1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Ομιλία Καλαφάτη στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Ομιλία Καλαφάτη στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Ομιλία Καλαφάτη στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

0

Ομιλία Υπουργού Aναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη,στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη


Ξέρουμε όλοι πως η χώρα μας βρίσκεται σε δύσκολη και κρίσιμη καμπή. Οι μέρες που έρχονται θα κρίνουν τη συνέχιση της διεθνούς χρηματοδοτικής στήριξής μας. Οι μήνες που διατρέχουμε θα κρίνουν την παραμονή μας στο ευρώ και την Ευρωζώνη. Η περίοδος που ακολουθεί θα κρίνει την πορεία μας στα πολλά επόμενα χρόνια.
Παίρνουμε δύσκολες, επώδυνες, αλλά αναπόφευκτες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας, τη δημοσιονομική εξυγίανση, την παραμονή μας στο ευρώ, την απομάκρυνση της ανασφάλειας, την επιστροφή στην ανάπτυξη.


Δεσμευτήκαμε να κάνουμε τα πάντα για να μη βγει η χώρα από το ευρώ. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε. Δεσμευτήκαμε να αλλάξουμε τα στραβά και τα ανάποδα. Και τολμούμε τη σύγκρουση. Δεσμευτήκαμε να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη. Και πηγαίνουμε πέρα από τις δεσμεύσεις μας.


Ξέραμε, από την πρώτη στιγμή, ότι έπρεπε να αποκαταστήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Και, βήμα-βήμα, το πετυχαίνουμε. Έπρεπε να βιαστούμε. Και το κάνουμε. Έπρεπε να κινηθούμε αποφασιστικά. Και το αποδεικνύουμε.


Παλεύουμε για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της. Και δεν το βάζουμε κάτω. Δεν πάμε απλώς να αλλάξουμε μια ζοφερή κατάσταση. Τολμούμε τις ρήξεις που απαιτούν οι καιροί, για να κερδίσουμε το μέλλον της Πατρίδας μας. Αντιμετωπίζουμε χρόνιες παθογένειες στο κράτος και τις δομές της οικονομίας μας. Στήνουμε τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική ως οικονομία και παραγωγική ως κοινωνία.


Παλεύουμε για να μετατρέψουμε την κρίση σε εφαλτήριο Ανάπτυξης. Αυτή είναι η πεμπτουσία της στρατηγικής μας. Αυτό επαναλαμβάνουμε σε κάθε κατεύθυνση. Και σε αυτό επιμένουμε.


Κυρίες και κύριοι,
Ξέρουμε όλοι πως, τους τελευταίους μήνες, αναπτυσσόταν στην Ευρώπη ένα ρεύμα που ήθελε να διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Να τη θυσιάσει ως άλλη ‘’Ιφιγένεια’’, για να φρονηματιστούν τα υπόλοιπα κράτη. Ήταν υποχρέωσή μας να το ανακόψουμε και να το εξουδετερώσουμε. Να αφαιρέσουμε αφορμές και προσχήματα από κάθε μέτοχο και εκφραστή του ‘’λόμπι της δραχμής’’. Να σταματήσουμε τις τοξικές δηλώσεις, που εκτρέφουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Να παραμερίσουμε, μια για πάντα, τις απειλές, αλλά και –πάνω από όλα – τον κίνδυνο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Και να ξαναφέρουμε τη σταθερότητα, τη σιγουριά και την ασφάλεια, στον τόπο μας. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ξαναβρούμε το δρόμο της ανάπτυξης, της δημιουργίας και της προοπτικής. Και το δρόμο αυτό είναι απόφασή μας να τον βρούμε.


Κυρίες και κύριοι,
Κλείνουμε, τις μέρες αυτές, ένα επώδυνο πακέτο περικοπής κρατικών δαπανών. Ανταποκρινόμαστε, έτσι, σε μια συμβατική υποχρέωση της χώρας μας. Εκπληρώνουμε, δηλαδή, τους όρους για να δοθεί η επόμενη δόση του δανείου. Και η δόση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θα πάει, σχεδόν στο σύνολό της, στο εσωτερικό της χώρας. Για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.


