1. Home
  2. Νέα
  3. Δ. Ζαφειρόπουλος (Forena Energy): «Η αγορά μετεξελίσσεται και εμείς ήρθαμε για να μείνουμε»
Δ. Ζαφειρόπουλος (Forena Energy): «Η αγορά μετεξελίσσεται και εμείς ήρθαμε για να μείνουμε»

Δ. Ζαφειρόπουλος (Forena Energy): «Η αγορά μετεξελίσσεται και εμείς ήρθαμε για να μείνουμε»

0
Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ασημακοπούλου με τον Δημήτρη Ζαφειρόπουλο, Αντιπρόεδρο της Forena Energy.

Συναντήσαμε τον κ. Δημήτρη Ζαφειρόπουλο, συνιδρυτή και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της FORENA ENERGY, της εταιρείας που προσφέρει καινοτόμες λύσεις στους παραγωγούς ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ. Ο ίδιος μας μίλησε για την πορεία της εταιρείας και τους σταθμούς εκπροσώπησής της, για τα μελλοντικά της πλάνα αλλά και για τoν κομβικό ρόλο των ΦΟΣΕ στην αγορά ενέργειας.

 

  1. Κ. Ζαφειρόπουλε, μιλήστε μας για την πορεία της εταιρείας, η οποία μετρά ήδη 4 χρόνια ζωής αλλά και για τις υπηρεσίες σας.

Η εταιρεία FORENA ENERGY A.E. ιδρύθηκε στα τέλη του 2019 και άρχισε να εκπροσωπεί έργα στην αγορά (ΕΧΕ) to Μάιο του 2020 (εν μέσω Covid-19). Η εταιρεία ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα της ώριμης σκέψης (που όπως όλα δείχνουν δικαιωθήκαμε) ανθρώπων του χώρου και της αγοράς για ανθρώπους της αγοράς. Πολυμετοχική εταιρεία πρωτοβουλίας του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΗΕ). Μέτοχοί μας φυσικά πρόσωπα, και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Όλοι άνθρωποι με μεράκι και δεδομένη εμπειρία. Γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλει και τι έλειπε από την αγορά και αυτό ακριβώς κάναμε, δημιουργήσαμε έναν Φο.Σ.Ε. για όλους.

 

  1. Πόσο κομβικός είναι ο ρόλος των ΦΟΣΕ στην αγορά ενέργειας;

Ο μετασχηματισμός της αγοράς και με δεδομένη τη λειτουργία του Μοντέλου Στόχου (Target Model) έφερε τους Φο.Σ.Ε. σε κομβική θέση. Εμείς στην FORENA ENERGY A.E., ξέρετε, αναλαμβάνουμε όλα τα ρίσκα για την εκπροσώπηση των σταθμών παραγωγής των πελατών μας. Το Μοντέλο Στόχος έχει ως βασική προϋπόθεση ή αν θέλετε στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους της ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή. Τη ταύτιση της ζήτησης με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την ταυτόχρονη συνδρομή των μονάδων Α.Π.Ε. φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα είναι εύκολα, αλλά οι Φο.Σ.Ε. δημιουργήθηκαν για να πάρουν στις πλάτες τους (με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους) το όλο θέμα της καθημερινής ενεργειακής συναλλαγής. Υπάρχει τεράστιο επιχειρηματικό ρίσκο στις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς, όπως γνωρίζετε. Εδώ ας μου επιτραπεί η θέση ότι το πλαφόν στις αγορές του Ε.Χ.Ε. στρεβλώνει τα δεδομένα και δεν αφήνει την αγορά να αναπνεύσει, ιδιαίτερα τις εταιρείες που δεν είναι καθετοποιημένες. Πάραυτα η αγορά μετεξελίσσεται και εμείς στην FORENA ENERGY A.E. ήρθαμε για να μείνουμε. Τέλος μεγάλη η σημασία των Φο.Σ.Ε. για τα Privat Purchase Agreements (PPAs), όπου στόχος είναι η απελευθέρωση του μεγάλου καταναλωτή και η τροφοδότησή του από παραγωγούς διαμέσως των Φο.Σ.Ε.

