1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Μανουσάκης: Έντονη αντίδραση στην απόφαση της ΡΑΕΚ
Μανουσάκης: Έντονη αντίδραση στην απόφαση της ΡΑΕΚ

Μανουσάκης: Έντονη αντίδραση στην απόφαση της ΡΑΕΚ

0
«Αν η απόφαση δεν αλλάξει τις αμέσως επόμενες ημέρες, το έργο θα σταματήσει»: Με αυτό τον τρόπο επέλεξε να απαντήσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης στην απόφαση της ΡΑΕΚ σχετικά με τη χρηματοδότηση του Great Sea Interconnector, της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου.

Χθες, η ΡΑΕΚ αποφάσισε ότι δεν αποδέχεται το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για την επιβολή τελών στους καταναλωτές πριν την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της διασύνδεσης, λέγοντας ότι μπορεί να ξεκινήσει μόνο μετά την εμπορική λειτουργία του έργου, δηλαδή το 2030.

Απορρίπτει, επίσης, και άλλα αιτήματα του ΑΔΜΗΕ η ΡΑΕΚ και συγκεκριμένα το αίτημα για πρόσθετες εξασφαλίσεις έναντι κινδύνων που ξεφεύγουν από τον έλεγχο του Φορέα Υλοποίησης του Έργου, την αλλαγή μεθοδολογίας υπολογισμού του ποσοστού της απόδοσης του κεφαλαίου (το λεγόμενο μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου) και την ωφέλιμη ζωή του έργου.

Η απάντηση του ΑΔΜΗΕ ήταν άμεση και σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, χθες, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι η κίνηση καθιστά το έργο μη βιώσιμο.

Ο κ. Μανουσάκης δήλωσε χαρακτηριστικά το εξής: «Η απόφαση αυτή ανατρέπει την προηγούμενη απόφαση μεθοδολογίας εσόδου, η οποία είχε ληφθεί όταν το έργο είχε ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης και βάσει αυτής ο ΑΔΜΗΕ έλαβε την επενδυτική απόφαση να γίνει φορέας υλοποίησης του έργου, τον Οκτώβριο του 2023. Αυτή η ανατροπή δημιουργεί αρνητική παρούσα αξία άνω των 100 εκατ. ευρώ για το έργο. Δημιουργεί θέμα ασφάλειας δικαίου για την επένδυση και θέμα εμπιστοσύνης στις διοικητικές αποφάσεις και πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα προκειμένου να συνεχιστεί το έργο.»

Αναμφίβολα, η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή, καθώς το έργο απειλείται. Μάλιστα, ενημερώθηκε αμέσως το Μαξίμου και χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη. 

Στη Λευκωσία όμως μιλούν έμμεσα για το τέλος του έργουΧθες, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι η απόφαση της ΡΑΕΚ «αν και είναι καλά τα νέα για τον Κύπριο καταναλωτή, πιθανόν να μην είναι για το ίδιο το έργο».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, η απόφαση λήφθηκε με το σκεπτικό πως ήδη το ρεύμα στην Κύπρο είναι ακριβό και μία πρόσθετη επιβάρυνση για τα επόμενα 4 με 5 χρόνια θα δημιουργούσε δυσκολίες στα κυπριακά νοικοκυριά.

Όποιο και να είναι το σκεπτικό της ΡΑΕΚ, αλλάζουν τα δεδομένα για μια επένδυση που επιθυμούν όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Αν και αυξάνονται οι φωνές που παίρνουν θέση κατά της διασύνδεσης στην Κύπρο εδώ και καιρό, λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να φτάσουμε σε σημείο να απειλείται ολόκληρο το πρότζεκτ.

Η Κύπρος υποστήριζε ότι περίμενε τα αποτελέσματα της ανάλυσης κόστους – οφέλους, ώστε να αποφασίσει αν θα προχωρήσει με το έργο. Ωστόσο, πηγές της αγοράς βλέπουν επιχειρηματικά συμφέροντα που κερδίζουν από την κλειστή αγορά ηλεκτρικού ρεύματος να βρίσκονται πίσω από τις καθυστερήσεις -ή και ακύρωση- της διασύνδεσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε στις δηλώσεις του χθες ότι το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι Κύπριοι καταναλωτές κατά την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου είναι μόλις 0,6 λεπτά του ευρώ ανά KWh, κόστος το οποίο θα ανακτηθεί από τη μείωση που θα προκαλέσει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει την οικονομική ευρωστία να κατασκευάσει το έργο, αλλά υπό τα δεδομένα που δημιουργεί αυτή η ρυθμιστική απόφαση κανένας επενδυτής δεν θα γινόταν μέτοχος.»

Στον ΑΔΜΗΕ κάνουν λόγο για «αιφνιδιαστική» απόφαση της ΡΑΕΚ, καθώς ετοιμαζόταν για νέο κύκλο συναντήσεων στην Κύπρο τις επόμενες μέρες. Και, πράγματι, φαίνεται να αιφνιδιάστηκε ο κ. Μανουσάκης και η ομάδα του.

Λίγες ώρες πριν δημοσιευθεί η απόφαση της ΡΑΕΚ, ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση με σχεδόν πανηγυρικό τόνο μιλώντας για «απόφαση-ορόσημο για τη μεθοδολογία εσόδου από τη ΡΑΑΕΥ» και τονίζοντας ότι κανονικά προχωρά η υλοποίηση του Great Sea Interconnector.

«Ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει το έργο Great Sea Interconnector (GSI) αποτελεί η απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΑΕΥ αναφορικά με τη μεθοδολογία υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου», τονιζόταν στην ανακοίνωση.