1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Μπαταρίες: Οι επενδύσεις στην Ελλάδα έως το 2030
Μπαταρίες: Οι επενδύσεις στην Ελλάδα έως το 2030

Μπαταρίες: Οι επενδύσεις στην Ελλάδα έως το 2030

0

Σημαντικές επενδύσεις, περίπου 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030, για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες προβλέπει μελέτη της Aurora Energy Research για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η χώρα μας τοποθετείται ως ελκυστικός προορισμός, παρά τις προκλήσεις.

Οι επενδύσεις σε μπαταρίες στην Ελλάδα μπορούν δυνητικά να είναι πολύ κερδοφόρες, με διψήφιες αποδόσεις της τάξης του 12%-14%, ιδίως για έργα συνεγκατάστασης μπαταριών και φωτοβολταϊκών. Η ελληνική αγορά παρουσιάζει τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη για τη συγκεκριμένη κατηγορία έργων, σύμφωνα με την έρευνα. Σε αυτό συνηγορούν οι σημαντικές ενδοημερήσιες αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρουν σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες για τους επενδυτές μπαταριών, οι οποίοι μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια κατά τις ώρες χαμηλών τιμών και να την εγχέουν στο σύστημα κατά τις ώρες υψηλών τιμών.

Πάραυτα, δεν απουσιάζουν οι προκλήσεις με κυριότερη, ίσως, την  απουσία αγοράς αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες στην Ελλάδα, διότι δεν προσφέρει τα εχέγγυα για σταθερές χρηματοοικονομικές ροές για τα επιλέξιμα έργα, καθιστώντας δυσκολότερη την εξασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης. Εξάλλου, το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς μπαταριών και η αναμενόμενη είσοδος έργων μεγάλης κλίμακας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλό κορεσμό στις επικουρικές υπηρεσίες, προκαλώντας ενδεχομένως κανιβαλισμό τιμών στην αγορά εξισορρόπησης.

Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση μεταξύ 28 χωρών όσον αφορά το ρυθμιστικό περιβάλλον, γεγονός που σχετίζεται με την αυξανόμενη δυσκολία στην απόκτηση όρων σύνδεσης με το δίκτυο.

Για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια αγορά και ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και να αποδειχθεί η κερδοφορία των αρχικών έργων, τοζίζεται στην έρευνα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα έργα συνολικής ισχύος 3,5 GW για τα οποία αναμένται να απευθύνει πρόσκληση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να λειτουργήσουν σε συνθήκες αγοράς χωρίς υποστήριξη.