1. Home
 2. Νέα
 3. Θ. Αποστολίδης (Country Manager REDEN Solar Ελλάδος): «Προσφέρουμε ολοκληρωμένες και βιώσιμες λύσεις για τη γεωργία και τις αγροτικές κοινότητες»
Θ. Αποστολίδης (Country Manager REDEN Solar Ελλάδος): «Προσφέρουμε ολοκληρωμένες και βιώσιμες λύσεις για τη γεωργία και τις αγροτικές κοινότητες»

Θ. Αποστολίδης (Country Manager REDEN Solar Ελλάδος): «Προσφέρουμε ολοκληρωμένες και βιώσιμες λύσεις για τη γεωργία και τις αγροτικές κοινότητες»

0

Συνέντευξη: Χρίστος Μαμμίδης

 1. Ποια είναι η ιστορία της REDEN πότε ήρθε στην Ελλάδα και ποια η εξέλιξη της ως σήμερα;

Ο Όμιλος REDEN, ιδρύθηκε το 2008, στο Roquefort, στη Γαλλία και είναι ένας ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα ηλιακής ενέργειας με στόχο  τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας στη Ευρώπη, Κεντρική Αμερική και τη Λατινική Αμερική. Το 2020, επέκτεινε τις εργασίες της  και στην Ελλάδα, ιδρύοντας την αντίστοιχη εταιρεία στην Αθήνα με την απόκτηση ηλιακού πάρκου 37 MW, και από τότε (πριν 4 χρόνια) η REDEN έχει βιώσει σημαντική ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενισχύοντας την τοπική απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη, καθώς και την ενεργειακή μετάβαση με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων υπό ανάπτυξη.

 

 1. Μπορείτε να μας κάνετε μια μικρή επισκόπηση της αποστολής και του εστιασμένου πεδίου δράσης της στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας;

Η REDEN είναι ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος ανεξάρτητος παραγωγός φωτοβολταϊκής ενέργειας. Από την ίδρυση της (πριν από 16 χρόνια) έχει αναπτύξει και λειτουργεί φωτοβολταϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε διεθνές επίπεδο.

Η αποστολή της REDEN είναι η προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω της σχεδίασης, κατασκευής και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών. Το εστιασμένο πεδίο δράσης της εταιρείας περιλαμβάνει την ανάπτυξη και εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών έργων για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και την εφαρμογή φωτοβολταϊκών λύσεων σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και αγροτικές βιομηχανίες.

Η εταιρεία έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε 9 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, του Μεξικού, του Πουέρτο Ρίκο και της Χιλής, απασχολώντας πάνω από 200 άτομα.

Οι λύσεις της REDEN προσφέρουν αποτελεσματικές και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στην παραγωγή ενέργειας, ενθαρρύνοντας τη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό ενεργειακό μοντέλο.

 

 1. Πώς έχει εξελιχθεί η προσέγγιση της REDEN από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα όσον αφορά τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική κρίση και τους οικονομικούς περιορισμούς στον αγροτικό τομέα;

Η προσέγγιση της REDEN έχει εξελιχθεί σημαντικά από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, με έμφαση στην προσαρμογή στις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική κρίση και τους οικονομικούς περιορισμούς στον αγροτικό τομέα. Ας δούμε την εξέλιξη αυτής της προσέγγισης:

 • Αρχική Εστίαση στον Αγροτικό Τομέα: Από το 2008, η REDEN εστίασε την προσοχή της στον αγροτικό τομέα, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των αγροτών που πλήττονταν από κλιματικές συνθήκες και οικονομικούς περιορισμούς.
 • Πρωτοποριακές Λύσεις: Σε συνεργασία με αγρότες και τεχνικούς, ανέπτυξε πρωτοποριακές λύσεις για την κηπουρική, τη δενδροκομία, την κηπευτική, την κτηνοτροφία και τις καλλιέργειες δημητριακών.
 • Ενσωμάτωση της Φωτοβολταϊκής Στη Γεωργία: Η REDEN πρότεινε γνήσια γεωργικά εργαλεία με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά συστήματα, δημιουργώντας έτσι μια συνέργεια μεταξύ γεωργίας και ηλιακής ενέργειας.
 • Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Αγροπεριβαλλοντικού Τμήματος: Η εταιρεία στελεχώθηκε από γεωπόνους μηχανικούς και ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της βιοποικιλότητας και των υδρολογικών συστημάτων.
 • Στερεές Συνεργασίες: Η REDEN ανέπτυξε στερεές συνεργασίες με φορείς του αγροτικού τομέα για την καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων και των αναγκών τους.
 • Ολοκληρωμένες Λύσεις για την Ανάπτυξη Βιώσιμων Γεωργικών Πρακτικών: Με τη χρήση αγροβολταϊκών θερμοκηπίων, επίγειων κατασκευών και συστημάτων σκίασης, η REDEN βοηθάει στην ανάπτυξη κερδοφόρων και βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.

Συνολικά, η REDEN έχει εξελιχθεί από μια εταιρεία που απλώς παρήγαγε φωτοβολταϊκή ενέργεια σε μια εταιρεία που ενσωματώνει την τεχνολογία και την εμπειρογνωμοσύνη της στη γεωργία, προσφέροντας ολοκληρωμένες και βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές κοινότητες στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και των οικονομικών περιορισμών.