 

  1. Στον χώρο σας βλέπουμε ότι ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και πιο έντονος. Ποιο είναι το δικό σας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

Όντως, στο Ε.Χ.Ε. (μετά και τις τελευταίες καταιγιστικές αλλαγές – αγοραπωλησίες) δραστηριοποιούνται 16 Φο.Σ.Ε. Μεγάλα σχήματα και μικρότερα, δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να πάρουν το μερίδιο της αγοράς, που τους αρμόζει. Συνεπώς σε αυτές τις έντονες συνθήκες ανταγωνισμού η ερώτηση είναι: γιατί να έρθει κάποιος σε εμάς. Εμείς όπως προ-είπα είμαστε άνθρωποι της αγοράς, με μεράκι και γνώση. Πιστεύουμε στο έμψυχο δυναμικό της εταιρείας μας (στους νέους ανθρώπους) και στις νέες τεχνολογίες. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των πελατών μας κάθε στιγμή. Πολλές φορές μας λένε οι πελάτες μας: «μα καλά για τη σύμβαση εκπροσώπησης μιλάμε με τον Πρόεδρο ή τον Αντιπρόεδρο της εταιρείας;» και η απάντηση είναι, σαφέστατα ΝΑΙ! Εμείς στην FORENA ENERGY A.E. δίνουμε την ίδια σημασία είτε ο πελάτης έχει έναν σταθμό μερικών δεκάδων kW είτε αρκετών MW. Για εμάς η όλη προσπάθεια είναι συλλογική και ο μόνος στόχος μας είναι η βελτιστοποίηση των επενδύσεων των πελατών μας και η πλήρης ικανοποίηση των επενδυτών που μας εμπιστεύονται. Ξέρετε, οι συμβάσεις εκπροσώπησης στη FORENA ENERGY A.E. δεν έχουν κρυφά κόστη! Το μόνο το οποίο έχει να κάνει ένας πελάτης μας είναι, ο σταθμός του να παράγει όταν πρέπει να παράγει, όλα τα άλλα αφήστε τα σε εμάς.

 

  1. Η Forena Energy προσφέρει καινοτόμες λύσεις στους παραγωγούς ΑΠΕ. Πείτε μας πώς ακριβώς το επιτυγχάνετε αυτό.

Πιστεύουμε στη νέα τεχνολογία και τα οφέλη της, για το λόγο αυτό τα συστήματά μας είναι φτιαγμένα inhouse και δίνουμε την απόλυτη δυνατότητα στον πελάτη μας να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του σταθμού του ανά πάσα στιγμή και μάλιστα μέσω από εφαρμογή smart phone Android. Δηλαδή ο πελάτης μας έχει τη πληροφορία στα «χέρια του» όποτε θέλει. Επίσης έχουμε δημιουργήσει μία ιστοσελίδα (https://analytics.forenaenergy.gr), με ελεύθερη πρόσβαση για όλους. Η σελίδα έχει real time τα δεδομένα της αγοράς και μπορεί ο επαγγελματίας του χώρου ή ο κάθε ενδιαφερόμενος να συλλέξει την εικόνα της αγοράς. Όπως λέμε εμείς στη FORENA ENERGY A.E., «η ενέργεια είναι το πάθος μας»!

 

  1. Ποια είναι τα πλάνα και οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια;

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία μας εκπροσωπεί σταθμούς παραγωγής συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 300MW, ενώ αναμένεται η υπογραφή συμβάσεων περί των 100MW. Έχουμε δηλαδή ένα πολύ καλό μερίδιο της αγοράς (με επίσημα στοιχεία του Ε.Χ.Ε. για τον Ιούλιο η εταιρεία μας βρισκόταν στην 6η θέση μεταξύ των Φο.Σ.Ε. ΑΠΕ). Σαφώς στους άμεσους στόχους μας είναι η αύξηση του πελατολογίου μας και του μεριδίου στην αγορά. Όπως γνωρίζεται η τελευταία κακοκαιρία άφησε βαθιά τα σημάδια της και στην παραγωγή ενέργειας, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας. Εξετάζουμε κάποιες πρόσθετες δραστηριότητες και υπηρεσίες που θα προσδώσουν νέο έναυσμα περαιτέρω ανάπτυξης. Εμείς στην εταιρεία όπως σας είπα αφουγκραζόμαστε την αγορά και πράττουμε ανάλογα, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και θετική ενέργεια!

 

Who is Who

Ο Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Κατασκευής και Παραγωγής με χρήση νέων τεχνολογιών. Έχει εικοσαετή (και πλέον)  εμπειρία στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών και Ενεργειακών Έργων πάσης φύσεως. Είναι συνιδρυτής και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας FORENA ENERGY A.E. ενώ είναι Διοικητικό Στέλεχος ελληνικού ομίλου επιχειρήσεων με τομείς δραστηριότητας στην Ενέργεια, στον Τουρισμό και στις Συμμετοχές. Στο παρελθόν έχει διατελέσει στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας στο χώρο των Η/Μ έργων και Υπεύθυνος Ανάπτυξης R&D μεγάλης Ελληνικής Κατασκευαστικής εταιρείας. Συμμετέχει ενεργά και παρακολουθεί από κοντά, σε εγχώριο και σε διεθνές επίπεδο, τον κλάδο της ενέργειας και της αγοράς της.