ΕΥΔΑΠ: Πώς θα αντιμετωπισθεί η λειψυδρία
Τα επόμενα βήματα για την καταπολέμησή της και ο καθοριστικός ρόλος της ΕΥΔΑΠ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης, αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για πρώτη φορά στην εφαρμογή ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να μελετηθεί η πορεία των νέων τιμολογίων. Ο κ. Σαχίνης σημείωσε πως η ΕΥΔΑΠ έχει παραδώσει όλα τα απαραίτητα πρωτογενή στοιχεία και τις τεχνικές λεπτομέρειες στον Ρυθμιστή, ο οποίος αναλύει τα δεδομένα, ωστόσο κανείς δεν ξέρει ακόμη το πότε και το πώς και θα εφαρμοστεί το ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι αποφάσεις του Ρυθμιστή θα καθορίσουν εάν θα εγκριθούν όλα τα επενδυτικά τους σχέδια. Ό,τι δεν εγκριθεί από τον ρυθμιστή, πρόσθεσε, θα πληρωθεί από τους καταναλωτές και ότι θα πρέπει να το αναλάβουν οι μέτοχοι.
Οι προληπτικές δράσεις για την λειψυδρία
Ο κ. Σαχίνης προειδοποίησε ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και συνεχιστεί η κατάσταση των τελευταίων 12 μηνών, σε δύο χρόνια θα υπάρξει εξαφάνιση του νερού. Επικαλούμενος την αρωγή της πολιτείας , καταλήγει σε προτάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί και τονίζει ήδη ότι δουλεύουν αντλιοστάσια και οι γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα, ενώ η ΕΥΔΑΠ έχει προγραμματίσει την εκτέλεση έργων αξίας 400 εκατ. ευρώ εντός της πενταετίας για την καλύτερη διαχείριση του δικτύου υδροδότησης. Τα 293 εκατ. ευρώ αφορούν τη μείωση των διαρροών στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και αποτελούν μέρος του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας. Τα υπόλοιπα έργα αξίας 107 εκατ. ευρώ απευθύνονται μεταξύ άλλων στην άμβλυνση των διαρροών στο ΕΥΣ και η εφαρμογή τους έχει δοθεί στην ΕΥΔΑΠ από το Ελληνικό Δημόσιο.
Πρόνοια για πενήντα χρόνια νερό
Η αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών , αποτέλεσε ένα από τα φιλόδοξα έργα της ΕΥΔΑΠ , καθώς εκδηλώθηκε και ως μία χαμηλού κόστους λύση για την εξασφάλιση νερού στην Αττική για τα επόμενα πενήντα χρόνια, με μικρή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Οι δύο πρώτες φάσεις του έργου, συνολικού κόστους 500 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν τη σύνδεση με τους ποταμούς Καρπενισιώτη και Κρικελιώτη, ενώ η τρίτη φάση –η σύνδεση με τη λίμνη– αναβάλλεται για αργότερα.
Οι αφαλατώσεις και η εναλλακτική λύση
Η ΕΥΔΑΠ εξετάζει την αφαλάτωση ως λύση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Ο διευθύνων σύμβουλος , έκανε λόγο για την εξέταση μονάδων αφαλάτωσης, τόσο στην Αττική όσο και σε πιο επαρχιακές περιοχές, όπως η Κύρα, που βρίσκεται κοντά στην Ιτέα. Αυτή η περιοχή, εξετάζεται ως μονάδα αφαλάτωσης με υφάλμυρο νερό.
Στην Αττική ωστόσο, φαίνεται δύσκολη η σύνδεση με το δίκτυο, οπότε αποτελεί και την ακριβότερη λύση. Άλλες περιοχές για αφαλάτωση που βρίσκονται στο πλάνο, είναι τα Άσπρα Σπίτια και η Θίσβη.
Εάν η ενέργεια αυτή δεν φανεί αποτελεσματική, η εταιρία έχει σχεδιάσει μία εναλλακτική λύση, η οποία περιλαμβάνει τη μεταφορά νερού με τάνκερ από τις εκβολές του Αχελώου, ως λύση έκτακτης ανάγκης. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαχίνης διαβεβαίωσε, ότι έχουν καθοριστεί όλα σε συνεργασία με το Δημόσιο, ώστε να μην λείψει νερό από την Αθήνα. Τέλος, κατέληξε σε ένα τελικό σχέδιο το οποίο αφορούσε τις ανάγκες της Αττικής για ανακυκλωμένο νερό, με το σκεπτικό της βιομηχανικής και αρδευτικής χρήσης σε κήπους και πάρκα.
