
Πώς κινούνται τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο
Σταθερές ή ελαφρά αυξημένες εμφανίζονται οι τιμές των πράσινων τιμολογίων τον Ιούνιο, παρά τη μείωση των χονδρεμπορικών τιμών τον Μάιο. Κύρια αιτία είναι οι προβλέψεις των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), τα οποία σηματοδοτούν πιθανή αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Παρόλο που η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε πτώση τον Μάιο, κλείνοντας στα 81,94 ευρώ/Mεγαβατώρα με μείωση 8% σε σχέση με τον Απρίλιο, οι πάροχοι δεν «πέρασαν» αυτή τη μείωση στα πράσινα τιμολόγια για τον Ιούνιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Αυτό που φαίνεται να έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο στην τιμολογιακή πολιτική τους είναι οι ενδείξεις που εκπέμπουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για τις χονδρεμπορικές τιμές. Τα futures, που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EEX), αποτυπώνουν την εκτίμηση ότι τον Ιούνιο η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα θα προσεγγίσει τα 100 ευρώ/MWh (συγκεκριμένα 98,82 ευρώ/MWh).
Η συγκεκριμένη αναμενόμενη τιμή για τον Ιούνιο αντιστοιχεί σε αύξηση άνω του 20% σε σχέση με τα επίπεδα του Μαΐου, κάτι που σηματοδοτεί μεγαλύτερο κόστος προμήθειας για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Παρόμοια αυξητική τάση παρατηρείται και στα futures άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία) με τις οποίες η Ελλάδα είναι ενεργειακά διασυνδεδεμένη.
Η Ελλάδα, όπως και αυτές οι χώρες, εισάγει ενέργεια και επηρεάζεται άμεσα από τις τιμές των ευρωπαϊκών αγορών χονδρικής. Δεδομένου ότι το ενεργειακό μείγμα της χώρας παραμένει εξαρτημένο από τις διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο, τις εισαγωγές και τη μεταβλητότητα της παραγωγής ΑΠΕ, η τιμή που πληρώνει τελικά ο καταναλωτής δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το διεθνές περιβάλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πάροχοι επιλέγουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν οριακά τις χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια για τον Ιούνιο. Κινούνται συντηρητικά, προεξοφλώντας ουσιαστικά ένα νέο καλοκαιρινό «κύμα» αυξήσεων των τιμών ηλεκτρισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως υποδεικνύουν τα futures. Παρά την αύξηση των τιμών σε όλη την Ευρώπη, οι εταιρείες προσπαθούν να διαχειριστούν μια δύσκολη εξίσωση, προσπαθώντας με κάθε διαθέσιμο εργαλείο να απορροφήσουν μέρος του κόστους και να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις έντονες διακυμάνσεις.
Επιπλέον, πέρα από τα σήματα των futures, στην «εξίσωση» προσμετράται και το γεγονός ότι τους χειμερινούς μήνες οι πάροχοι είχαν προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις για να συγκρατήσουν τις ανατιμήσεις στη χονδρική. Επίσης, μία από τις επιλογές των παρόχων είναι να κατευθύνουν τους πελάτες τους στα σταθερά μπλε τιμολόγια.
Ως αποτέλεσμα, για τον Ιούνιο, η μέση χρέωση στα πράσινα τιμολόγια διαμορφώνεται κοντά στα 15,4 λεπτά/κιλοβατώρα, με αύξηση 6,9% σε σχέση με τον Μάιο. Συγκεκριμένα παραδείγματα παρόχων περιλαμβάνουν τη ΔΕΗ στα 14,4 λεπτά/kWh (αύξηση 6%), την ΗΡΩΝ σχεδόν αμετάβλητη στα 14,6 λεπτά/kWh (αύξηση 2%), την NRG στα 16,9 λεπτά/kWh μετά την έκπτωση συνέπειας (μηνιαία αύξηση 6,9%), την ελίν στα 12,5 λεπτά/κιλοβατώρα (μικρή αύξηση), ενώ η Protergia διατήρησε σταθερό το τιμολόγιό της στα 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα.