1. Home
  2. Νέα
  3. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΥ, ΣΤΟ Ρ/Σ «ALPHA 98,9»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΥ, ΣΤΟ Ρ/Σ «ALPHA 98,9»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΥ, ΣΤΟ Ρ/Σ «ALPHA 98,9»

0

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Θα καλωσορίσουμε τον κύριο Ευάγγελο Λιβιεράτο, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Κύριε Υπουργέ, τα σέβη μας.

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ:  Καλημέρα, κύριε Μάνεση. Τι κάνετε;

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ:  Καλά, εσείς. Προτιμάτε το κύριε Υπουργέ, ή το κύριε Καθηγητά;

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Α, δεν το ‘χω σκεφτεί. Δεν με έχει απασχολήσει, μέσα στην τρέλα των ημερών, αυτό το θέμα.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Γιατί λέτε, «τρέλα των ημερών»; Γιατί η τρέλα γίνεται αισθητή στον καθένα από μας μ΄ ένα διαφορετικό τρόπο. Εμένα η τρέλα γίνεται αισθητή, γιατί έρχονται πολλές έκτακτες εισφορές. Εσάς λόγω δουλειάς;

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ:  Έτσι όπως το λέτε, ο καθένας έχει τη δικιά του ερμηνεία. Αυτό που μένει είναι η τρέλα τελικά.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, διάβασα μια συνέντευξή σας την περασμένη Κυριακή, στον Τύπο της Κυριακής. Μου έκανε εντύπωση, γιατί θέλω να ξεκινήσουμε από το ανθρώπινο στοιχείο και την πολιτική σας αντίληψη. Δεν είστε επαγγελματίας πολιτικός, είναι γνωστό. Είστε Καθηγητής και καλός Καθηγητής. Έρχεται χάος, είπατε, εάν η Βουλή δεν ψηφίσει τα μέτρα. Αν τα μέτρα αυτά δεν ψηφιστούν ακολουθεί χάος. Γιατί το λέτε αυτό;

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Πρέπει να σας διευκρινίσω ότι δεν είπα ποτέ αυτή τη λέξη.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ:  Α, γιατί το βλέπω ως τίτλο.

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ:  Είναι τίτλος εφημερίδας. Εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε αυτό το προνόμιο, να φτιάχνετε τους τίτλους με τη δικιά σας αντίληψη και την ερμηνεία αυτών που λέγονται.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, να το θέσω διαφορετικά και να πω : εάν δεν περάσουν τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων, τι σας ανησυχεί;

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ:Κοιτάξτε, αυτό το οποίο λέω στη συνέντευξη και το υποστηρίζω, είναι ότι στο ασταθές σύστημα στο οποίο ζούμε αυτή την εποχή στην Ελλάδα, υπάρχει μια ευαισθησία στις λύσεις. Αυτό είναι μια μαθηματική έννοια, δεν ενδιαφέρει τον πολύ κόσμο και ίσως εδώ ισχύει η καθηγητική μου ιδιότητα, στην οποία αναφερθήκατε πριν. Δηλαδή ότι χρειάζεται μια σταθερότητα, μια ηρεμία στη χώρα. Απ΄ αυτή την έννοια ορμώμενος ο δημοσιογράφος έβαλε τη λέξη «χάος», η οποία είναι μια ακραία βέβαια λέξη. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Εγώ πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να ηρεμήσει γενικά και το διαπιστώνω και στο Υπουργείο στα θέματα τα οποία έχουμε και αντιμετωπίζουμε. Πέρα δηλαδή από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, από τη συνεργασία με την “TASK FORSE” για παράδειγμα, όπου είχαμε χθες μια πολύ καλή επαφή με τον κ. Ράιχενμπαχ.

Χρειάζεται μια ηρεμία, ένα καθαρό μυαλό για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα τα τεράστια, τα οποία έχουμε. Και δεν είναι μόνο προβλήματα κρίσιμα της συγκυρίας, είναι τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουμε από δεκαετίες, για να μην πω από αιώνες ως κράτος.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: H χώρα βεβαίως, σε επιτελικό επίπεδο, θα πρέπει να έχει ένα καθαρό μυαλό, γιατί σε επίπεδο πολίτη -το λέω σχολιαστικά απλώς και συνεχίζουμε τη συνέντευξή μας- σε επίπεδο πολίτη για να έχεις καθαρό μυαλό, θα πρέπει να μπορείς να βγάλεις με τα χρήματα που σου περισσεύουν όλο τον μήνα. Αν δεν βγάζεις όλο το μήνα, αντιλαμβάνεστε ότι και το μυαλό δεν μπορεί να είναι καθαρό.

