1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Ρεύμα: Οι πάροχοι ανταγωνίζονται για τα μερίδια και ρίχνουν τις χρεώσεις
Ρεύμα: Οι πάροχοι ανταγωνίζονται για τα μερίδια και ρίχνουν τις χρεώσεις

Ρεύμα: Οι πάροχοι ανταγωνίζονται για τα μερίδια και ρίχνουν τις χρεώσεις

0

Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προσπαθούν να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους και να πλήξουν τη ΔΕΗ με νέα προϊόντα, ενώ συγχρόνως αναμένονται συγχωνεύσεις στον κλάδο.

Οι παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν ότι αφενός η ωρίμαση της αγοράς και αφετέρου η αύξηση των τιμών ρεύματος δημιουργούν πρόσφορο έδαφος, ώστε να κινηθούν πιο επιθετικά οι εναλλακτικοί πάροχοι.
Χάρη στα διαφοροποιημένα προϊόντα, τις νέες τεχνολογίες, τις συμπληρωματικές υπηρεσίες και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών προωθούνται νέες λύσεις για τους καταναλωτές που θα ανατρέψουν τις ισορροπίες στην αγορά.
Υψηλόβαθμο στέλεχος προμηθευτή στο BD επισημαίνει χαρακτηριστικά το εξής: «Σε επίπεδο τιμών είναι πολύ δύσκολο να ανταγωνιστεί κανείς την ΔΕΗ. Επίσης το περιθώριο τιμών είναι στενό, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για πόλεμο τιμών αλλά για έναν συνδυασμό κινήσεων που θα κερδίζει πελάτες».

Το 70% της αγοράς το κατέχει η ΔΕΗ, ενώ το υπόλοιπο 30% απαρτίζεται από περίπου 1-1,5 εκατ. πελάτες από τους οποίους το 10% είναι αυτοί που αλλάζουν συνέχεια προμηθευτή με βάση την καλύτερη προσφορά που θα λάβουν και «ανακυκλώνονται» μεταξύ των παρόχων.
Αν και μειώθηκε από το 100% το ποσοστό της αγοράς που είχε η ΔΕΗ όταν εισήλθαν στην αγορά οι εναλλακτικοί πάροχοι το 2011, το ποσοστό παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια.
Παρατηρητές της αγοράς σχολιάζουν ότι αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από πελάτες που παραμένουν από παλιά στη ΔΕΗ, την εμπιστεύονται και εντάσσονται στα πράσινα τιμολόγια, ενώ δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν κάθε μήνα.
Ωστόσο, τώρα που οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα σε μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον χειμώνα, όλο και λιγότεροι αδιαφορούν για τον λογαριασμό ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν.
Αυξήσεις έως 38% ανακοινώθηκαν στα πράσινα τιμολόγια του Ιουλίου, ενώ τον Ιούνιο οι τιμές αυξήθηκαν μέχρι και 60% ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανόδου της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος.
Οι αυξήσεις επαναφέρουν το πρόβλημα της ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να πλήττει τους εργαζομένους.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ είχε απορροφήσει σημαντικό κομμάτι της αύξησης των τελευταίων μηνών, προσφέροντας εκπτώσεις στους πελάτες της που κυμαίνονται στο 31-38% στο πράσινο τιμολόγιο του Ιουνίου και του Ιουλίου.
«Υπάρχουν οι πιο ευαισθητοποιημένοι που ψάχνουν τις τιμές και αλλάζουν πάροχο ακόμη και από μήνα σε μήνα. Και μετά υπάρχουν οι πελάτες της ΔΕΗ που δύσκολα παίρνουν απόφαση να κάνουν μια αλλαγή», τονίζει άλλος παράγοντας της αγοράς στο BD.
«Ωστόσο οι συνθήκες του ανταγωνισμού που βλέπουμε σήμερα είναι πολύ πιο ώριμες και ίσως οι καλύτερες που έχουμε δει ποτέ. Εξοικειώνεται όλο και περισσότερο ο κόσμος με τα χρωματιστά τιμολόγια και αυτό βοηθάει τον καταναλωτή να πάρει καλύτερες αποφάσεις», προσθέτει ο ίδιος, ο οποίος διευκρινίζει ότι η μάχη για το μερίδιο της ΔΕΗ δεν κρίνεται από τις τιμές αλλά από τη συνέπεια που δείχνει ο κάθε πάροχος.

