1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Νέο επιχειρησιακό σχέδιο με αύξηση επενδύσεων και ενίσχυση κερδών για τη ΔΕΗ
Νέο επιχειρησιακό σχέδιο με αύξηση επενδύσεων και ενίσχυση κερδών για τη ΔΕΗ

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο με αύξηση επενδύσεων και ενίσχυση κερδών για τη ΔΕΗ

0

Το νέο επιχειρησιακό της σχέδιο για την τετραετία 2024-2027 θα παρουσιάσει η ΔΕΗ την επόμενη εβδομάδα στο Capital Markets Day στις 23 Ιανουαρίου. Εκεί πρόκειται να θέσει τους νέους φιλόδοξους στόχους, την επίτευξη των επιδόσεων που είχε προβλέψει πιο γρήγορα από ό,τι σχεδιαζόταν και μια στρατηγική ανάπτυξης σε νέους τομείς με μεγάλες επενδύσεις. 

Η διοίκηση της ΔΕΗ, αναμένεται να κάνει ανοδικές αναθεωρήσεις στους δείκτες που σχετίζονται με την αποτίμηση της εταιρείας, όπως τα EBITDA, οι επενδύσεις και η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ και αναμένεται να παρουσιάσει νέους στόχους για τη λειτουργική της κερδοφορία όσο και την πράσινη παραγωγή ενέργειας.

Σήμερα ο στόχος που έχει θέσει είναι η εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει τα 5 GW το 2026, στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί πολύ νωρίτερα και να τεθεί νέος.

Με βάση τα νέα δεδομένα της ΔΕΗ σήμερα ο στόχος για ΑΠΕ σε Ελλάδα, Ρουμανία και άλλες βαλκανικές χώρες συνολικά από υδροηλεκτρικά, υδρογόνο και άλλες καθαρές μορφές ενέργειας μπορεί να φτάσει για το 2027 τα 10 GW.

Αντίστοιχα νωρίτερα αναμένεται να έρθει και ο στόχος για EBITDA 2 δισ. ευρώ που έχει τοποθετηθεί προς το παρόν το 2027.

Επενδύσεις και νέα επιχειρηματικά πλάνα

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ήταν για την 5ετία 2022-2026 στα 9,3 δισ. ευρώ και πλέον θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω προσθέτοντας νέα επενδυτικά πλάνα για την επόμενη τριετία.

Το συνολικό  επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για την επόμενη τριετία αναμένεται να διαμορφωθεί στα  8,5 με 10 δισ. ευρώ και θα μετατρέψει τη ΔΕΗ σε ένα διεθνή και σύγχρονο παραγωγό και πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, υλικά και άυλα, η εταιρεία, θέτει τις βάσεις για νέες ροές εσόδων.

Σημαντική νέα δραστηριότητα για την εταιρεία από το 2024 θα είναι η αξιοποίηση ακινήτων, με ξεχωριστή εταιρεία στην οποία θα περάσουν τόσο τα ακίνητα που διαθέτει όσο και τα ακίνητα της Κωτσόβολος, εξασφαλίζοντας νέες υπεραξίες.

Αν και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα συνεχίσουν να απορροφούν το σημαντικότερο μέρος των επενδυτικών δαπανών της, η «Νέα ΔΕΗ» θα δώσει έμφαση στις υπηρεσίες, στο πλαίσιο του energy as a service, ανοίγοντας ένα ευρύ πεδίο, με σημαντικά περιθώρια κέρδους και δυνατότητες ανάπτυξης.

H ΔΕΗ μετά την απόκτηση της Enel Romania

Η διοίκηση της εταιρείας θα παρουσιάσει τη δυναμική που αποκτά μετά την εξαγορά της Enel Romania, μία κίνησης που θα αυξήσει το πελατολόγιο της ΔΕΗ κατά 55% από 5,6 εκατομμύρια σε 8,7 εκατομμύρια, το παραγωγικό δυναμικό από ΑΠΕ κατά 23% στα 4,8 GW από 3,9 GW που ήταν ενώ το υπό ανάπτυξη δυναμικό κατά 50%, από τα 10 στα 15 GW.

Σημειώνεται ότι η Enel Ρουμανίας είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες της αγοράς ενέργειας της Ρουμανίας.

Είναι νούμερο 1 στην παραγωγή πράσινης ενέργειας στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που δημιουργεί σημαντικές συνέργειες και συμπληρώνει τη στρατηγική της ΔΕΗ.

«Πετύχαμε 1,5 χρόνο νωρίτερα τις επιδόσεις που είχαμε βάλει στόχο στο στρατηγικό μας πλάνο», σημείωσε ο Γιώργος Στάσσης στην τηλεδιάσκεψη του ενεαμήνου, εξηγώντας ότι με την Enel Romania ο στόχος των 1,5 δισ. EBITDA πιάνεται ήδη με την εξαγορά αυτή.

Νέες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες

Καθώς τα περιθώρια μειώνονται για την προμήθεια ενέργειας λόγω του ανταγωνισμού, η ΔΕΗ επιδιώκει να δώσει έμφαση στην παροχή ενός πακέτου υπηρεσιών στον πελάτη, προκειμένου να ενισχύσει τη σχέση της μαζί του με συνέργειες, αλλά και να αυξήσει τα έσοδα και τα κέρδη της. Στρατηγική της εταιρείας είναι να αναπτυχθεί σε μια πλειάδα δραστηριοτήτων που αφορούν τον καταναλωτή κατά το πρότυπο της COSMOTE. Όχημα της εταιρείας για την ανάπτυξή της στις νέες υπηρεσίες που σχεδιάζει είναι η Κωτσόβολος, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας να αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η Κωτσόβολος αποτελεί τον καταλύτη για την ανάπτυξη της ΔΕΗ σε νέες επενδυτικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που  θα ξεκινήσουν με αφορμή τη δραστηριότητα χορήγησης δανείων της Κωτσόβολος. Στο πλαίσιο του banking as a service που προσφέρεται από κάποιες τράπεζες, η ΔΕΗ ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα  white label app, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της σε υπηρεσίες όπως το Buy Now Pay Later. Η ανάπτυξη της ΔΕΗ σε αυτή τη δραστηριότητα μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα στην εταιρεία αλλά και ανταγωνιστικότερες τιμές για τους πελάτες της. Και το κυριότερο να εξασφαλίσει στην εταιρεία πρόσβαση στους καταναλωτές του μέλλοντος  προσελκύοντας νεανικά κοινά.

Οικονομικά Μεγέθη

Η εταιρεία αφού πέτυχε την επιστροφή της στην κερδοφορία και τη διανομή μερίσματος ήδη το 2023, πλέον δίνει έμφαση στη μεγέθυνσή της, στην αύξηση της υπεραξίας της και στην επιστροφή αξίας στους μετόχους, τόσο με την άνοδο της αποτίμησής της όσο και με τη σταθερή και αυξανόμενη επιστροφή μερισμάτων τα επόμενα χρόνια.

Τα EBITDA της ΔΕΗ από 900 εκ. το  2020  θα περάσουν το 1,5 δισ. το 2023-24, εδραιώνοντας τα υψηλά αυτά επίπεδα ως μίνιμουμ για τα επόμενα χρόνια.

Το 2023 θα είναι η πρώτη κερδοφόρος χρονιά μετά από 13 χρόνια. Στο γ΄ τρίμηνο του 2023, το EBITDA της ΔΕΗ σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε 347,1 εκατ.  ευρώ έναντι 215 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.