1. Home
  2. Νέα
  3. Ευ. Μυτιληναίος: Σε 2 χρόνια η πρώτη παραγωγή γαλλίου – Ανακοινώνει νέα στρατηγική εξαγορά
Ευ. Μυτιληναίος: Σε 2 χρόνια η πρώτη παραγωγή γαλλίου – Ανακοινώνει νέα στρατηγική εξαγορά

Ευ. Μυτιληναίος: Σε 2 χρόνια η πρώτη παραγωγή γαλλίου – Ανακοινώνει νέα στρατηγική εξαγορά

0

«Σε δύο χρόνια θα μπορέσουμε να παράξουμε το πρώτο γάλλιο», αποκάλυψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληνέος μιλώντας σε επενδυτές και αναλυτές, στο conference call μετά την παρουσίαση των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων για το πρώτο 6μηνο του 2023. 

Όπως εξήγησε ο διοικητικός ηγέτης της Mytilineos, το γάλλιο μπορεί να παραχθεί από το βωξίτη μέσω της παραγωγής αλουμίνας. Απαιτούνται φυσικά οι καταάλληλες επενδύσεις, οι οποίες όμως δεν είναι τεράστιες όπως είπε ο ίδιος. «Απαιτείται διψήφιο νούμερο επενδύσεων και όχι τριψήφιο», είπε χαρακτηριστικά και από τη στιγμή που θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση θα χρειαστούν δύο χρόνια για να παραχθεί το πρώτο γάλλιο.

«Μπορούμε να παράξουμε αρκετό γάλλιο για να καλύψουμε όλη την ευρωπαική αγορά», είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως «είναι κάτι νέο για εμάς και τους τεχνικούς μας αλλά δεν είναι δύσκολο». Όπως είπε ο Πρόεδρος του Ομίλου, είναι σε στενή επαφή με την Κομισιόν για να προχωρήσει η προετοιμασία ώστε η εταιρεία να μπορέσει να παράξει γάλλιο, αντικαθιστώντας την παραγωγή της Κίνας στο συγκεκριμένο μέταλλο.

Ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε επίσης πως ο Ομιλος βρίσκεται κοντά σε νέα εξαγορά στρατηγικής σημασίας, την οποία θα ανακοινώσει πριν το τέλος αυτού του μήνα. Αναφορά στην εξαγορά έκανε ο πρόεδρος της εταιρείας μιλώντας για το Αλουμίνιο της Ελλάδας, και για τον τρόπο που έχει γίνει εξαιρετικά ανταγωνιστικό.

Το κόστος της ενέργειας είναι ο λόγος της αποβιομηχάνισης της Ευρώπης και όπως είπε ο ίδιος “έχουμε κάνει προτάσεις τόσο ως χώρα και εταιρεία όσο και ως Eurometaux όμως το μόνο που έχουμε λάβει είναι η Οδηγία για τις Κρίσιμες Πρώτες ύλες. Κανείς δεν ξέρει ποια ακριβώς είναι τα πλεονεκτήματα και τα κίνητρα για τις κρίσιμες πρώτες ύλες της λίστας”, σημείωσε.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην παραγωγή αλουμινίου της Mytilineos, σημείωσε, “εμείς έχουμε καταφέρει με το δικό μας μοντέλο να διατηρήσουμε την παραγωγή αλουμινίου και αλουμίνας πολύ ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Κάνουμε διαρκείς βελτιώσεις, αυξάνουμε τη δραστηριότητα της ανακύκλωσης βελτιώνοντας τα κόστη μας και μειώνοντας την κατανάλωσης ενέργειας και έχουμε στα χαρτιά μια πολύ σημαντική και στρατηγικής σημασίας εξαγορά για την οποία θα σας πούμε περισσότερα, πριν το τέλος αυτού του μήνα”.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας έκανε την εκτίμηση ότι το 2023 η εισηγμένη θα πετύχει EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι η διοίκηση είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα, παρότι το εξάμηνο αυτό σημειώθηκε σε ένα δύσκολο περιβάλλον με τις τιμές ενέργειας να έχουν καταρρεύσει. Ωστόσο, συνέδεσε τις επιδόσεις του ομίλου με τα πλεονεκτήματα που δημιουργεί το μοντέλο συνεργιών μεταξύ διαφορετικών κλάδων στο οποίο στηρίζεται.

Σχετικά με τις αποφάσεις για την είσοδο των μετοχών της Mytilineos σε ξένο Χρηματιστήριο, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε, ότι αυτό που εξετάζει η εταιρεία από κοινού με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, είναι ένας τρόπος να προωθήσει τη διεθνοποίησή της, είτε με διπλή διαπραγμάτευση, είτε με μετατρέψιμα ομόλογα. Σημείωσε ότι “το 2022 είχε αναφέρει ότι η εταιρεία ενώ σε επίπεδο επιδόσεων συγκρίνεται με τις εταιρείες του FTSE100 στις θέσεις 48-52 στην κεφαλαιοποίηση ήταν στη θέση 150. Από τότε όμως πολλά άλλαξαν, η μετοχή της εταιρείας κινήθηκε ανοδικά και πλέον η κεφαλαιοποίηση της Mytilineos είναι αντίστοιχη με τις εταιρείες του FTSE 100”, είπε.

Όμως απευθυνόμενος ο κ. Μυτιληναίος στους αναλυτές τόνισε: «Μην απομονώνεται το dual listing σαν ένα αυτόνομο γεγονός, αλλά σαν ένα τμήμα της ευρύτερης στρατηγικής διεθνοποίησης της εταιρείας».

Έκανε αναφορά στις μηδενικές τιμές ενέργειας, λέγοντας ότι ήρθαν για να μείνουν, καθώς θα έχουμε όλο και περισσότερες ΑΠΕ. Οι πολλές ΑΠΕ χρειάζονται όλο και περισσότερες μπαταρίες. Όμως οι μπαταρίες, μόνο για δύο ώρες μπορούν να κρατήσουν την ενέργεια και με δεδομένο ότι συνέχεια αυξάνονται οι ΑΠΕ θα υπάρχουν μέρες και ώρες που η τιμή της ενέργειας θα είναι μηδέν. Και αυτό ενώ είναι μειονέκτημα για την υπόλοιπη αγορά ΑΠΕ είναι πλεονέκτημα για την Mytilineos, στην οποία η Αλουμίνιο της Ελλάδος λειτουργεί σαν μπαταρία.

Ο κ. Μυτιληναίος, αναφέρθηκε και στη σημερινή συγκυρία, τονίζοντας, ότι ένα εξαιρετικό κύμα φωτιάς μαστίζει τη χώρα και είναι πολύ δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, καθώς λόγω της φωτιάς δύο πιλότοι έχασαν τις ζωές τους και πολύς κόσμος τις περιουσίες τους.