1. Home
  2. Νέα
  3. Γ. Μανιάτης: Ορυκτός πλούτος και ενέργεια πηγές δημοσίων εσόδων
Γ. Μανιάτης: Ορυκτός πλούτος και ενέργεια πηγές δημοσίων εσόδων

Γ. Μανιάτης: Ορυκτός πλούτος και ενέργεια πηγές δημοσίων εσόδων

0

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2012, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, αναφέρθηκε στα έσοδα και την οικονομική ανάπτυξη που μπορούν να προκύψουν από την ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα, τονίζοντας:

“Ο ενεργειακός και ο ορυκτός μας πλούτος μπορούν και πρέπει να γίνουν οι βασικοί πυλώνες σε ένα νέο οικονομικό και επενδυτικό σκηνικό ευκαιριών, επενδύσεων, θέσεων εργασίας και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων”.

Επιπλέον ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι τα δημόσια έσοδα δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντα οι φόροι και τα τέλη, αλλά μπορούν να προκύψουν μόνο μέσα από νέες πηγές και νέες δυνατότητες πλούτου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο τομέας της ενέργειας αλλά και των ορυκτών κοιτασμάτων:

“Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας υπάρχουν και η σταθερή βούληση αλλά και οι δημόσιες πολιτικές, ώστε η ενέργεια και ο ορυκτός πλούτος να αποδειχθούν καταλύτες για την εθνική οικονομική ανάταξη και ανάπτυξη”.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισήμανε ο κ. Μανιάτης, οι άξονες της πολιτικής που εφαρμόζεται αυτό το διάστημα είναι τρεις:
• Η ανάδειξη και αποκάλυψη του ορυκτού πλούτου, η ανάθεση της εκμετάλλευσής του με διαφανείς διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών του Δημοσίου
• Η βιώσιμη αξιοποίηση μέσα από διαδικασίες ορθολογικής εκμετάλλευσης, χωρίς ληστρικές παρεμβάσεις και με προοπτικές μέλλοντος
• Η ύπαρξη σοβαρών αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή των εθνικών εσόδων.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην αξιοποίηση των μεταλλευτικών αποθεμάτων της χώρας μας, τα οποία σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΓΜΕ την οποία επικαλέστηκε ο κ. Μανιάτης, είναι τρέχουσας αξίας 28 δις Ευρώ αλλά και στην έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων με τη θεσμοθέτηση του Δημόσιου Φορέα Υδρογονανθράκων και της διεθνούς πρόσκλησης που απηύθυνε το ΥΠΕΚΑ για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης.

Επιπροσθέτως, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε και στην προώθηση με την μέθοδο του Open Door της προκήρυξης τριών διεθνών διαγωνισμών εκμετάλλευσης και εξόρυξης Υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο.

Τέλος, αναφέρθηκε σε έσοδα της τάξης των 15-20 δισ. δολ. για την Ελλάδα, μόνο από το πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα, για την επόμενη 25ετία, βάσει των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή:

“Μόνο στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και με βάση τα στοιχεία που γνωρίζουμε σήμερα, χωρίς να συνυπολογίσουμε πιθανά νέα μεγέθη που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες, μπορεί κανείς να αναμένει 3-4 «Πρίνους». Αυτό σημαίνει 300-500 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Αν θεωρήσουμε μια μέση τιμή βαρελιού 80-100 δολ. ανά βαρέλι για τα επόμενα 20-25 χρόνια, μπορούμε να αναμένουμε για το ελληνικό Δημόσιο έσοδα της τάξης των 15-20 δισ. δολ.”.