Ανατροπή στις τιμές του φυσικού αερίου: Από την πτώση στην άνοδο σε λίγες ημέρες
Η αγορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα τις τελευταίες ημέρες.
Μετά από μια σημαντική πτώση που οδήγησε τις τιμές σε χαμηλό ενός μηνός, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ανακάμπτουν. Οι αναλυτές αποδίδουν αυτές τις διακυμάνσεις σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως οι ανησυχίες για τις προμήθειες, η γεωπολιτική ένταση και οι καιρικές συνθήκες.
Οι προηγούμενες ημέρες χαρακτηρίστηκαν από έντονες πωλήσεις, με τον δείκτη σχετικής ισχύος να υποδεικνύει πιθανή αντιστροφή της τάσης. Ωστόσο, η αγορά φαίνεται να έχει ανακάμψει, με τις τιμές να κινούνται ανοδικά.
Αυτή η μεταστροφή έρχεται μετά την άνοδο των τιμών τον περασμένο μήνα, που προκλήθηκε από φόβους για διακοπή των ρωσικών προμηθειών λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και από προβλήματα συντήρησης στις εγκαταστάσεις της Νορβηγίας, του μεγαλύτερου προμηθευτή της Ευρώπης.
Στο 93% η αποθήκευση στην Ευρώπη
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται, ενώ οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ηπείρου είναι σχεδόν 93% γεμάτες ενόψει του χειμώνα. Σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι οι ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους εφοδιασμού διαλύονται, οι έμποροι που βασίζονται σε αλγόριθμους παρακολούθησης τάσεων αρχίζουν να μειώνουν τα στοιχήματα ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα ανέβουν.
Παρόλα αυτά, η αγορά παρακολουθεί στενά για ενδείξεις ότι η χειμερινή προσφορά θα περιοριστεί, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εκτοξεύσεις των τιμών. Οι αναλυτές της SEB AB ανέφεραν σε σημείωμά τους αυτή την εβδομάδα ότι οι παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου παραμένουν περιορισμένες.
«Παρά τα υψηλά αποθέματα της ΕΕ, οι προοπτικές μας για τις τιμές υποδηλώνουν αυξημένες τιμές μέχρι το 2024 και το 2025, με ανακούφιση να έρχεται στα τέλη του 2026 και το 2027, καθώς τίθεται σε λειτουργία νέα παραγωγική ικανότητα LNG», έγραψαν οι Bjarne Schieldrop και Ole Rodahl Hvalbye της SEB.
Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς φυσικού αερίου, διαπραγματεύονταν νωρίτερα 0,59% υψηλότερα στα 36,010 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις πρωινές ώρες.