1. Home
  2. Καταναλωτής
  3. ΔΕΔΔΗΕ: Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές- Πώς θα αλλάξουν τη ζωή μας
ΔΕΔΔΗΕ: Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές- Πώς θα αλλάξουν τη ζωή μας

ΔΕΔΔΗΕ: Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές- Πώς θα αλλάξουν τη ζωή μας

0

Της Μαργαρίτας Ασημακοπούλου

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται αυτή την στιγμή ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο της προμήθειας και εγκατάστασης συνολικά 7,3 εκατομμυρίων smart μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του φιλόδοξου project των έξυπνων μετρητών, οι οποίοι θα αλλάξουν πλήρως το σκηνικό της αγοράς ηλεκτρισμού τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τις εταιρείες προμήθειας. Δυνατότητα εξοικονόμησης, μεγιστοποίηση της διαφάνειας, βελτιστοποίηση συνολικά του τρόπου λειτουργίας της αγοράς αλλά και αναβάθμιση αυτής, είναι μόνο μερικά από τα οφέλη.

O ΔΕΔΔΗΕ, από την πλευρά του, δεν έχει ανακοινώσει κάτι σχετικό για την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το μεγάλο project, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, βρίσκεται «προ των πυλών». Άλλωστε, «έπεσε» και η υπογραφή στο Μέγαρο Μαξίμου της σύμβασης χρηματοδότησης της ΕΤΕπ με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ποιοι είναι οι διεκδικητές

Τέσσερις είναι, λοιπόν, οι τελικοί επενδυτές που έχουν απομείνει στον διαγωνισμό.

Οι συμμετέχοντες είναι:

– Η ITRON, κορυφαία εταιρία στον τομέα μετρητικών συστημάτων με έδρα στις ΗΠΑ με πελατολόγιο που περιλαμβάνει 8,000 πελάτες-ΥΚΩ( Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) διεθνώς η ITROΝ θεωρείται η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα των μετρητικών συστημάτων. Η ITRON διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ευρώπη με μεγάλα έργα αναφοράς σε Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Η Εταιρία υπέβαλε φάκελο με την θυγατρική της ITRON SPAIN.

– Η Elster, η οποία αποτελεί πλέον εταιρεία του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου  Honeywell. Ο όμιλος εισήλθε στον κλάδο των μετρήσεων το 2016 μέσω της εξαγοράς της Elster. Η Elster έχει υλοποιήσει ανάλογα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία. Η Elster διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Ρουμανία και υπέβαλε φάκελο με την ρουμάνικη θυγατρική της Elster Rometrics.

-H PROTASIS είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας την Γαλλική εταιρεία Sagemcom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Enedis στην Γαλλία με αντίστοιχα έργα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λιθουανία. Η παραγωγή της βρίσκεται στην Ευρώπη.

– Η Iskraemeco, κατασκευαστής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και συναφών προϊόντων, λογισμικού και υπηρεσιών επικοινωνιών με έδρα τη Σλοβενία. Με πάνω από 100 εκατομμύρια μετρητές εγκατεστημένους σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική. Η Iskraemeco διαθετει γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη.

Στην παρούσα φάση, οι συμμετέχοντες είναι έτοιμοι να υποβάλλουν τις τεχνικές τους προτάσεις και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι οικονομικές προσφορές.

Τα στάδια

Να αναφέρουμε ότι στην πρώτη φάση του έργου προβλέπεται αρχικά η αντικατάσταση 3,12 εκατομμυρίων παλαιών μετρητών με νέους, έξυπνους μετρητές. Οι νέοι μετρητές θα συνδεθούν με αναβαθμισμένο κέντρο τηλεμέτρησης μεγάλης χωρητικότητας.

Το ύψους του προϋπολογισμού αυτού του έργου ανέρχεται στα 546 εκατ. ευρώ. Η ευρωπαϊκή τράπεζα δανειοδότησε τον ΔΕΔΔΗΕ με 150 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει με δάνειο ύψους 273 εκ. ευρώ τον Διαχειριστή.

Η εγκατάσταση των νέων μετρητών θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2030.

Τα οφέλη

Όπως είναι λογικό, το έργο αυτό θα μας «πάει» ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου αλλά και γύρω από την επίτευξη των εθνικών στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος, που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εδώ.

Οι smart μετρητές θα παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων ενώ παράλληλα θα μπορούν να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους, να συμμετέχουν σε οικονομικά επωφελή προγράμματα της αγοράς και να έχουν ακριβέστατη τιμολόγηση της κατανάλωσής τους.

Φυσικά, τα οφέλη είναι σημαντικά τόσο για τον ΔΕΔΔΗΕ όσο και για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, αν αναλογιστούμε ότι οι νέες υποδομές θα διευκολύνουν τον εντοπισμό τεχνικών απωλειών και ρευματοκλοπών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα πολύ απλούστερο οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών.

Τέλος, η ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται το 2030, ωστόσο, ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει τη δυνατότητα να τηλεμετρά περίπου το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 55% έως το τέλος του 2024.

tags: