1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει 7 δισ. επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά στη στέγη
ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει 7 δισ. επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά στη στέγη

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει 7 δισ. επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά στη στέγη

0

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα της Γης, τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει επιδοτήσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές των κτηρίων, που εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο.

Η ανακοίνωση εγκαινιάζει μια εβδομάδα δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην προβολή των επιδόσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή.

Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει επισήμως το νέο χρηματοδοτικό πακέτο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Prince William Forest Park στο Triangle της Βιρτζίνια, όπου θα ανακοινώσει επίσης ότι είναι ανοιχτές οι αιτήσεις για ένταξη στο American Climate Corps, ένα πρόγραμμα προετοιμασίας νέων για θέσεις εργασίας σε βιομηχανίες που σχετίζονται με το κλίμα.

Οι νέοι ψηφοφόροι, που τείνουν να ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή, αποτελούν βασικό εκλογικό στόχο για τον Τζο Μπάιντεν, στον προεκλογικό αγώνα του με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ, στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης μέσω του διαγωνισμού επιχορήγησης Solar for All της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος συμπεριλήφθηκαν στον νόμο ορόσημο του Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή, τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού. Θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας και θα εξοικονομήσει για τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα περίπου 400 δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι αποδέκτες της επιχορήγησης περιλαμβάνουν 60 κρατικούς και τοπικούς φορείς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με προγράμματα που βοηθούν τους κατοίκους σε φτωχές κοινότητες να χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια και να εξοικονομούν χρήματα από τους λογαριασμούς ρεύματος. Ανάμεσα σε αυτούς τους φορείς που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα περιλαμβάνονται διάφοροι οργανισμοί που σχεδιάζουν να παρέχουν ηλιακή ενέργεια σε νοικοκυριά ιθαγενών Αμερικανών σε πολιτείες όπως η Αλάσκα, η Αριζόνα, το Νέο Μεξικό και το Κολοράντο.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες αποτελεί σχεδόν άπιαστο στόχο για Αμερικανούς με χαμηλότερο εισόδημα λόγω του υψηλού αρχικού της κόστους και επειδή οι λιγότερο εύποροι άνθρωποι συνήθως δε διαθέτουν ιδιόκτητο σπίτι, καθώς είτε νοικιάζουν είτε ζουν σε πολυκατοικίες.

«Ευκαιρίες ενεργειακής εξοικονόμησης για όλους»

Το πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται με τον στόχο του Μπάιντεν να κατευθύνει το 40% των ομοσπονδιακών οφελών από επενδύσεις καθαρής ενέργειας σε μειονεκτούσες κοινότητες.

«Ανοίγουμε μια αγορά όπου όλοι, ανεξάρτητα από τον ταχυδρομικό τους κώδικα ή το οικονομικό τους υπόβαθρο, μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία εξοικονόμησης που αντιπροσωπεύει η καθαρή ενέργεια», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει επίσης ότι το American Climate Corps θα λειτουργήσει και έναν σχετικό ιστότοπο, το ClimateCorps.gov, όπου οι υποψήφιοι προς εργασία θα μπορούν να δουν 2.000 ανοιχτές θέσεις σε 36 πολιτείες, την Ουάσιγκτον DC και το Πουέρτο Ρίκο.

Το Climate Corps στοχεύει να βάλει πάνω από 20.000 νέους να εργαστούν εκπαιδεύοντάς τους, για παράδειγμα, στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ή στον χειρισμό καμερών LiDAR που ανιχνεύουν εκπομπές μεθανίου και αποκαθιστούν τα οικοσυστήματα των μαγγροβίων, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.