1. Home
  2. Νέα
  3. 9ο «Our Ocean Conference»: Δέσμευση η προστασία των ωκεανών
9ο «Our Ocean Conference»: Δέσμευση η προστασία των ωκεανών

9ο «Our Ocean Conference»: Δέσμευση η προστασία των ωκεανών

0

Τη συνέχεια της κληρονομιάς δεσμεύσεων (commitments) για την προστασία των ωκεανών στηρίζει το 9ο «Our Ocean Conference» (OOC-9), που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 16-17 Απριλίου 2024, στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το οποίο φιλοξενεί η Ελλάδα.

Μία μέρα νωρίτερα στις 15 Απριλίου, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης θα διεξαχθεί το «Our Ocean Youth Leadership Summit», το οποίο αποσκοπεί στην αφύπνιση της νέας γενιάς για τη βιωσιμότητα των ωκεανών.

Φιλοξενώντας τη διάσκεψη OOC-9 η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στροφή της προς τη βιώσιμη «γαλάζια» οικονομία και παράλληλα επιδιώκει να αναδείξει τις διεθνείς προκλήσεις για τη βιώσιμη αλιεία, την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, ιδίως από τα πλαστικά, καθώς και την αλληλένδετη σύνδεση του κλίματος με τους ωκεανούς.

Ενόψει της διεξαγωγής της διάσκεψης, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Οι έξι τομείς δράσης

Στους έξι τομείς δράσης που θα εστιάσει η διεθνής διάσκεψη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης. Οι έξι αυτοί τομείς είναι οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (Marine Protected Areas – MPAs),  η βιώσιμη γαλάζια οικονομία, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ναυτική ασφάλεια, η βιώσιμη αλιεία, η θαλάσσια ρύπανση.

Ιδιαίτερη έμφαση όπως είπε θα δοθεί και σε τέσσερις οριζόντιους τομείς, που διατρέχουν και τις έξι προαναφερθείσες θεματικές της Διάσκεψης OOC, οι οποίοι είναι ο βιώσιμος τουρισμός σε παράκτιες περιοχές και νησιά, η πράσινη ναυτιλία, η μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά και η πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο, μια θάλασσα που συνδέει τρεις ηπείρους και λειτουργεί ως σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της μετάβασης προς ένα βιώσιμο μέλλον στη Μεσόγειο και «ξεκλειδώνοντας» οφέλη για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Στη διεθνή διάσκεψη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεραπετρίτης, θα συμμετέχουν 113 αντιπροσωπείες κρατών μελών, 13 διεθνείς οργανισμοί, 12 αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων, 50 αρμόδιοι υπουργοί.

Κρίσιμη η προστασία των ωκεανών

Στην κρισιμότητα προστασίας των ωκεανών αναφέρθηκε στη συνέχεια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ωκεανοί αυτή τη στιγμή μπορούν να επηρεαστούν από τη βίαιη αλλαγή κλίματος», τονίζοντας ότι αν η αλλαγή αυτή γίνει με μεγάλη ταχύτητα τότε οι επιπτώσεις για τον άνθρωπο θα είναι μεγάλες.

Ο κ. Σκυλακάκης, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης θα ανακοινωθούν οι δεσμεύσεις, οι οποίες είναι πάνω από 20 και οι οποίες όλες είναι κοστολογημένες, όλες έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και καλύπτουν όλους τους τομείς δράσης της διάσκεψης με πολλαπλούς τρόπους. Ενδεικτικά ανέφερε, τον στόχο εντός 2024 να δημιουργηθούν 2 θαλάσσια πάρκα, τα οποία θα είναι τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο. Το ένα έχει ως κύριο στόχο την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών που ζουν στο Ιόνιο, αλλά και της θαλάσσιας χελώνας καρέτα – καρέτα και θα περιλαμβάνει 12 περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο natura 2000, αλλά θα έχει και περιοχές εκτός περιοχών natura 2000. Το δεύτερο θα έχει ως κύριο στόχο τα θαλασσοπούλια και τα θαλάσσια θηλαστικά.

Βιώσιμη αλιεία

Μιλώντας για τις δράσεις που έχει αναλάβει το ΥπΑΑΤ, ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης έκανε αναφορά στην ίδρυση του Πρώτου Κέντρου Αναφοράς για την ευζωία των υδρόβιων ζώων στην Κρήτη, ενώ αναφέρθηκε στη σύσταση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων για τις Υδατοκαλλιέργειες αλλά και την Αλιεία και στον Αλιευτικό Τουρισμό.

Αναφέρθηκε δε, στην αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως στην εγκατάσταση εξωχώριων ανεμογεννητριών, που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ενώ την ίδια στιγμή όπως είπε, προτεραιότητα αποτελεί η διαρκής προστασία των ιχθυοαποθεμάτων, αναστέλλοντας την αλιευτική́ δραστηριότητα 122 σκαφών που φέρουν το αλιευτικό́ εργαλείο της βιτζότρατας.

Υπογράμμισε ότι το ΥπΑΑΤ μελετά αντισταθμιστικά σενάρια για την προστασία των εθνικών θαλάσσιων πάρκων και των περιοχών Natura, από τις 247 εν ενεργεία ανεμότρατες. «Από το 2026 και μετά η δραστηριότητά τους θα αναστέλλεται σταδιακά στις προστατευόμενες περιοχές αρχίζοντας από τα εθνικά θαλάσσια πάρκα – τα 2 νέα και το υφιστάμενο της Αλοννήσου – και από το 2030 και στις υπόλοιπες περιοχές Natura, παρέχοντας μετρά αποζημίωσης και στήριξης για συγκεκριμένες μια μεταβατική́ περίοδο» είπε σχετικά.

Στόχος αυτών των ενεργειών είπε όλα η «Βιώσιμη Αλιεία» να αποτελέσει κόμβο προοπτικών και πλατφόρμας ανάπτυξης, εφαλτήριο για μία συλλογική και πολύπλευρη προσπάθεια, ώστε με μεθοδικότητα, σχέδιο και οργάνωση, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα, να απογειώσουμε τις πλευρές για βιώσιμη προκοπή και ευημερία για τους ανθρώπους της θάλασσας».

Στάθηκε στην αξιοποίηση των οικονομικών πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, προσθέτοντας ότι επενδύονται τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση δράσεων που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την παραγωγή νέων προϊόντων και δραστηριοτήτων.