1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. Δυσκολεύει η δανειοδότηση φωτοβολταϊκών
Δυσκολεύει η δανειοδότηση φωτοβολταϊκών

Δυσκολεύει η δανειοδότηση φωτοβολταϊκών

0

Οι Τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα του δανεισμού προς τους υποψήφιους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας στη χώρα, γεγονός που εκτιμάται ότι προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά.


Τα επιτόκια φθάνουν το 10%-12% και καθιστούν οριακή τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, ενώ στο τέλος του 2011 η εγκατεστημένη ισχύς σε φωτοβολταϊκά ξεπερνούσε τα 600 MW έναντι 6,7 MW πριν από έξι χρόνια.


Ο τεράστιος όγκος των αιτήσεων που είχαν υποβάλει μικροί και μεγάλοι υποψήφιοι επενδυτές φωτοβολταϊκών παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του ανενεργός. Ο ένας λόγος είναι οι καθυστερήσεις στην εξέταση των φακέλων από τη ΔΕΗ, η οποία επικαλείται τεράστιο φόρτο εργασίας αλλά και κορεσμό των δικτύων.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στα συρτάρια της ΔΕΗ παραμένει το σύνολο σχεδόν των χιλιάδων νέων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί με τον νέο νόμο για τις ΑΠΕ από το καλοκαίρι του 2010. Μάλιστα παράγοντες του κλάδου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι δεν έχει καν εξεταστεί η αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 1 και αποτελεί ζήτημα το εάν τελικώς η ΔΕΗ προχωρήσει στην αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τις 60 πρώτες ημέρες ισχύος του νέου καθεστώτος, δηλαδή το καλοκαίρι του 2010.


Ο δεύτερος λόγος καθυστέρησης είναι η αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων, ακόμα και αν ξεπεράσει κανείς τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους. Η έλλειψη ρευστότητας που καταγράφεται στην αγορά είναι πρωτοφανής.