1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Η Ρωσία κυριαρχεί ξανά στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη
Η Ρωσία κυριαρχεί ξανά στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Η Ρωσία κυριαρχεί ξανά στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη

0

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εισαγωγές φυσικού αερίου ξεπέρασαν τις προμήθειες από τις ΗΠΑ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια τον Μάιο. Μάταιες απέβησαν ωστόσο, οι προσπάθειες της Ουκρανίας να αποσχιστεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Αν και ήταν μεμονωμένοι παράγοντες που οδήγησαν στην αναστροφή της τάσης, η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει τη δυσκολία περαιτέρω μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να εξακολουθούν να βασίζονται στις εισαγωγές από τη γειτονική τους χώρα.

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε το μερίδιο αγοράς του ρωσικού φυσικού αερίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου να υψηλότερα στην Ευρώπη μετά από όλα όσα έχουμε περάσει και όλες τις προσπάθειες που έγιναν για την αποσύνδεση και την απομάκρυνση του κινδύνου του ενεργειακού εφοδιασμού», αναφέρει στους Financial Times Tom Marzec-Manser, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων ICIS.

Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η περιοχή αύξησε τις εισαγωγές LNG , το οποίο αποστέλλεται με εξειδικευμένα πλοία με τις ΗΠΑ να έχουν αναδειχθεί ως κύριος πάροχος.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Ρωσία ως προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2022 και από το 2023 αντιπροσώπευαν περίπου το ένα πέμπτο της προμήθειας της περιοχής.

Το LNG ως καταλύτης

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, οι αποστολές αερίου και LNG με ρωσικούς αγωγούς αντιπροσώπευαν το 15 τοις εκατό της συνολικής προσφοράς στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με στοιχεία του ICIS.

Το LNG από τις ΗΠΑ αποτελούσε το 14%της προσφοράς στην περιοχή, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2022, έδειξαν τα στοιχεία του ICIS.

Η αντιστροφή έρχεται εν μέσω μιας γενικής ανόδου των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού LNG, παρά το γεγονός ότι αρκετές χώρες της ΕΕ πιέζουν να επιβάλουν κυρώσεις σε αυτές.

Η Ρωσία στα μέσα του 2022 σταμάτησε να στέλνει φυσικό αέριο μέσω αγωγών που τη συνδέουν με τη βορειοδυτική Ευρώπη, αλλά συνεχίζει να παρέχει προμήθειες μέσω αγωγών μέσω Ουκρανίας και Τουρκίας.

Οι ροές τον Μάιο επηρεάστηκαν από μεμονωμένους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης μιας διακοπής λειτουργίας σε μια μεγάλη εγκατάσταση εξαγωγής LNG των ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία έστειλε περισσότερο αέριο μέσω της Τουρκίας πριν από την προγραμματισμένη συντήρηση τον Ιούνιο. Η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη παραμένει επίσης σχετικά χαμηλή, με τα επίπεδα αποθήκευσης να πλησιάζουν τα υψηλά ρεκόρ για αυτήν την εποχή.

Η τάση προς το παρόν

Η ανατροπή «δεν είναι πιθανό να διαρκέσει», αναφέρει ο Marzec-Manser του ICIS, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε το καλοκαίρι να μεταφέρει LNG στην Ασία μέσω της διαδρομής της στη Βόρεια Θάλασσα. Πρόσθεσε επίσης ότι αυτό είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα που αποστέλλεται στην Ευρώπη.

Η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας λήγει επίσης φέτος, θέτοντας σε κίνδυνο τις ροές μέσω της διαδρομής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη θέσπιση επενδυτικού σχεδίου για την επέκταση της χωρητικότητας των αγωγών στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε στους FT ότι οι προμήθειες μέσω της διαδρομής δεν επαρκούν επί του παρόντος για να αντικαταστήσουν τα 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου που ρέουν επί του παρόντος μέσω της Ουκρανίας προς την ΕΕ κάθε χρόνο.