Στα ύψη η χονδρική τιμή ρεύματος – Ευρωπαϊκό ρεκόρ και κερδοσκοπία
“Βρέξει-χιονίσει”, με τις μονάδες ΑΠΕ να παράγουν στο φόρτε τους ή να είναι αδρανείς, οι Ελληνες καταναλωτές συνεχίζουν να πληρώνουν το ρεύμα ακριβότερα από όλους τους Ευρωπαίους και οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής συνεχίζουν να αποκομίζουν υπερκέρδη, ρίχνοντας το “φταίξιμο” σε “στρεβλώσεις της αγοράς”
Ομως, στις συζητήσεις που γίνονται σε κυβερνητικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το κεντρικό θέμα είναι οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα. Κανένας δεν “θυμάται” ότι οι τιμές του ρεύματος έχουν “ξεφύγει”, παρά το ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή φθηνης ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ και οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται χαμηλά αυτή την περίοδο.
Το προηγούμενο διήμερο η Ελλάδα είχε τις υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη: Περίπου 32% υψηλότερες απότη Γερμανία, +50% από τις άλλες βαλκανικές χώρες και σχδόν τριπλάσιες (!) από το Βέλγιο.
Στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή της μεγαβατώρας (Mwh) πήγε το Σάββατο μέχρι τα 100 ευρώ, σημειώνοντας μεγάλες διακυμάνσεις. Την Κυριακή υποχώρησε έως και 24%, κινούμενη περί τα 76,5 ευρώ. Ομως και πάλι ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη. Ενδεικτικά αναφέρεται η χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας ήταν χθες 27,3 ευρώ στο Βέλγιο, στην Ισπανία 28,1 ευρώ και στη Γαλλία 24,2.
Πολύ φθηνότερο ρεύμα απ ότην Ελλάδα είχαν και οι βαλκανικές χώρες: Βουλγαρία 50,4 ευρώ ανά Mwh, Σερβία 52,5 ευρώ, Ρουμανία 50,4 ευρώ, Κροατία 47,3.
Με… αέρα και ήλιο
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ενέργειας που γνωρίζουν πως λειτουργεί η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και πώς διαμορφώνονται οι τιμές, μιλούν για κερδοσκοπία. Επισημαίνουν μάλιστα την τεράστια διακύμανση της τιμής της μεγαβατώρας στη διάρκεια ενός 24ώρου:
- Ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη το βράδυ,όταν σχεδόν μηδενίζεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων
- Υποχωρεί στο ναδίρ στη διάρκεια της ημέρας όταν παράγουν στο φουλ τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες.
Ενδεικτικό είναι αυτό που συνέβη χθες: Με ισχυρούς ανέμους και ηλιοφάνεια σε όλη σχεδόν τη χώρα, η παραγωγή από ΑΠΕ έφθασε στο ζενίθ, καλύπτοντας πάνω από 43% της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής. Η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας βυθίστηκε πρόσκαιρα μέχρι και τα 21 ευρώ, ενώ το βραδυ του Σαββάτου είχε προσεγγίσει τα 100 ευρώ.
Για να περιορίσει τις διακυμάνσεις και να επιτύχει κάποια σταθεροποίηση,ο ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε εισαγωγές ρεύματος,που κάλυψαν περίπου 21% της ζήτησης.