1. Home
  2. Περιβάλλον
  3. Επιδοτήσεις “πράσινων” προϊόντων
Επιδοτήσεις “πράσινων” προϊόντων

Επιδοτήσεις “πράσινων” προϊόντων

0

Η παραγωγή οικολογικών προϊόντων μπορεί να επιδοτηθεί στην Ελλάδα με χρονικό όριο της υποβολής αιτήσεων από την πλευρά των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών την 6η Σεπτεμβρίου, σε ένα πρόγραμμα συνολικού ποσού 34,8 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση καινοτόμων περιβαλλοντικών προϊόντων και υπηρεσιών που θα εισαχθούν στην ευρωπαϊκή αγορά.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έργα οικολογικής καινοτομίας. Η πρόσκληση, του συγκεκριμένου προγράμματος αφορά προϊόντα, τεχνικές και υπηρεσίες οικολογικής καινοτομίας καθώς και διαδικασίες που στοχεύουν στην πρόληψη και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή συμβάλλουν στη βέλτιστη χρήση των πόρων. Η συγχρηματοδότηση θα ανέλθει κατ’ ανώτατο όριο στο 50% του κόστους κάθε έργου και εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτηθούν περίπου 50 νέα έργα κατά το τρέχον έτος. Η φετινή πρόσκληση έχει πέντε κύριους τομείς προτεραιότητας, ανακύκλωση υλικών, νερό, βιώσιμα δομικά υλικά, «πράσινη» επιχειρηματικότητα και τομέας τροφίμων και ποτών. Όπως επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Janez Potonik «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το ΠΑΚ Οικολογική Καινοτομία έχει βοηθήσει περισσότερα από 100 καινοτόμα πράσινα προϊόντα να εισέλθουν στην αγορά.


Το πρόγραμμα δείχνει πως μπορούν οι επιχειρήσεις να βοηθήσουν τις οικονομίες μας να αναπτυχθούν κατά περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο, όταν τους παρασχεθεί η δέουσα ενίσχυση. Θα επιθυμούσα ιδιαίτερα να ενθαρρύνω τις ΜΜΕ να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση καθότι καλούνται να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση της οικονομίας της Ε.Ε., δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι υπέβαλαν πάνω από το 65% των αιτήσεων».


Ορισμένα από τα εκτελούμενα προγράμματα αφορούν τη μετατροπή του γυαλιού απορριπτόμενων τηλεοράσεων σε κεραμικά πλακάκια, νέους μηχανισμούς διαλογής αποβλήτων, καινοτόμες οικολογικές συσκευασίες για το γάλα και μια νέα τεχνική για την ανακύκλωση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.


Το πρόγραμμα Οικοκαινοτομία χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας (CIP) και διαθέτει προϋπολογισμό περίπου 200 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2008-2013. Υποστηρίζει τεχνολογικά δοκιμασμένα προϊόντα που συμβάλλουν στην αρτιότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Ευρώπης.