Αλλά και για να επιστραφούν οι οφειλές του Δημοσίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για να υπάρξει ανακούφιση στην αγορά, να αρχίσει να κυκλοφορεί χρήμα να σταματήσουν τα λουκέτα και να ανακοπεί η έκρηξη της ανεργίας..
Ολοκληρώνοντας το οδυνηρό αυτό πακέτο, αποκαθιστούμε, ταυτόχρονα, τη χαμένη αναξιοπιστίας της χώρας. Και, βέβαια, χτίζουμε βασικές προϋποθέσεις για να βελτιωθεί η διαπραγματευτική μας θέση. Να μπορέσουμε, έτσι, να θέσουμε με επιτυχία, ζητήματα τροποποιήσεων προκειμένου να πιάσουμε και όχι να εγκαταλείψουμε τους κοινούς στόχους. Να πάρει ανάσα η χώρα. Να παραμεριστεί το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, που διώχνει επιχειρήσεις, απομακρύνει επενδυτές και δυσκολεύει τις αποκρατικοποιήσεις. Να δημιουργήσουμε κλίμα σιγουριάς και σταθερότητας. Και να διεκδικήσουμε –όπως πράγματι μπορεί και δικαιούται η χώρα μας– μια καλύτερη Προοπτική.


Δεν περιοριζόμαστε, βέβαια, σ’ αυτό. Προωθούμε αποφασιστικά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Μειώνουμε το σπάταλο κράτος, καταργώντας ξεπερασμένες δομές και περιττούς δημόσιους οργανισμούς. Παίρνουμε αποφάσεις που χτυπούν τη βασανιστική, για τους πολίτες, και υπονομευτική -για τους επενδυτές- γραφειοκρατία.


Τολμούμε τομές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Προωθούμε τολμηρές αποκρατικοποιήσεις, χωρίς τις οποίες, ούτε η οικονομία μπορεί να ανασηκωθεί, ούτε η κοινωνία να απαλλαγεί από τις παθογένειες του χτες ούτε το χρέος να ελεγχθεί, ούτε το πρόγραμμα να πετύχει.


Κυρίες και κύριοι,
Με τις αποφάσεις που δρομολογήσαμε και τις διεθνείς επαφές του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, αρχίσαμε να αλλάζουμε το κλίμα για τη χώρα μας. Και είναι απόφασή μας να το αλλάξουμε ριζικά. Σήμερα, ολοένα και περισσότεροι στην Ευρώπη κατανοούν ότι ένας από τους λόγους που απέτυχε ως τώρα η οικονομική πολιτική είναι γιατί δημιούργησε πολύ μεγαλύτερη ύφεση, απ’ αυτήν που προβλεπόταν αρχικά.
Πιστεύουμε ότι κερδίζοντας τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας και δρομολογώντας δράσεις ανάταξης, μπορούμε να βάλουμε φραγμό στην ύφεση, να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να γυρίσουμε τα πράγματα.


Δεν θα είναι μόνο μια θεαματική επιτυχία για την Ελλάδα. Θα είναι και μια ισχυρή απόδειξη, σε όλο τον κόσμο, ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Και να βγει πιο ενωμένη, πιο ανταγωνιστική και πιο δυνατή.


Κυρίες και κύριοι,
Η Ελλάδα είναι μια πλούσια και προικισμένη χώρα. Έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και οφείλουμε να τα κάνουμε ανταγωνιστικά. Έχει ανεκμετάλλευτο πλούτο και υποχρεούμαστε να τον αξιοποιήσουμε. Έχει σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό και δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να του δώσουμε τις ευκαιρίες που δικαιούται. Η περιουσία, η προίκα που κουβαλά η χώρα μας είναι γνωστή και δεν μπορεί, ούτε να αγνοείται, ούτε να υποτιμάται από κανένα:
– Είναι, πρώτ’ απ’ όλα, η συμμετοχή της σε όλους τους μεγάλους πολιτικούς, οικονομικούς και αμυντικούς οργανισμούς του κόσμου.
– Είναι η γεωπολιτική θέση της, που αποκτά μείζονα σπουδαιότητα την ώρα αυτή, που αλλάζει η Ανατολική Μεσόγειος και βράζει η Μέση Ανατολή.
– Είναι η γεωγραφική θέση της που της δίνει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως ενεργειακός δίαυλος για την Ευρώπη.
– Είναι η θέση που την καθιστά κόμβο Ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, το Βορρά και το Νότο.
-Είναι ο φυσικός της πλούτος, τα δάση, η βιοποικιλότητα, οι αιγιαλοί, τα νερά της που της δίνουν μια ξεχωριστή μοναδικότητα.
-Είναι ο ορυκτός πλούτος και τα αδιαμφισβήτητα ενεργειακά αποθέματά της.