Η συμβολή των υδρόμετρων
Η εγκατάσταση υδρόμετρων, είναι επίσης μέρος των ενεργειών της ΕΥΔΑΠ, καθώς αποβλέπει και στην τοποθέτηση 1.000 υδρόμετρων, για την ολοκλήρωση του έργου σε δέκα χρόνια. Για τα έργα στην Ανατολική Αττική, αναφέρθηκε ότι επιταχύνονται οι ρυθμοί υλοποίησης. Παρόλο που η ΕΥΔΑΠ πλησιάζει στα 75 εκατ. ευρώ απορροφήσεων το 2024, ειπώθηκε ότι οφείλει να αυξήσει ρυθμούς για την ταχύτερη επίτευξη του έργου της. Ολοκληρώθηκαν επομένως, 300 χλμ. Αγωγών και αναμένονται δύο νέα ΚΕΛ. Στη Ραφήνα, όπου βρίσκεται το πρώτο αναμένεται προσωρινός ανάδοχος ,το δεύτερο όμως, στον Μαραθώνα, θα ανακοινωθεί μέσα στον Ιανουάριο. Η απορρόφηση των δύο έργων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περίπου 200 εκατ. Ευρώ.
Επέκταση και επενδύσεις σε ύψος 2,5 δισ. ευρώ
Η ΕΥΔΑΠ με συνολικό προϋπολογισμό 2,1δισ., ευρώ , προβλέπεται μέχρι το 2034 να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 300 εκατ. από αυτά , θα αξιοποιηθούν για την Τρίτη φάση της Ψυττάλειας. Για τη μελέτη της νέας φάση , προορίζεται νέος διαγωνισμός έως τον Μάρτιο.
Στο μεταξύ, αύξηση κύκλου εργασιών κατά 6,4% στα 279,6 εκατ. ευρώ, παρουσίασε η ΕΥΔΑΠ και στα 51,1 εκατ. ευρώ τα EBITDA. Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο του 2024, η κατανάλωση παρουσίασε αύξηση κατά 6,2%, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στον μέσο όρο υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην Αττική κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ η συνεχόμενη αύξηση της κατανάλωσης οδήγησε σε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 6,4%.
Τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης αυξήθηκαν κατά 7,3% στα 178,6 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες αποχέτευσης αυξήθηκαν κατά 5,2% στα 80 εκατ. ευρώ .
Το τρίτο τρίμηνο του 2024 ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 5,1% και διαμορφώθηκε σε 105,2 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ .
Το λειτουργικό κόστος προ αποσβέσεων παρουσίασε αύξηση κατά 4% και διαμορφώθηκε στα 228,7 εκατ. ευρώ από 219,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Οι βασικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν το λειτουργικό κόστος είναι:
Α) η αύξηση στις αμοιβές και έξοδα προσωπικού κατά 10% (9,7 εκατ. ευρώ ) λόγω κυρίως εφάπαξ καταβολής ποσών καθώς και της υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
Β) η αύξηση στα έξοδα τρίτων κατά 14% (6 εκατ. ευρώ ), κυρίως λόγω των αυξημένων εξόδων συντήρησης των ΚΕΛ Μεγαρέων και Κορωπίου που εντάχθηκαν στη λειτουργία της Εταιρείας
Γ) τη μείωση των διαφόρων προβλέψεων κατά 9,9 εκατ. ευρώ , κυρίως λόγω της μείωσης των προβλέψεων στις επίδικες υποθέσεις από 4 σε -8,1 εκατ. ευρώ .
Η αύξηση του κύκλου εργασιών επηρέασε τους δείκτες μέτρησης αποδοτικότητας. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) για το εννεάμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν στα 51,1 εκατ. ευρώ από 43,6 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,2%. Το EBITDA margin διαμορφώθηκε στο 18% από 17%.
Αναφορικά με το τρίτο τρίμηνο του 2024, το EBITDA εμφανίζονται μειωμένο κατά 14,4% στα 20,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 24,4 εκατ. ευρώ του 2023 καθώς τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 12% από 75,4 εκατ. ευρώ σε 84,3 εκατ. ευρώ .
Επίσης, αυξημένα κατά 36,4% παρουσιάζονται τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) για το εννεάμηνο του 2024 τα οποία διαμορφώθηκαν στα 19,3 εκατ. ευρώ από 14,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Το EBIT margin διαμορφώθηκε στο 7% από 5%.
Κατά το εννεάμηνο του 2024 τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 24,9 εκατ. ευρώ από 16,7 εκατ. ευρώ το 2023, αυξημένα κατά 49,5%.
Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 58,8% στα 17 εκατ. ευρώ από 10,7 το εννεάμηνο του 2023. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 6% από 4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σημειώνεται ότι η παραπάνω χρηματοοικονομική πληροφόρηση δεν έχει υπαχθεί σε έλεγχο από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή λογιστή.