1. Home
  2. Περιβάλλον
  3. Δίωξη αγριοκούνε​λου λόγω υπερπληθυσ​μού σε περιοχές της νήσου Λήμνου
Δίωξη αγριοκούνε​λου λόγω υπερπληθυσ​μού σε περιοχές της νήσου Λήμνου

Δίωξη αγριοκούνε​λου λόγω υπερπληθυσ​μού σε περιοχές της νήσου Λήμνου

0

Παρά τα διαχειριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς μέχρι σήμερα για την μείωση του υπερπληθυσμού του αγριοκούνελου στη νήσο Λήμνο, το οποίο προκαλεί σημαντικές ζημίες στην αγροτική παραγωγή, με συνέπεια να διαταράσσεται η οικονομική και κοινωνική ζωή της νήσου και να δίδονται μεγάλες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ο πληθυσμός του εξακολουθεί να είναι υπερβολικά μεγάλος.


Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προώθησε ΚΥΑ (ΦΕΚ 1581/Β/08/05/2012) των Υπουργών ΠΕΚΑ και Οικονομικών, προκειμένου να συσταθούν συνεργεία δίωξης για τον έλεγχο του πληθυσμού του αγριοκούνελου στο νησί.


Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ από τις 8 Μαΐου. Σε εφαρμογή της Απόφασης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα έκανε πρόσκληση προς τους κατοίκους του νησιού, προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συγκρότηση των συνεργείων δίωξης, η προθεσμία για τη δήλωση έληξε στις 6 Ιουνίου 2012. Με την ολοκλήρωση των δηλώσεων θα εκδοθεί άμεσα η προβλεπόμενη απόφαση συγκρότησης συνεργείων από την αρμόδια Δ/νση Δασών του Νομού Λέσβου.


Η αναγκαία πίστωση για την εφαρμογή των μέτρων θα μεταφερθεί από το Γ.Λ.Κ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση άμεσα. Εφόσον δεν καταστεί δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος δίωξης της πρώτης φάσης της δίωξης που λήγει στις 15-6-2012 η δίωξη χωρίς άλλη διαδικασία θα συνεχιστεί από 15-9 μέχρι 30-11-2012.