Είναι απόφασή μας όλα αυτά να τα αναδείξουμε και να τα αξιοποιήσουμε στο ακέραιο.


Είναι απόφασή μας να οργανώσουμε την Πολιτεία, έτσι ώστε να φροντίζει και να αξιοποιεί το φυσικό της περιβάλλον. Γιατί το περιβάλλον είναι συνυφασμένο, τόσο με την ποιότητα της ζωής μας, όσο και με την αειφορία της ανάπτυξης.
Είναι απόφασή μας να δώσουμε στέρεες λύσεις σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης, το Χωροταξικό σχεδιασμό, το Κτηματολόγιο. Έτσι, ώστε, να διασφαλιστεί η περιουσία του Δημοσίου και κάθε πολίτη. Αλλά και να αρθούν τα εμπόδια που ορθώνονται στο ξεκίνημα αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.


Είναι απόφασή μας – και είναι επιταγή των καιρών- να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αξιοποιήσει η χώρα το φυσικό της πλούτο. Να εντοπιστούν, να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν στο ακέραιο τα ενεργειακά αποθέματα στη γη και τις θάλασσές μας. Να αποκτήσει την υπεραξία που μπορεί να της δώσει ο κρυμμένος, ο αφανής πλούτος της. ιατί αλλιώς αντιμετωπίζεται μια χώρα που είναι χρεωμένη και δεν έχει πλούτο και αλλιώς μια χώρα με πλούσια κληρονομιά, έτοιμη και αποφασισμένη να την αξιοποιήσει.


Είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε γρήγορα – και όχι αποσπασματικά – στις αποκρατικοποιήσεις και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
Όχι μόνο για να μειώσουμε το χρέος. Αλλά και – κυρίως – για να φέρουμε νέες επενδύσεις. Να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας. Και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Να χτυπήσουμε την ανεργία, που μπήκε βίαια σε κάθε σπίτι και κουρελιάζει τα όνειρα των νέων μας. Σ’αυτή τη νέα πραγματικότητα όλοι οφείλουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας λέγοντας αλήθειες, με αποφασιστικότητα σε μια προσπάθεια να οικοδομήσουμε πρώτιστα την πληγωμένη μας αξιοπιστία.


Αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους εταίρους στο εξωτερικό. Αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Αξιοπιστία των θεσμών και των οργάνων του κράτους απέναντι στην κοινωνία.


Είναι προφανές ότι το έργο μπροστά μας είναι τιτάνιο. Και είναι αλήθεια ότι πολλά απ’ αυτά που καλούμαστε τώρα να κάνουμε έπρεπε να τα είχαμε κάνει από μόνοι μας κι όχι γιατί τώρα «μας επιβάλλεται». Διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις, εξορθολογισμός λειτουργίας Δημόσιας Διοίκησης, δραστικός περιορισμός σπατάλης στο δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ουσιαστική στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Ένας τέτοιος «άνεμος με εμπροσθοβαρή ανανεωτικά προοδευτικά και ρηξικέλευθα χαρακτηριστικά» έχουμε ως στόχο να πνεύσει στο ΥΠΕΚΑ.


Ο Πρωθυπουργός της χώρας μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει τα καθήκοντα του Υπουργού Αναπληρωτή Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Σε αγαστή συνεργασία τόσο με τον Υπουργό καθηγητή κ. Λιβιεράτο όσο και με τον Υφυπουργό κ. Παπαγεωργίου επιδιώκουμε να συνεισφέρουμε το μέγιστο δυνατό στο κυβερνητικό έργο.


