1. Home
  2. Νέα
  3. Προχωρά η πώληση της ΔΕΠΑ
Προχωρά η πώληση της ΔΕΠΑ

Προχωρά η πώληση της ΔΕΠΑ

0

Τα Ελληνικά Πετρέλαια δημοσιοποίησαν επίσημα την πρόθεσή τους να διαθέσουν το ποσοστό τους στην εταιρεία, ενώ λύθηκαν ταυτόχρονα και οι νομικές εκκρεμότητες που υπήρχαν.


Με τη νομοθετική πράξη που κατατέθηκε και εντάχθηκε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τροποποιούνται ορισμένα βασικά άρθρα του τελευταίου ενεργειακού νόμου, συγκεκριμένα αλλάζει η διάταξη του νόμου 4001/2011 που αφορά στους διαχωρισμένους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου. Με την προηγούμενη πρόβλεψη του νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, ο ΔΕΣΦΑ διαχωριζόταν από τη ΔΕΠΑ (μοντέλο ανεξάρτητου διαχειριστή συστήματος ISO) γεγονός που άνοιγε τη δυνατότητα για χωριστή πώληση του διαχειριστή και χωριστή πώληση της μητρικής ΔΕΠΑ.


Πλέον υιοθετείται το μοντέλο διαχωρισμού ΙΤΟ (ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος μεταφοράς), το οποίο εφαρμόζεται και στη ΔΕΗ και σύμφωνα με αυτό ο ΔΕΣΦΑ παραμένει θυγατρική της ΔΕΠΑ, με αυξημένες προβλέψεις εποπτείας που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς.


Αυτό που απομένει προκειμένου να προχωρήσει η πώληση της ΔΕΠΑ είναι να γίνουν γνωστές οι προθέσεις των ενδιαφερόμενων αγοραστών.