1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Εξοικονόμηση νερού μέσω αιολικής ενέργειας
Εξοικονόμηση νερού μέσω αιολικής ενέργειας

Εξοικονόμηση νερού μέσω αιολικής ενέργειας

0

Όπως σημειώνει ο ΕΛΕΤΑΕΝ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η αιολική ενέργεια χρησιμοποιεί πολύ λίγο νερό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Όλα τα ορυκτά καύσιμα και η πυρηνική ενέργεια χρειάζονται σημαντικές ποσότητες νερού για την άντληση αργού πετρελαίου από το έδαφος, την απομάκρυνση των ρύπων, το καθάρισμα των υπολειμμάτων μετά την καύση ορυκτών καυσίμων. Στην καύση του άνθρακα χρησιμοποιούνται έως 3,2 κυβικά μέτρα νερού ανά μεγαβατώρα (MWh) της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, στο φυσικό αέριο χρησιμοποιούνται μέχρι 1,7 m3 ανά MWh και στην πυρηνική ενέργεια περίπου 2,7 m3 ανά MWh.


Στις ΗΠΑ, το υπουργείο Ενέργειας εκτιμά ότι, με μερίδιο 20% της αιολικής ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρισμού μέχρι το 2030, τουλάχιστον 15 τρισεκατομμύρια λίτρα νερού θα μπορούσαν να εξοικονομηθού. Αυτό ισοδυναμεί με ετήσια κατανάλωση νερού από εννέα εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ.


«Η λειψυδρία γίνεται μια παγκόσμια πρόκληση η οποία επιτείνεται από την αύξηση του πληθυσμού και την κλιματική αλλαγή . Η αιολική ενέργεια είναι το κλειδί για τη διατήρηση των υδάτινων πόρων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» δηλώνει ο Rémi Gruet, στέλεχος Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA). Και συμπληρώνει: «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ενεργειακή πολιτική και την προώθηση των επενδύσεων στην αιολική ενέργεια με φιλόδοξους στόχους για την ανανεώσιμη ενέργεια».


Η παγκόσμια ζήτηση του νερού αναμένεται να ξεπεράσει τον ανεφοδιασμό μέχρι το 2030 καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και μαζί με αυτόν και η ζήτηση σε ρεύμα.