1. Home
  2. Νέα
  3. Freedom24: Ποιες μετοχές επιλέγουν κορυφαίοι επενδυτές για να συνδυάσουν τη βιωσιμότητα με το κέρδος
Freedom24: Ποιες μετοχές επιλέγουν κορυφαίοι επενδυτές για να συνδυάσουν τη βιωσιμότητα με το κέρδος

Freedom24: Ποιες μετοχές επιλέγουν κορυφαίοι επενδυτές για να συνδυάσουν τη βιωσιμότητα με το κέρδος

0

Με την παγκόσμια στροφή προς τον βιώσιμο τουρισμό, οι κορυφαίοι επενδυτές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε μετοχές που συνδυάζουν την περιβαλλοντική ευθύνη με την κερδοφορία. Αυτή η τάση καθοδηγείται από την αυξανόμενη πολιτική πίεση για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, τις σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες στον πράσινο τουρισμό και την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για φιλικές προς το περιβάλλον ταξιδιωτικές επιλογές.

Καθώς οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν αυστηρότερους κανονισμούς και διεθνείς πλατφόρμες, όπως η COP27,υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη. Τομείς όπως οι σιδηροδρομικές μεταφορές, το κάμπινγκ, οι φιλικές προς το περιβάλλον διαμονές, ο τοπικός τουρισμός και οι υποδομές ηλεκτρικών οχημάτων ωφελούνται. Με την ευθυγράμμιση των επενδυτικών στρατηγικών με αυτές τις βιώσιμες πρακτικές, οι επενδυτές όχι μόνο υποστηρίζουν τους περιβαλλοντικούς στόχους, αλλά και αξιοποιούν τις προσοδοφόρες δυνατότητες της αγοράς.

Οι επενδυτές που επιθυμούν να επωφεληθούν από την αυξανόμενη τάση προς τον βιώσιμο τουρισμό, μπορεί να βρουν ελκυστικές αρκετές εταιρείες λόγω της δέσμευσής τους σε πρακτικές και στόχους που τις καθιστούν φιλικές προς το περιβάλλον. Ακολουθούν ορισμένες εταιρείες/μετοχές που ακολουθούν αυτή την τάση και θα είναι ενδιαφέρουσες για τους επενδυτές στο κοντινό μέλλον:

Expedia Group (EXPE): Η γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα οργάνωσης ταξιδιών, ενσωματώνει ενεργά τη βιωσιμότητα στις λειτουργίες της. Η εταιρεία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους, όπως να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2040.Επίσης, παρέχει διαφάνεια στους χρήστες, προσφέροντας δείκτες αειφορίας, όπως οι εκπομπές άνθρακα για κάθε αεροπορική πτήση και τα οικολογικά πιστοποιητικά των ξενοδοχείων. Η δέσμευση της Expedia στη βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να την τοποθετήσει ως μια ελκυστική επενδυτική ευκαιρία για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την αναδυόμενη τουριστική βιομηχανία. Η τιμή της μετοχής έχει ανέβει κατά15,2% σε σχέση με πέρσι ενώ τα κέρδη για το 2023αυξήθηκαν κατά10% σε σχέση με το 2022, αγγίζοντας τα 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Airbnb (ABNB): Η Airbnb, μια επαναστατική πλατφόρμα φιλοξενίας, έχει δείξει έντονη δέσμευση στον βιώσιμο τουρισμό. Η πλατφόρμα προσφέρει μια ευρεία γκάμα φιλικών προς το περιβάλλον επιλογών διαμονής, που θα προσελκύσουν τους οικολογικά συνειδητοποιημένους ταξιδιώτες. Η Airbnb έχει θέσει στόχο να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το2030, σηματοδοτώντας τη δέσμευσή της στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Με την καινοτόμο προσέγγισή της στη διαμονή και τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, η Airbnbπαρουσιάζει μια ελκυστική επενδυτική προοπτική για επενδυτές που επιθυμούν να επωφεληθούν από την αγορά του οικολογικού τουρισμού. Η τιμή της μετοχής έχει ανέβει κατά17,5% σε σχέση με πέρσι ενώ τα κέρδη για το 2023 αυξήθηκαν κατά18% σε σχέση με το 2022, αγγίζοντας τα 9,9 δισ. εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Marriott International (MAR): Η Marriott, ένας παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο της φιλοξενίας, ενσωματώνει ενεργά τη βιωσιμότητα στις επιχειρηματικές της πρακτικές. Η εταιρεία έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο για μηδενικές εκπομπές έως το 2050, έχοντας εφαρμόσει πράσινες, λειτουργικές πρωτοβουλίες σε όλες τις μονάδες της. Η δέσμευση της Marriott στην αειφορία, σε συνδυασμό με την ισχυρή της παρουσία και το παγκόσμιο αποτύπωμά της, την τοποθετούν ως μια ελκυστική επενδυτική ευκαιρία για επενδυτές που επιθυμούν να εξοικειωθούν με τις τάσεις βιωσιμότητας στη βιομηχανία του τουρισμού. Η τιμή της μετοχής έχει ανέβει κατά31% σε σχέση με πέρσι ενώ τα κέρδη για το 2023 αυξήθηκανπερίπου14% σε σχέση με το 2022, αγγίζοντας τα23,7δισ. εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Ο Γιώργος Καραγεώργος, επικεφαλής τηςFreedom Finance Europe στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά: «Αυτές οι εταιρείες αποτελούν τον κόμβο συνάντησης για τη βιωσιμότητα και τη βιομηχανία του τουρισμού, προσφέροντας πιθανά επενδυτικά ανοίγματα προς όσους ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση για φιλικές προς το περιβάλλον ταξιδιωτικές επιλογές. Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να διεξάγουν ενδελεχή έρευνα και να λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως η χρηματοοικονομική απόδοση, η ανταγωνιστική θέση και οι ευρύτερες δυναμικές της αγοράς, πριν προχωρήσουν σε επενδυτικές αποφάσεις. Όπως με κάθε επένδυση, είναι σημαντικό να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι και να ζητηθεί συμβουλή από επαγγελματίες, ούτως ώστε να ληφθεί μια συνειδητή απόφαση».