1. Home
  2. Νέα
  3. Πετρέλαιο: Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και πως θα επηρεάσει τις τιμές του
Πετρέλαιο: Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και πως θα επηρεάσει τις τιμές του

Πετρέλαιο: Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και πως θα επηρεάσει τις τιμές του

0

Κορυφώνεται η ένταση στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, της οποίας ο διττός ρόλος είναι κρίσιμος, καθώς αποτελεί σημαντική περιοχή παραγωγής ενέργειας αλλά και παγκόσμιας εμπορικής δραστηριότητας. Δύο νέες επιθέσεις δυσχεραίνουν το κλίμα συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή αλλά και την αγορά πετρελαίου. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος με θύματα τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία αλλά και μία πυραυλική επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν για την επίθεση με στόχο Αμερικανούς στρατιώτες, κάτι που αρνήθηκε η Τεχεράνη, ενώ οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο πλοίο.

Με βάση τις νέες εξελίξεις μια σειρά από αναλυτές αλλά και μια ασιατική εταιρεία πετρελαίου δίνουν τη δική τους πρόβλεψη στο Bloomberg για τις προοπτικές και τον αντίκτυπό τους στην αγορά πετρελαίου:

Mizuho Bank Ltd.
Η αγορά πετρελαίου «έχει εκτεθεί σε μια σειρά κινδύνων από την πλευρά της προσφοράς», δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία, στην τράπεζα Mizuho Bank. «Φαίνεται ότι ακόμη και με την όποια χαλάρωση παρατηρούμε στη ζήτηση, η γεωπολιτική διαμορφώνεται έτσι ώστε οι τιμές του πετρελαίου να έχουν περισσότερο ανοδικό κίνδυνο».

Sanford C. Bernstein
«Ο μεγαλύτερος μπαλαντέρ των εξελίξεων είναι το κατά πόσον οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποφασίσουν να λάβουν πιο δυναμικά μέτρα για το Ιράν, του οποίου οι εξαγωγές αργού έχουν αυξηθεί σε 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα», δήλωσε ο Neil Beveridge, ανώτερος αναλυτής με έδρα το Χονγκ Κονγκ. «Οποιαδήποτε εκ νέου αυστηροποίηση των κυρώσεων θα μπορούσε να προκαλέσει ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου».

Rapidan Energy Group
Η επίθεση στα αμερικανικά στρατεύματα στην Ιορδανία είναι μια «υλική άνοδος της κλιμάκωσης της βίας που θα αναγκάσει την αγορά πετρελαίου να αυξήσει άλλα δύο δολάρια ανά βαρέλι λόγω του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης στο Ιράν», δήλωσε ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας, πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Vanda Insights
«Το ερώτημα είναι γιατί δεν έχουμε δει το Brent να ανεβαίνει προς τα 90 δολάρια ή υψηλότερα;» είπε η Vandana Hari, η ιδρύτρια της εταιρείας Vanda Insights με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Εάν υπάρξει άμεσο πλήγμα σε ένα φορτίο πετρελαίου στη Μέση Ανατολή ή σε υποδομή παραγωγής πετρελαίου, θα εκτοξευθούν οι τιμές».

Again Capital LLC
«Κανένας από τους παίκτες δεν επιθυμεί έναν πλήρη πόλεμο», είπε ο John Kilduff, ιδρυτικός εταίρος της εταιρείας. «Το πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει, κανένα κοίτασμα πετρελαίου δεν έχει μπει στο στόχαστρο και εξακολουθούμε να βλέπουμε πλοία να περνούν στη Διώρυγα του Σουέζ. Εάν υπάρχουν ενδείξεις χαλάρωσης της έντασης, οι τιμές θα υποχωρήσουν», πρόσθεσε.

SK Innovation Co.
Το κόστος ναύλων και ασφάλισης θα αυξηθεί περαιτέρω εάν οι Χούθι συνεχίσουν να στοχεύουν τα πετρελαιοφόρα, δήλωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού διυλιστηρίου SK Innovation, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της πολιτικής της εταιρείας. Το εν λόγω διυλιστήριο επί του παρόντος δεν χρησιμοποιεί τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας για την προμήθεια φορτίων πετρελαίου.