1. Home
  2. Θέρμανση
  3. -
  4. κλιματισμός
  5. Ενεργειακά αποδοτικοί ρυθμιστές στροφών Siemens
Ενεργειακά αποδοτικοί ρυθμιστές στροφών Siemens

Ενεργειακά αποδοτικοί ρυθμιστές στροφών Siemens

0

Το Τμήμα Κτιριακού Αυτοματισμού της Siemens παρουσιάζει τους ρυθμιστές στροφών G120P για ολοκληρωμένα συστήματα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού (Heating, Ventilation, Air Conditioning – HVAC). Οι νέες συσκευές έχουν αρθρωτή δομή, διευκολύνοντας την αντικατάσταση των επιμέρους εξαρτημάτων.


Οι ρυθμιστές G120P είναι φιλικοί προς το χρήστη, εξασφαλίζοντας ενεργειακή αποδοτικότητα και ασφάλεια, ενώ παράλληλα διατηρούν τα λειτουργικά έξοδα σε χαμηλά επίπεδα. Με βαθμό προστασίας IP54 και IP55, οι ρυθμιστές στροφών G120P μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και κάτω από αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες.


Ειδικότερα, οι νέες συσκευές της Siemens είναι κατάλληλες για εφαρμογές που απαιτούν οικονομικούς, ενεργειακά αποδοτικούς και απλούς χειρισμούς αντλιών και ανεμιστήρων. Το εύρος ισχύος τους κυμαίνεται από 0,37 έως 90 kilowatt (kW). Οι συσκευές διαθέτουν αρθρωτή δομή που αποτελείται από μία μονάδα ελέγχου, την μονάδα ισχύος και οθόνη χειρισμών (βασικό χειριστήριο BOP-2, ή ευφυή πίνακα χειρισμών IOP) ή απλό κάλυμμα.


Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός επιτρέπει την αλλαγή επιμέρους τμημάτων, χωρίς να απαιτείται αντικατάσταση όλου του ρυθμιστή στροφών. Για παράδειγμα, η μονάδα ισχύος μπορεί να αντικατασταθεί χωρίς να χρειάζεται συνολική επαναδιαμόρφωση της συσκευής ή αλλαγή της καλωδίωσης σήματος και του καλωδίου bus.


Ο υψηλός βαθμός προστασίας, IP55 (με χειριστήριο BOP-2 ή τυφλό κάλυμμα) ή IP54 (με IOP), επιτρέπει στους ρυθμιστές στροφών G120P να χρησιμοποιηθούν κάτω από αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θερμοκρασίες μέχρι και 60°C για τον έλεγχο της ταχύτητας των ανεμιστήρων και των αντλιών ανακυκλοφορίας σε συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Οι νέες συσκευές αντικαθιστούν τους ρυθμιστές Siemens SED2.


Οι ρυθμιστές στροφών G120P διαθέτουν σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, καθώς είναι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των διαδικασιών εγκατάστασης αντλιών και συστημάτων αερισμού. Η συσκευή μπορεί να εντοπίσει τα προβλήματα (όπως υπερφόρτωση κινητήρων, αντλίες που έχουν μπλοκάρει ή δεν έχουν ροή, ραγισμένους ιμάντες κλπ) και να ανταποκριθεί άμεσα κλείνοντας, για παράδειγμα, την αντλία ή τον ανεμιστήρα, ενεργοποιώντας το συναγερμό ή εφαρμόζοντας τα προκαθορισμένα βήματα επίλυσης προβλημάτων.
Σε περίπτωση που εντοπιστεί φωτιά σε συστήματα αερισμού, ενεργοποιείται αυτόματα η λειτουργία έκτακτης ανάγκης των συσκευών. Έτσι, η υπερπίεση που παράγεται από τον αερισμό διατηρείται για όσο το δυνατό περισσότερο, εμποδίζοντας τον καπνό να κατακλύσει τις εξόδους κινδύνου.