Λοιπόν κ. Υπουργέ,  επειδή το έχω πει κατ΄ επανάληψη «μ΄αρέσει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο»,βλέπω ότι μια από τις ελπίδες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι και η περίφημη ιστορία με τους Υδρογονάνθρακες. Ήδη υπάρχει η Νορβηγική εταιρεία που θα ερευνήσει τα πιθανά κοιτάσματα. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν, ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα για να μπορέσει η χώρα μας ουσιαστικά να προχωρήσει σε εκμετάλλευση. Πότε ξεκινούν οι Νορβηγοί να ερευνούν;

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ:   Όπως είπα και στη Βουλή, μόλις υπογραφεί η  σύμβαση -η οποία είναι θέμα ημερών- μέχρι το τέλος του χρόνου, οι Νορβηγοί θα έχουν κάνει τη διασκόπιση πεδίου. Δηλαδή θα έχουν το καράβι στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, το οποίο θα κάνει αυτή τη διασκόπιση, θα συλλέξει στοιχεία, θα κάνει μετρήσεις στη θάλασσα. Από κει και πέρα, αυτές οι μετρήσεις μετά τη συλλογή θα πρέπει να επεξεργαστούν. Αυτή η επεξεργασία εκτιμούμε, σύμφωνα με τη σύμβαση βέβαια, ότι θα πάει μέχρι το καλοκαίρι. Από το καλοκαίρι και έπειτα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα των δομών.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ:  Ουσιαστικά δηλαδή, τι έχουμε και τι δεν έχουμε.

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ:  Έτσι. Αλλά όχι σε ποσότητα πετρελαίων. Δηλαδή, αν οι δομές οι οποίες ανιχνευθούν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εκεί αξίζει να γίνει πλέον η γεώτρηση, τότε αξίζει πλέον να πάμε να δούμε τις ποσότητες με ακρίβεια.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ:  Αν όλα πάνε κατ΄ ευχήν, πότε βλέπετε να μπορούμε να έχουμε τα πρώτα οφέλη, την πρώτη απόπειρα εξόρυξης;

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ:  Κοιτάξτε, αυτά θα πάρουν μερικά χρόνια. Δεν γίνονται έτσι αμέσως αυτά τα πράγματα.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ:  Ξέρετε γιατί ρωτώ; Και συγγνώμη που σας διακόπτω. Γιατί από πολλούς και από πολιτικούς έχει προβληθεί ως λύση του προβλήματος η ιστορία με την ΑΟΖ. Να θυμίσουμε ότι, στην Κύπρο κράτησε αυτή η ιστορία τουλάχιστον δέκα χρόνια. Δεν είναι κάτι που αύριο εισπράττουμε.

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Ακριβώς, δεν εισπράττουμε αύριο. Υπάρχει όμως μια προοπτική, δημιουργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας. Γι΄ αυτό σας ανέφερα στην αρχή το θέμα της ηρεμίας. Αυτό το ζήτημα που θίξατε τώρα, είναι κλασσικό ζήτημα νεύρωσης, μιας συλλογικής νεύρωσης.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: ,Θέλω λεφτά και τα θέλω τώρα!

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ:  Ακριβώς. Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα. ’Οπως και το θέμα της ΑΟΖ. Το θέμα της ΑΟΖ έχει γίνει και αυτό ένας μύθος, μια ψύχωση, μια νεύρωση. Δεν είναι απλά αυτά τα θέματα.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Στην Ελλάδα πάντως έχουμε πολλές νευρώσεις και πολλές ψυχώσεις, κύριε Υπουργέ. Και δημιουργούνται και δικαίως. Σας περνάω απ το ένα θέμα στο άλλο, ξέρω ότι είναι πολύτιμος ο χρόνος σας και πιεσμένος, για να μας δίνετε πλούσια πληροφόρηση. Αλλά, δεν έχουμε βιώσει νεύρωση στην ιστορία με τα αυθαίρετα; Από τη μία έχουμε νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας με την τακτοποίηση και από την άλλη δεν σταματά η αυθαίρετη δόμηση. Θα χρησιμοποιήσω μια λέξη του συρμού, αυτό δημιουργεί μια «μπαχαλώδη κατάσταση».