 

 1. Ποιές είναι οι βασικές αρχές που οδηγούν τις συνεργασίες της REDEN με αγρότες και τεχνικούς εμπειρογνώμονες για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τη γεωργία;

Βασικές αρχές που οδηγούν τις συνεργασίες της REDEN με αγρότες και τεχνικούς εμπειρογνώμονες για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τη γεωργία είναι:

 • Προσαρμοστικότητα και Εξειδίκευση: Η REDEN έχει 15ετή εμπειρία στον αγροτικό τομέα, ενώ επίσης διατηρεί τον αγροτικό χαρακτήρα της γης, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και καλλιέργειας.
 • Βιωσιμότητα και Ποικιλομορφία: Ενισχύει την παραγωγικότητα γαιών χαμηλής απόδοσης, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των καλλιεργειών και την ποικιλομορφία του εισοδήματος.
 • Υποστήριξη και Εκπαίδευση: Προσφέρει υποστήριξη από ειδικούς τεχνικούς για την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών και καλλιεργειών, καθώς και βοήθεια με την εγκατάσταση και τη συναρμολόγηση των συστημάτων.
 • Προστασία και Ασφάλεια: Προσφέρει προστασία από κλιματικούς κινδύνους, καλή μεταχείριση των ζώων, και προστασία των καλλιεργειών, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια των αγροτών και των καλλιεργειών τους.
 • Καινοτομία και Εξελιγμένες Τεχνολογίες: Η REDEN είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, χρησιμοποιώντας τεχνολογικά προηγμένα αγροβολταϊκά θερμοκήπια και εξασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις.
 • Ατομική Σχεδίαση και Εξατομίκευση: Προσφέρει ειδική κατά περίπτωση σχεδίαση, προσαρμοσμένη στο γεωργικό έργο και την τοποθεσία, για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών λειτουργίας και τη διέλευση των αγροτικών μηχανημάτων.
 • Συνεχής Συνεργασία και Υποστήριξη: Προσφέρει διαρκή υποστήριξη στους αγρότες, συνεργαζόμενοι με αυτούς για την ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων πρακτικών και καλλιεργειών.

Με βάση αυτές τις αρχές, η REDEN επιδιώκει να προσφέρει ολοκληρωμένες και βιώσιμες λύσεις για τη γεωργία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της παραγωγικότητας, της ασφάλειας και της βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

 

 1. Πώς συμβάλλει η REDEN στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας;

Η REDEN συμβάλλει ενεργά στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, υποστηρίζοντας και προωθώντας τις πολιτικές και τους στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη ενέργεια. Με την δέσμευσή της στην παραγωγή τουλάχιστον 82% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, η REDEN ενισχύει τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και περιβαλλοντικά φιλικής ενεργειακής υποδομής.

Μέσω της ανάπτυξης και της υλοποίησης καινοτόμων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλιακά και αιολικά πάρκα, η REDEN συμβάλλει στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας και στην αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας. Επιπλέον, με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών και την προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της πράσινης ενέργειας, η REDEN υποστηρίζει την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η προσήλωση της REDEN στις αρχές της βιωσιμότητας και της κοινωνικής ευθύνης διασφαλίζει ότι η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας πραγματοποιείται με τρόπο που ωφελεί τόσο το περιβάλλον όσο και την κοινωνία, προσφέροντας καθαρή και προσιτή ενέργεια για όλους τους πολίτες.

 

 1. Ποια η άποψη σας σε σχέση με το αν μπορεί η Ελλάδα να παράγει, αποθηκεύσει και εξαγάγει πράσινη ενέργεια όντας μια χώρα κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης

H Ελλάδα δείχνει μια σημαντική ανάπτυξη στον τομέα της φωτοβολταϊκής ενέργειας και εμφανίζεται ως μια από τις πρωτοπόρες χώρες στην Ευρώπη. Η χώρα φαίνεται να έχει το δυναμικό να παράγει, αποθηκεύει και εξάγει πράσινη ενέργεια, και οι προβλέψεις δείχνουν ότι αυτό το δυναμικό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Σημαντικοί παράγοντες που υποστηρίζουν αυτή την ανάπτυξη είναι:

 • Η ισχυρή ηλιοφάνεια στην Ελλάδα που καθιστά τη χώρα ιδανική για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.
 • Τα σχετικά χαμηλά κόστη εγκατάστασης και λειτουργίας των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
 • Η ευνοϊκή νομοθεσία και οι διαδικασίες αδειοδότησης που, παρά τον αριθμό των μηνών που αναφέρατε, είναι πιο γρήγορες σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο, παρά την θετική ανάπτυξη, υπάρχουν και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η ανάπτυξη της υποδομής διασύνδεσης, η βελτίωση της αποθηκευτικής τεχνολογίας και η αναβάθμιση του δικτύου διανομής για να υποστηρίξει την αυξημένη παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας.

Επομένως, ναι, η Ελλάδα μπορεί να παράγει, αποθηκεύει και εξάγει πράσινη ενέργεια και είναι μια χώρα κλειδί για το μέλλον της ενεργειακής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους της στον τομέα της πράσινης ενέργειας.