Ακόμη, οι νέοι ρυθμιστές στροφών διαθέτουν λειτουργίες που βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των HVAC εφαρμογών και συμβάλουν στην εξοικονόμηση κόστους. Για παράδειγμα, οι ρυθμιστές χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλή φαινόμενη ισχύ. Η ενσωματωμένη λειτουργία αδρανοποίησης συμβάλει στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στην μείωση φθοράς, ανάλογα με τις τρέχουσες απαιτήσεις. Όταν ο κινητήρας λειτουργεί στις ονομαστικές στροφές, τότε τροφοδοτείται απευθείας από το δίκτυο μέσω επαφής, παρακάμπτοντας το ρυθμιστή στροφών. Έτσι εξοικονομείται η απώλεια 3% που έχουμε στον ρυθμιστή.


Επιπλέον, οι ρυθμιστές στροφών έχουν χαμηλή επίδραση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του προτύπου IEC/EN 61000-3-12:2011, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα εξαρτήματα όπως πηνίο εισόδου. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης που αποτελείται από έναν ανεμιστήρα, ένα φίλτρο και έναν κινητήρα ενσωματώνεται στη συσκευή, ώστε να μην απαιτείται πρόσθετος χώρος στις εγκαταστάσεις HVAC και παράλληλα να μειώνεται το κόστος. Για λειτουργία σε U/f mode και vector control, υπάρχει η δυνατότητα eco mode για προσαρμογή του κινητήρα σε μερικό φορτίο και καλύτερη απόδοση. Έτσι, αυξάνεται η απόδοση του κινητήρα υπό μερικό φορτίο, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά τη συνολική απόδοση του συστήματος.


Η εγκατάσταση των G120P γίνεται εύκολη, καθώς οι αποσπώμενες κλέμμες ισχύος και σημάτων επιτρέπουν την εύκολη τοποθέτηση ή επισκευή των ρυθμιστών στροφών με μέγεθος πλαισίου έως C. Το λογισμικό εκκίνησης, το οποίο συνοδεύεται από οδηγίες για διαφορετικές εφαρμογές, διατίθεται για να διευκολύνει την έναρξη της λειτουργίας. Ο ρυθμιστής μεταβλητών στροφών διαθέτει ενσωματωμένη υποδοχή για κάρτα μνήμης MMC (Micro Memory Card) για διαδικασίες έναρξης λειτουργίας και διάγνωσης προβλημάτων. Έτσι, είναι δυνατή η προ-ρύθμιση των παραμέτρων για τη συνολική σειρά των ρυθμιστών μεταβλητών στροφών, καθώς και η δημιουργία αντίγραφου ασφαλείας των ρυθμίσεων.


Τα I/O και οι διασυνδέσεις bus περιφερειακών, όπως Modbus RTU, USS και BacNet MS/TP, είναι διαμορφωμένες για τις ειδικές απαιτήσεις των HVAC συστημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ο ρυθμιστής στροφών διασυνδέεται εύκολα σε κεντρικά συστήματα ελέγχου όπως το Desigo της Siemens.
Η σειρά G120P με βαθμό προστασίας IP54 και IP55 είναι ήδη διαθέσιμη στην αγορά, ενώ οι ρυθμιστές με χαμηλότερο βαθμό προστασίας IP20, οι οποίοι είναι κατάλληλοι για τοποθέτηση σε πίνακα, θα είναι διαθέσιμοι μέχρι το τέλος της χρονιάς.


Οι συσκευές G120P είναι μέρος του Περιβαλλοντικού Χαρτοφυλακίου της Siemens. Κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2011, τα έσοδα από το Περιβαλλοντικό χαρτοφυλάκιο ανήλθαν περίπου στα €30 δισ., αναδεικνύοντας τη Siemens σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογικών λύσεων παγκοσμίως. Κατά την ίδια περίοδο, τα προϊόντα και οι λύσεις της Siemens, επέτρεψαν στους πελάτες της εταιρείας να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παρήγαν κατά 320 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα ίση με τις συνολικές ετήσιες εκπομπές CO2 του Βερολίνου, του Δελχί, του Χονγκ Κονγκ, της Κωνσταντινούπολης, του Λονδίνου, της Σιγκαπούρης και του Τόκιο.


Περισσότερες πληροφορίες για τους ρυθμιστές στροφών είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.siemens.com/G120P