Και πράγματι οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες και κυρίως όσον αφορά:
· Την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων
· Την καταπολέμηση στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
· Την ορθολογική προώθηση των ΑΠΕ
· Την αξιοποίηση της γεωπολιτικής μας θέσης ως ενεργειακό κόμβο
· Την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου


Αλλά και ζητήματα που έχω την τιμή να παρακολουθώ ειδικότερα στον τομέα ευθύνης μου αποτελούν αναμφισβήτητα μεγάλα στοιχήματα:
·Η προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού κάλλους
·Η θωράκιση του Δασικού μας πλούτου
·Η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων
·Ο έλεγχος που αφορά την αποφυγή της μόλυνσης του περιβάλλοντος
·Η πολεοδόμηση και η χωροταξία στη χώρα
·Η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμάτων


Είναι βαθύ μου πιστεύω, ότι χωροταξία, περιβάλλον και ανάπτυξη είναι έννοιες συμπληρωματικές και όχι αντίθετες:
1. Η Χωροταξία με τη σωστή αντιμετώπιση της μπορεί και πρόκειται, να αντιμετωπιστεί ως ένα εργαλείο για ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων
2. Το περιβάλλον ως έννοια βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν Φυσικοί Πόροι, όπως π.χ μέσω της διαμόρφωσης μιας συγκεκριμένης υδατικής πολιτικής.
3. Η ανάπτυξη μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής ενός σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού με στόχο υγιή οικονομική δραστηριότητα μέσα σ΄ένα σταθερά προστατευόμενο αλλά παραγωγικό περιβάλλον.


Όσον αφορά την Θεσσαλονίκη, γνωρίζετε από πρώτο χέρι τα μεγάλα εγχειρήματα της:
· Η ανάπτυξη του Λιμανιού
· Η πρόοδος των εργασιών του ΜΕΤΡΟ
· Η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης
· Η καταπολέμηση του παρεμπορίου
· Η αντιμετώπιση της ανεργίας


Φίλες και Φίλοι,
Για όλα αυτά και για όλα όσα αναφέρθηκα προηγουμένως είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αποφασιστικά, συστηματικά , σταθερά βήματα. Με ένα και μόνο κοινό στόχο που είναι η σωτηρία της πατρίδας.


Απαιτείται απ’ όλους μας, πολιτικό σύστημα, επιχειρηματική κοινότητα, πολίτες, να κάνουμε μια υπέρβαση στη σκέψη στη δράση στον τρόπο της καθημερινής μας λειτουργίας. Η διαδρομή μπροστά μας είναι δύσβατη, επώδυνη ακόμη σ΄ένα μέρος της, αλλά είναι αναγκαίο να τη διαβούμε.


Όσο πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά μπούμε, στη διαδρομή αυτή, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ώρα της ανάκαμψης. Ώστε η χώρα να αρχίζει να διαμορφώνει τους κανόνες μιας πραγματικής ανάπτυξης.


Ανάπτυξης και ευημερίας που είμαστε υποχρεωμένοι να οικοδομήσουμε προς χάρη των συμπολιτών μας και κυρίως των παιδιών μας.


Κυρίες και κύριοι
Η Ελλάδα, με την επιλογή των πολιτών και τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, δημιούργησε την τελευταία της ευκαιρία. Και η ευκαιρία αυτή δεν μπορεί να χαθεί. Οφείλουμε και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Αυτό είναι το στοίχημα όλων μας. Και το στοίχημα αυτό, με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά, με σύσσωμες τις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και με τη στήριξη της κοινωνίας, μπορούμε να το κερδίσουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Και η τελευταία ευκαιρία δεν μπορεί να χαθεί. Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί, και πάλιν, στα πόδια της. Μπορεί να ανακάμψει και να τραβήξει μπροστά. Δεν είναι ευσεβής πόθος. Είναι υπαρκτή δυνατότητα.
Σας ευχαριστώ θερμά.