1. Home
  2. Νέα
  3. Η Coral (Shell Licensee) υποστηρίζει για μία ακόμα χρονιά τις ομάδες που θα συμμετέχουν στον καινοτόμο διεθνή διαγωνισμό
Η Coral (Shell Licensee) υποστηρίζει για μία ακόμα χρονιά τις ομάδες που θα συμμετέχουν στον καινοτόμο διεθνή διαγωνισμό

Η Coral (Shell Licensee) υποστηρίζει για μία ακόμα χρονιά τις ομάδες που θα συμμετέχουν στον καινοτόμο διεθνή διαγωνισμό

0

Το «Shell Eco-Marathon» είναι μία παγκόσμια ετήσια διοργάνωση με κορυφαία προγράμματα διαγωνισμού ενεργειακής απόδοσης που εκπροσωπείται από 500 ομάδες, 50 διαφορετικών χωρών. To φετινό 39ο Shell Eco-Marathon θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία  (Circuit Paul Armagnac, Nogaro) από τις 19 – 24 Μαΐου 2024. Πρόκειται για έναν καινοτόμο διαγωνισμό, που προσκαλεί τους φοιτητές παγκοσμίως να κατασκευάσουν τα δικά τους εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτικά οχήματα. Οι ομάδες σχεδιάζουν, κατασκευάζουν το αυτοκίνητό τους και το δοκιμάζουν στην πίστα, για να δουν πώς και ποιος μπορεί να ταξιδέψει χρησιμοποιώντας τη λιγότερη δυνατή ποσότητα ενέργειας.

Η Coral που εκπροσωπεί το σήμα της Shell στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια υποστηρίζει και εφέτος τις δύο ομάδες ελληνικών πανεπιστημίων που έχουν διαρκή και πολύχρονη παρουσία στο διαγωνισμό με εξαιρετικές επιδόσεις.

Πρόκειται για έναν αγώνα, στον οποίο ομάδες από όλο τον κόσμο καλούνται να φτιάξουν οχήματα ικανά να διανύσουν όσο μεγαλύτερη απόσταση γίνεται, με όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Με φοιτητές και μαθητές, οι οποίοι συνδυάζουν τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις τους με το μεράκι και τη φαντασία, έτσι ώστε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν νέες λύσεις. Τα πάντα φτιάχνονται από το μηδέν αφού οι κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση εξαρτημάτων από οχήματα παραγωγής.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τις 2 ομάδες που εκπροσωπούν φέτος την Ελλάδα:

Poseidon Team– Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) 

Η ομάδα ξεκίνησε να συμμετέχει στο Shell Eco Marathon από το 2012 και το 2023, αφού  πέρασε με επιτυχία τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, η «ORCA» σημείωσε την επίδοση των 507km με 1kWh ενέργειας, η οποία της έδωσε την 10η θέση στην κατηγορία Prototype Battery-Electric και αναδεικνύεται τόσο ρεκόρ οχήματος όσο και πανελλήνιο ρεκόρ. Για το 2024, στόχος της ομάδας είναι ένα ακόμα πιο βελτιωμένο όχημα με βάρος 25kg και επίδοση  650 (+) km/kWh.

Prometheus Team – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Η ομάδα συμμετέχει στο Shell Eco Marathon από το 2008 με πολλές διακρίσεις και τα μέλη της, προπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα υψηλής απόδοσης. Το πρώτο όχημα «Pyrforos I» που κατασκεύασε η ομάδα χρησιμοποιώντας και έτοιμα υποσυστήματα διαγωνίστηκε με επιτυχία στην κατηγορία μονοθέσιου «Hydrogen Prototype» ενώ το 2014 με το πλήρως ιδιοκατασκευασμένο όχημα «Pyrforos II» πέτυχε την καλύτερη ελληνική επίδοση στην κατηγορία μονοθέσιου «Plug-in Prototype». Από το διαγωνισμό του 2023 η ομάδα αναβαθμίζει τη συμμετοχή της κατασκευάζοντας το όχημα «Pyrforos III» για την κατηγορία οxημάτων πόλης «Plug-in Urban Concept» με το οποίο επιτυγχάνει κατανάλωση 42km/kWh.

Το όραμα των συμμετεχουσών ομάδων είναι να ρίξουν φως σε βιώσιμες και  αποδοτικές λύσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και να βελτιώσουν την τεχνολογία που αφορά στα ηλεκτροκίνητα οχήματα με πρωτότυπα οχήματα, φιλικά προς το περιβάλλον και κατασκευασμένα εξ’ ολοκλήρου από τις ομάδες. H συγκεκριμένη διοργάνωση δίνει στις ομάδες φοιτητών το χώρο να δοκιμάσουν στην πράξη θεωρίες ενεργειακής απόδοσης με υγιή αίσθημα ανταγωνισμού και ώθηση το καινοτόμο πνεύμα τους.

Ο Γενικός Διευθυντής της Coral Α.Ε. – Shell Licensee, κ. Γιώργος Χατζόπουλος δήλωσε σχετικά με τον φετινό διαγωνισμό: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και ιδιαίτερα περήφανοι που η Ελλάδα, εξακολουθεί να είναι παρούσα με τρεις αξιόλογες συμμετοχές στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, μια διοργάνωση που επιχειρεί να εμπνεύσει τους νέους μηχανικούς και επιστήμονες. Στεκόμαστε δίπλα στις ελληνικές ομάδες που, περισσότερο από ποτέ, θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι η νέα γενιά στην Ελλάδα συνεχίζει να πειραματίζεται, να ονειρεύεται και να δοκιμάζει τα όρια της για ένα καλύτερο μέλλον που σίγουρα πλέον δεν της χαρίζεται. Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις ομάδες μας στην προσπάθειά τους να διακριθούν σε έναν αγώνα-πρόκληση!».