Τα μπλε και κίτρινα τιμολόγια ως πιο οικονομικές επιλογές

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενα) τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύονται ως οι φθηνότερες επιλογές για τους οικιακούς καταναλωτές. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια στροφή προς τα κίτρινα τιμολόγια.
Ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν λανσάρει πρόσφατα νέα κίτρινα προϊόντα είναι η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (Maxi Home Super Save), η nrg (on time 4U promo), η Elpedison (Win) και η Protergia (Οικιακό Value Easy).
Τα κίτρινα τιμολόγια εκτιμάται αυτήν τη στιγμή ότι είναι τα φθηνότερα, προσφέροντας οικονομικό όφελος που μπορεί να ξεπεράσει τα 20 ευρώ τον μήνα για ένα νοικοκυριό μεσαίας κατανάλωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕΥΥ, οι χρεώσεις που διαμορφώνουν σήμερα οι πάροχοι για τα κίτρινα τιμολόγια είναι ανταγωνιστικές στα 7,7 λεπτά/KWh (Φυσικό Αέριο), στα 9,06 λεπτά/KWh (Protergia) και 9,5 λεπτά/KWh (nrg) με πάγια περίπου στα 5-6 ευρώ.
Συγκριτικά στα πράσινα τιμολόγια, η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 16,2 λεπτά ανά kWh, από 14,8 λεπτά τον Ιούνιο.
Ανάμεσα στα φθηνότερα τιμολόγια της αγοράς, με χρεώσεις κάτω από 10 σεντς/κιλοβατώρα είναι και ορισμένα μπλε (σταθερά) εξάμηνης διάρκειας.
          Πάροχος    Ονομασία τιμολογίου              Πάγιο       Τιμή προμήθειας              (€/MWh)
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Maxi Home Super Save (κίτρινο)           6.00           77.00 Η παρούσα τελική τιμή προμήθειας δεν επηρεάζεται από λοιπές εκπτώσεις και αφορά μόνο τον μήνα Ιούλιο.
PROTERGIA

 

Protergia Οικιακό / Οικιακό Ν – Value Easy (κίτρινο)           5.00           90.63 Οριζόντια έκπτωση 60.76€/MWh για καταναλώσεις Ιουλίου.
NRG

 

nrg hybrid (κίτρινο)           5.00           95.00 Διατίθεται με διαφορετική τιμολόγηση για καταναλώσεις άνω των 200 kWh.
PROTERGIA

 

Protergia Οικιακό / Οικιακό Ν – Value Safe (6μηνο προϊόν – μπλε)           9.90            95.00
ΗΡΩΝ

 

Fix Genius Home 3 (μπλε)           9.50           99.20
VOLTON

 

VOLTON BLUE FIXED 6M_JUNE24 (6μηνο προϊόν – μπλε)           9.90            99.80

 

Συγχωνεύσεις

Εκτός από την οργανική ανάπτυξη, ένας ακόμα τρόπος να ανταγωνιστούν καλύτερα οι πάροχοι τη δεσπόζουσα ΔΕΗ είναι να γίνουν ισχυρότεροι μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η Metlen. Ο όμιλος έχει το 18% της αγοράς μέσα από την Protergia και φιλοδοξεί να το κάνει 30% μέχρι το 2026 με τη βοήθεια πιθανόν μιας εξαγοράς.
Ο Chief Strategy και M&A Officer της Metlen Energy & Metals, Έλενος Καραΐνδρος, πρόσφατα ανέφερε ότι «Το κομμάτι της λιανικής έχει καταντήσει να είναι για μεγάλα παιδιά».
Ακόμα, έχει γίνει πολλή συζήτηση αναφορικά με την Elpedison, όπου η Helleniq Energy και η Edison είναι μέτοχοι με ποσοστό 50% έκαστος. Αμφότερες οι πλευρές επιμένουν ότι θέλουν να αγοράσουν το 50% του άλλου για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Αναμένουμε εξελίξεις μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες.