
ΕΣΠΕΝ: Υπέρογκες οι ζημιές των προμηθευτών από το net metering – Άμεση η ανάγκη ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου
Την κατεπείγουσα ανάγκη ολοκλήρωσης του πλαισίου εκκαθαρίσεων για τις παροχές που εντάσσονται σε σχήματα ενεργειακού συμψηφισμού καθώς και καθώς και την άμεση ρύθμιση του ζητήματος των οικονομικών επιπτώσεων που επωμίζονται οι προμηθευτές λόγω των υφιστάμενων στρεβλώσεων στην αγορά επισημαίνει σε επιστολή του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ).
Όπως αναφέρει ο ΕΣΠΕΝ, παρά τις δεσμεύσεις και τις θεσμικές αποφάσεις, οι προμηθευτές παραμένουν εκτεθειμένοι σε δυσανάλογες οικονομικές απώλειες, καθώς για πολλές παροχές δεν αποζημιώνονται για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο οι πελάτες τους, ενώ για το σύνολο των παροχών αγοράζουν ενέργεια σε υψηλές τιμές αλλά αποζημιώνονται με χαμηλές τιμές κατά τις ώρες έγχυσης.
Σύμφωνα με τον ΕΣΠΕΝ, η καθυστέρηση αυτή στρεβλώνει την αγορά και επηρεάζει τον ανταγωνισμό, οδηγώντας σε ένα δυσλειτουργικό σύστημα που τελικά αυξάνει το κόστος για όλους τους καταναλωτές.
Η ΡΑΑΕΥ είχε ζητήσει με Απόφαση της από τον ΔΕΔΔΗΕ να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης των εκκαθαρίσεων έως τις 16 Ιανουαρίου 2024. Ωστόσο, έναν χρόνο μετά, καμία εισήγηση δεν έχει παρουσιαστεί, αφήνοντας τους προμηθευτές να απορροφούν τις οικονομικές επιπτώσεις.
Ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει την άμεση ανάγκη για ρυθμιστικές παρεμβάσεις με σκοπό:
- Την ολοκλήρωση του πλαισίου εκκαθαρίσεων των παροχών με ενεργειακό συμψηφισμό.
- Την εξασφάλιση δίκαιης τιμολόγησης της εγχεόμενης και της απορροφούμενης ενέργειας.
- Την προστασία της αγοράς από αδικαιολόγητες στρεβλώσεις που πλήττουν τον ανταγωνισμό.
Αναλυτικά, σε επιστολή του προς τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ, ο ΕΣΠΕΝ τονίζει:
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 24030/27.09.2024 επιστολής του, επιθυμεί να επισημάνει εκ νέου: (α) την κατεπείγουσα ανάγκη συμπλήρωσης του πλαισίου εκκαθαρίσεων αναφορικά με τις παροχές που εντάσσονται σε σχήματα ενεργειακού συμψηφισμού, κατ’ εφαρμογή των προβλέψεων της Απόφασης ΡΑΑΕΥ 70/2023 (ΦΕΚ 5091/ B’ /16.08.2023), και (β) την ανάγκη ρυθμιστικής επίλυσης του ζητήματος της ζημίας που επωμίζονται οι προμηθευτές στα σχήματα ενεργειακού συμψηφισμού, εξαιτίας του ανισοζυγίου μεταξύ της αξίας της εγχεόμενης και της απορροφούμενης ενέργειας.
Στη βάση της εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ κατά τη Δημόσια Διαβούλευση η οποία προηγήθηκε της Απόφασης ΡΑΑΕΥ Ε-70/2023 (ΦΕΚ 5091/B’/16.08.2023), και ειδικά για τις περιπτώσεις ενεργειακού συμψηφισμού σε παροχές με μη τηλεμετρούμενο μετρητή φορτίου, εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες, στο διατακτικό (αρ. 3 παρ. 2) της σχετικής Απόφασης ΡΑΑΕΥ Ε-70/2023, προβλέπεται σαφώς ότι:
“2. Καλείται ο Διαχειριστής του ΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του για την κατάρτιση του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ και των Εγχειριδίων Εφαρμογής του Κώδικα, να υποβάλει στη ΡΑΕ, εντός πέντε (5) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας, ολοκληρωμένη πρόταση για την ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των εκκαθαρίσεων στις περιπτώσεις ενεργειακού συμψηφισμού σε παροχές με μη τηλεμετρούμενο μετρητή φορτίου, εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες, όπως οι περιπτώσεις αυτές προβλέπονται σύμφωνα με το οικείο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο (…)”.
Βάσει των ανωτέρω προβλέψεων της Απόφασης ΡΑΑΕΥ Ε-70/2023, η εισήγηση του Διαχειριστή του ΕΔΔΗΕ θα έπρεπε να είχε υποβληθεί στη ΡΑΑΕΥ έως την 16.01.2024, ωστόσο δώδεκα (12) και πλέον μήνες μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, τα Μέλη του Συνδέσμου μας δεν έχουν ακόμη λάβει γνώση της ως άνω εισήγησης της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Η καθυστέρηση αυτή, επιφέρει τεράστια πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους προμηθευτές – οι οποίοι έχουν συνάψει συμβάσεις ενεργειακού συμψηφισμού με πελάτες τους που υπάγονται στα ανωτέρω καθεστώτα – και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα Μέλη του Συνδέσμου μας.
Επιπρόσθετα, για όλες τις περιπτώσεις των σχημάτων ενεργειακού συμψηφισμού, συνεχίζει να μην εξασφαλίζεται η πλήρης ανάκτηση κόστους για τους προμηθευτές, λόγω της διαφοράς στην αξία μεταξύ της εγχεόμενης και της απορροφούμενης ενέργειας. Ο προμηθευτής αποζημιώνεται για την εγχεόμενη ενέργεια στις ισχύουσες τιμές κατά τις ώρες έγχυσης, οι οποίες είναι κυρίως μεσημβρινές οπότε και οι τιμές είναι χαμηλές, ενώ οφείλει -εκ του ρυθμιστικού πλαισίου- να απομειώνει αντιστοίχως την απορροφούμενη ενέργεια για την οποία τιμολογεί τον πελάτη κατά τις λοιπές ώρες, οπότε και οι τιμές τείνουν κατά κανόνα να είναι υψηλότερες.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε εκ νέου, για τις άμεσες και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ενέργειες εκ μέρους της Αρχής σας, προκειμένου:
α. Να ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης – συμπλήρωσης του Εγχειριδίου Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του αρ. 3 παρ. 2 της Απόφασης ΡΑΑΕΥ Ε-70/2023, για την ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των εκκαθαρίσεων στις περιπτώσεις: (α) ενεργειακού συμψηφισμού σε παροχές με μη τηλεμετρούμενο μετρητή φορτίου, (β) εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, (γ) ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες. Το Εγχειρίδιο Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης θα πρέπει επίσης να τροποποιηθεί – συμπληρωθεί και για τα σχήματα ενεργειακού συμψηφισμού στις παροχές των Συστημάτων των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ). Εξυπακούεται ότι οι εν λόγω τροποποιήσεις του Εγχειριδίου θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να καταλαμβάνουν όλες τις χρονικές περιόδους για τις οποίες εκκρεμούν ακόμη Οριστικές Εκκαθαρίσεις.
β. Να επιλυθεί ρυθμιστικά το ζήτημα της ζημίας που επωμίζονται οι προμηθευτές στα σχήματα ενεργειακού συμψηφισμού, εξαιτίας του ανισοζυγίου μεταξύ της αξίας της εγχεόμενης και της απορροφούμενης ενέργειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού.