το φυσικό αέριο θα είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με το πετρέλαιο, καθώς στο προσεχές δίμηνο οι τιμές του αναμένεται να ακολουθήσουν πορεία αποκλιμάκωσης, μετά από τη σταθεροποίησή τους, εδώ και αρκετές εβδομάδες. Κατά τον κ.Μητρόπουλο, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση την τελευταία εικοσαετία, ενδεχομένως και πεντηκονταετία, ωστόσο πλέον η αγορά φυσικού αερίου -από την οποία ξεκίνησαν οι εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές- σταθεροποιείται και οι τιμές ακολουθούν πορεία αργής αποκλιμάκωσης, γεγονός που τον καθιστά αισιόδοξο για το μέλλον.
Ο κ. Μητρόπουλος εκτίμησε ακόμα ότι το 2023 ο αριθμός των πελατών της εταιρείας σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 60.000 άτομα πανελλαδικά, ενώ η κερδοφορία μετά φόρων, που αναμένεται να κλείσει μειωμένη, εκτιμάται ότι δεν θα χάσει έδαφος ως ποσοστό επί του τζίρου. Στην περίοδο 2018-2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας απογειώθηκε στα 882 εκατ. ευρώ (στο τέλος της περιόδου), έναντι 156 εκατ. ευρώ (στην αρχή της), οι πελάτες της σε όλη τη χώρα αυξήθηκαν σε 550.789 συνδέσεις από 352.858 και τα καθαρά κέρδη της εκτινάχθηκαν στα 32,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε ποσοστό 560%.
Επισήμανε ότι, βάσει έρευνας, σε βάθος δεκαετίας, κάθε νοικοκυριό που επένδυσε σε φυσικό αέριο έχει εξοικονομήσει περί τα 3.500 ευρώ σε σχέση με το πετρέλαιο και κάθε πολυκατοικία γύρω στα 18.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι “έχουν αποσβέσει την αρχική επένδυση και έχουν κερδίσει και χρήματα”. Ενδεικτικά ανέφερε ότι κατά την τελευταία χειμερινή σεζόν, από τον Οκτώβριο του 2022 έως και τον Μάρτιο 2023, η εξοικονόμηση χρημάτων για ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών διαμορφώθηκε στα 160 ευρώ, κόστος μειωμένο κατά 14%, σε σχέση με ένα αντίστοιχο ακίνητο, που χρησιμοποίησε πετρέλαιο θέρμανσης. Αντίστοιχα, είπε, η εξοικονόμηση για μια επιχείρηση εστίασης είναι ήταν 36% (6.600 ευρώ) και για έναν φούρνο 16% (2.500 ευρώ).
Ο γενικός διευθυντής της “Φυσικό Αέριο ΑΕ” επισήμανε ακόμα ότι η εταιρεία αριθμεί σήμερα 70.000 καταναλωτές σε ρεύμα και φυσικό αέριο μόνο στη Βόρεια Ελλάδα (έναντι πανελλαδικού συνόλου, που περιλαμβάνει 550.000 νοικοκυριά, 18.000 επαγγελματίες, 1200 δημόσια κτήρια και σχολεία και 300 μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες), ενώ πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη έχει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη διείσδυση του φυσικού αερίου στην αγορά. Τα μερίδια ρεύματος και φυσικού αερίου στον τζίρο της εταιρίας είναι πλέον σχεδόν ισομοιρασμένα, ενώ η “Φυσικό Αέριο αε” είναι η ταχύτερη σε ανάπτυξη εταιρεία στο ρεύμα από όταν απελευθερώθηκε η αγορά και φιγουράρει στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας, με τις πρώτες τέσσερις εταιρείες-παρόχους να έχουν όμως και ηλεκτροπαραγωγή.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια εταιρικών σχέσεων της εταιρείας Ελένη Ράπτη, αναφέρθηκε στην έμφαση που δίδει η “Φυσικό Αέριο” στις έξυπνες τεχνολογίες διαχείρισης ενέργειας, όπως η πλατφόρμα “smarthink” στο cloud (υπολογιστικό νέφος), που από πέρυσι επιτρέπει στους καταναλωτές την ορθότερη και έξυπνη διαχείριση της ενέργειας στις κατοικίες τους, με εξοικονόμηση έως και κατά 20%, ασχέτως καυσίμου. Εκτός από την πλατφόρμα, που σύντομα θα είναι διαθέσιμη και μέσα από συνεργαζόμενα δίκτυα, όπως της Vodafone και της Κωτσόβολος, η εταιρεία επενδύει και σε άλλες τεχνολογίας αιχμής, ενώ σύμφωνα με την κα Ράπτη, βάσει έρευνας, πάνω από το 90% των πελατών της όχι μόνο την προτιμούν, αλλά και είναι πρόθυμοι να τη συστήσουν σε φίλους και οικογένεια.