1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. ΔΝΤ: Μειώστε τη στήριξη στις ΑΠΕ
ΔΝΤ: Μειώστε τη στήριξη στις ΑΠΕ

ΔΝΤ: Μειώστε τη στήριξη στις ΑΠΕ

0

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρεμβαίνει στην εγχώρια ενεργειακή αγορά και ζητά την αλλαγή του μοντέλου στήριξης της παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.


Κυρίαρχο θέμα στις επαφές του επικεφαλής του Ταμείου στην Αθήνα, Μπομπ Τράα, με φορείς και εκπροσώπους του χώρου της ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν το δάνειο, και βασική αιτία απροθυμίας του ΔΝΤ να το εγκρίνει είναι ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ), αφού ο κ. Τράα γνωρίζει καλά πως το διαιωνιζόμενο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς δεν είναι ταμειακό αλλά διαρθρωτικό.


Πρόκειται για το γνωστό θέμα που έχει θέσει εδώ και δύο μήνες η τρόικα, με το σκεπτικό πως αν δεν αλλάξει το σημερινό μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμένει ένα “βαρέλι δίχως πάτο” οδηγώντας μαθηματικά ξανά σε αύξηση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, και άρα στην ανάγκη νέου δανείου, κ.ό.κ.


Και από τη στιγμή που ένα δάνειο 300 εκ. ευρώ στο ΛΑΓΗΕ αυξάνει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, για να εγκριθεί από το ΔΝΤ πρέπει κι αυτό να πειστεί ότι σε 6 μήνες από σήμερα δεν θα χρειασθεί και νέο δάνειο, ερώτημα φυσικά ρητορικό αφού όλοι γνωρίζουν την απάντηση.


Τα νούμερα που παρουσιάστηκαν στις συναντήσεις μιλούν από μόνα τους : Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου και τα μέτρα που είχε εξαγγείλει, το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ από τα 195 εκ. ευρώ στο τέλος του 2011, θα έπεφτε στα 100 εκ. ευρώ στο τέλος του 2012, για να μηδενισθεί στο τέλος του 2013. Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει μειωθεί το έλλειμμα, αλλά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχει αυξηθεί στα 220 εκ. ευρώ. Τα νούμερα συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις της έκθεσης της Price Waterhouse Coopers που έγινε για λογαριασμό της ΡΑΕ (Απρίλιος 2012).