Της Μαργαρίτας Ασημακοπούλου
Ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές φαίνεται να είναι η Ελλάδα για τη δημιουργία νέων σταθμών αποθήκευσης ενέργειας, σύμφωνα με τα τελευταία πανευρωπαϊκά στοιχεία.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, όμως, και με την τεχνολογία να έχει κάνει «θαύματα» οδηγηθήκαμε στον πρώτο διαγωνισμό αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα μας. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να πραγματοποιηθούν ακόμη δύο. Στόχος είναι, μέχρι το τέλος του χρόνου, η Ελλάδα να είναι η τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη στην αποθήκευση ενέργειας πίσω από τη Γερμανία, την Βρετανία και την Ιταλία αλλά μπροστά από μεγαλύτερες χώρες όπως είναι η Ισπανία και η Γαλλία.
Μέσα στον μήνα, μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσει η επόμενη διαγωνιστική διαδικασία για 300 MW δημοπρατούμενη ισχύ ενώ η τελευταία για το 2023 θα αφορά 400 MW, όσα δηλαδή και αυτά της πρώτης διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στις 7 Αυγούστου χωρίς να υποβληθεί κάποια ένσταση.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην ιστορική πρώτη διαγωνιστική διαδικασία αποθήκευσης ενέργειας που έγινε στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, εγκρίθηκαν δώδεκα προτάσεις από έξι εταιρείες και μία ενεργειακή κοινότητα. Η Hellenic Energy και η Intrakat ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους του πρώτου διαγωνισμού ενώ έγιναν δεκτές και οι τρεις προτάσεις που είχαν καταθέσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με δύο και η Mytilineos με μία.