1. Home
  2. Νέα
  3. «Καμπανάκι» Μυτιληναίου: Η αδράνεια της Ευρώπης οδηγεί στην αποβιομηχάνισή της
«Καμπανάκι» Μυτιληναίου: Η αδράνεια της Ευρώπης οδηγεί στην αποβιομηχάνισή της

«Καμπανάκι» Μυτιληναίου: Η αδράνεια της Ευρώπης οδηγεί στην αποβιομηχάνισή της

0
«Η αδράνεια της Ευρώπης στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στα άμεσα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ, οδηγούν σε αποβιομηχάνιση της Γηραιάς Ηπείρου, που ήδη βλέπει μεγάλη μείωση της παραγωγής» τόνισε ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos και πρόεδρος της Eurometaux, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον βρετανικό, οικονομικό, τηλεοπτικό σταθμό CNBC και συγκεκριμένα στην εκπομπή Squawk Box και στους δημοσιογράφους Steve Sedgwick και Karen Tso.

Επιπλέον, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως η δυσαρμονία στη λήψη αποφάσεων, αλλά και η πρόσφατη απόρριψη του σχεδίου green pool για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, εντείνουν την ανασφάλεια. Πρότεινε δε, όλα τα κράτη μέλη να συζητήσουν από κοινού ώστε να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για τον κλάδο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο CNBC:

Δημοσιογράφος: Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι μαζί μας τώρα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, της μεγαλύτερης και πλέον καθετοποιημένης παραγωγού αλουμίνας και αλουμινίου στην ΕΕ. Ας μιλήσουμε για την προμήθεια στην Ευρώπη. Επειδή γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πακέτο που έχει σχεδιαστεί για να συναγωνιστεί τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια εποχή όπου υπάρχουν έντονα θέματα γεωπολιτικής, μπορείτε να μας περιγράψετε την κατάσταση στα θέματα της προμήθειας σε μέταλλα; Είναι η Ευρώπη σε καλή θέση για το μέλλον όσον αφορά την προμήθεια μετάλλων και πρώτων υλών;

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Τα αστέρια (σ.σ. αναφορά στη σημαία της ΕΕ) φαίνεται να μην ευθυγραμμίζονται για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αυτές τις μέρες και ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Δυστυχώς, η Ευρώπη φαίνεται σε ασυμφωνία, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπάρχουν διαφωνίες παντού – αυτή τη στιγμή έχουμε μια τεράστια διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με το μέλλον του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην ενέργεια και στο ενεργειακό σύστημα στην Ευρώπη ευρύτερα. Και αυτό εξαπλώνεται παντού, καθώς κάθε χώρα «κάνει τα δικά της» και η Ευρώπη και συγκεκριμένα οι Βρυξέλλες, δεν κάνουν τίποτα. Εκεί βρισκόμαστε και γι’ αυτό η Ευρώπη έχει ήδη καθυστερήσει, τη στιγμή που τα μισά από τα ευρωπαϊκά smelters ψευδάργυρου, αλουμινίου και άλλων μετάλλων είναι κλειστά αυτή τη στιγμή.

Δημοσιογράφος: Ήταν ένα πολύ δύσκολο ταξίδι για τη βιομηχανία εδώ και πολύ καιρό και νομίζω ότι η τελευταία φορά που κάλυψα αλουμίνα και αλουμίνιο ήταν γύρω από τα greenfield έργα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ιδέα ήταν να αναδημιουργηθούν οι βιομηχανίες από το μηδέν, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές λύσεις για την ενέργεια, ανασχεδιάζοντας αυτό που ήταν, υποθέτω, μια «εκλιπούσα» βιομηχανία σε πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών. Όταν κοιτάμε την Ευρώπη και σκεφτόμαστε τη μεγάλη παραγωγή που προέρχεται από διάφορα μέρη του κόσμου, πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες για τη βιομηχανία;

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Πολύ δύσκολα. Είναι πολύ δύσκολα, αυτή τη στιγμή υπάρχει παραγωγή που προέρχεται από τη Ρωσία, από την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Αντικαθιστά παραγωγή που έχει χαθεί στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή παραγωγή ήταν 5 εκατομμύρια τόνοι και τώρα μειώνεται στους 2,5 εκατομμύρια τόνους και εξακολουθεί να μειώνεται. Αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα στην Ευρώπη. Δυστυχώς, την Παρασκευή ακούσαμε τα άσχημα νέα, ότι το σχέδιο Green Pool, που είναι ένας συνδυασμός απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και υποστήριξης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων. Κάθε χώρα, κάθε οικονομία, προσπαθεί να κάνει οικονομίες κλίμακας. Είναι πραγματικά δύσκολο.

Δημοσιογράφος: Η ευρωπαϊκή εικόνα φαίνεται πως είναι μία μεγάλη πρόκληση. Το είπατε γλαφυρά, υπάρχουν, όμως, άλλες περιοχές στον κόσμο που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση και αν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη προς στιγμήν τις ΗΠΑ. Μιλάω για τη Μέση Ανατολή, μιλώ και για την Κίνα. Πώς σας φαίνονται αυτές οι δύο περιοχές;

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Τα μέταλλα γενικά, ειδικά τα μη σιδηρούχα μέταλλα, χρειάζονται πολλή ισχύ. Πολύ ρεύμα. Δεν είναι μόνο το αλουμίνιο. Είναι επίσης ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, τo νικέλιο. Όλες αυτές οι βιομηχανίες, θα μετακινηθούν σε μέρη όπου θα μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και περισσότερες πρώτες ύλες. Η Ευρώπη έχει πολύ λίγες πρώτες ύλες και έχει την πιο ακριβή ενέργεια από όλα τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα στον κόσμο. Συμπεριλαμβανομένων φυσικά της Άπω Ανατολής, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μέσης Ανατολής. Άρα, η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει, αλλά για να επιστρέψουμε πρέπει να συνεννοηθούμε στις Βρυξέλλες, καθώς μία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Και το παζάρι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, όπου  οι Γάλλοι είναι θετικοί από τη μία, αλλά οι Γερμανοί είναι αρνητικοί από την άλλη, επειδή η πυρηνική ενέργεια είναι σημαντική στη γαλλική βιομηχανία, όλα αυτά δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη. Και δε μπορούμε να βρούμε λύση.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, φοβάμαι ότι είστε πάντα μαζί μας σε μια εποχή που λαμβάνουν χώρα μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια. Θα πρέπει προς το παρόν να αφήσουμε το θέμα εδώ, αλλά πάντοτε απολαμβάνουμε να είμαστε μαζί σας. Καταλαβαίνουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι μαζί ως συντονισμένη ομάδα και όχι ως μεμονωμένες εταιρείες. Χάρηκα που σας είδα.