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Είναι έτσι όπως το περιγράφετε και είστε και πολύ επιεικής. Είναι ένα τεράστιο θέμα αυτό, το οποίο έχει συσσωρευτεί από το πνεύμα και την πρακτική της αυθαιρεσίας στη χώρα. Το θέμα των αυθαιρέτων θα πρέπει να λυθεί οριστικά. Γνωρίζω ότι ο Πρωθυπουργός,  ο οποίος δείχνει γενικά μια τολμηρότητα…

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Με ποιον τρόπο θα λυθεί δηλαδή;

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια ακόμα, αλλά απασχολεί το Υπουργείο πολύ. Το θέμα το χειρίζεται ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος έχει και την αρμοδιότητα. Αλλά η ευθύνη είναι του Υπουργείου συνολικά σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν σκέψεις για ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίσει το θέμα οριστικά. Ελπίζω να είμαστε σύντομα έτοιμοι να το ανακοινώσουμε. Βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας και είναι και στο μυαλό του Πρωθυπουργού. Αυτό νομίζω ότι είναι μια καλή εγγύηση, για να μην μείνουμε στα λόγια.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Είναι μια καλή εγγύηση, αλλά μπορώ να σας αναφέρω πολλούς Πρωθυπουργούς του παρελθόντος που στο μυαλό τους υπήρχε η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, το οποίο μετετράπη σε Γεφύρι της Άρτας, που χάθηκαν χρήματα, ουδέποτε διερευνήθηκε ποτέ το σκάνδαλο, πριν μια δεκαετία, με τα λεφτά του Κτηματολογίου πού χάθηκαν. Φθάσαμε πού φθάσαμε σήμερα και προσδοκούμε να ολοκληρωθεί, για να δούμε τι ανήκει σε ποιον.

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Κύριε Μάνεση, με προκαλείτε…

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Μ αρέσει να σας προκαλώ, γιατί μαθαίνουμε από εσάς, είστε και δάσκαλος.

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Ξέρετε από ποια μυαλά πέρασε το Κτηματολόγιο;

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Για πέστε μου.

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Από Καποδίστρια, από Κωλέττη, από Τρικούπη, από Βενιζέλο, από Κ. Καραμανλή τον πρεσβύτερο, από Ανδρέα Παπανδρέου μέσω του Αντώνη Τρίτση. Ελπίζω πλέον να είναι αρκετά τα πάθη και τα μαθήματα, ώστε να τελειώσει αυτή η ιστορία με το Κτηματολόγιο. Μια συζήτηση κιόλας, που έρχεται διαρκώς και στις συνομιλίες μας με τον κ. Ράιχενμπαχ. Χθες για παράδειγμα…

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Γνωρίζει για τον Καποδίστρια ο κ. Ράιχενμπαχ;

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Είναι αρκετά μορφωμένος, ενδεχομένως να γνωρίζει και τον Καποδίστρια. Εγώ του τον ανέφερα πάντως.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Πολύ καλά κάνατε. Μετακομίζετε; Οι υπηρεσίες μετακομίζουν στο παλιό Μινιόν;

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Άλλο ένα στοίχημα. Είμαστε σε 28 κτίρια. Ξοδεύουμε 10 εκ ευρώ το χρόνο…

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Απ την πολυδιάσπαση και τα ενοίκια, έτσι;

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Από τα ενοίκια, από τα λειτουργικά έξοδα κλπ. Ευελπιστούμε να συγκεντρωθούμε στο Μινιόν, ελπίζω να πάνε όλα καλά, ξέρω ότι η ιδιοκτησία του Μινιόν το έχει κι αυτή στην καρδιά της. Θα κερδίσουμε γύρω στα έξι εκ. ευρώ το χρόνο απ’ αυτή τη μετακόμιση.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Από τα δέκα εκ. Ευρώ, θα πάτε στα 3-3,5 εκ. το χρόνο;

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Εκεί περίπου το υπολογίζουμε.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Κανένα κρατικό κτίριο δεν υπήρχε, να γίνει δωρεάν;

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Δεν υπήρχε, με τις προδιαγραφές με τις οποίες θέλαμε.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Για να στεγάσει όλες αυτές τις υπηρεσίες.

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Ναι, δεν υπήρχε. Και υπάρχει και ένα θέμα οράματος για το κέντρο της Αθήνας, για το οποίο συζητάμε με τον Δήμαρχο Αθηναίων και με πολλούς άλλους ανθρώπους, να δώσουμε λίγη ζωή στο κέντρο της Αθήνας. Πρέπει να έρθει τουρισμός στο κέντρο της Αθήνας, πρέπει να φτιάξουμε την πόλη.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Ναι, συντρέχουν πολλές παράμετροι. Να ρωτήσω κάτι, επειδή αναφερθήκατε στον κ. Ράιχενμπαχ ο οποίος από ό,τι βλέπω τα τελευταία 24ωρα μοιράζει πολύ καλά λόγια στους Υπουργούς με τους οποίους συναντάται, τι διαπιστώνει ο κ. Ράιχενμπαχ;

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Βλέπει μια πρόοδο. Είναι ένας ήπιος και αισιόδοξος άνθρωπος, βοηθούν πάρα πολύ και οι Έλληνες συνεργάτες του – πρέπει να αναφέρω εδώ την κ. Λάλλη και τον κ. Καρβούνη. Είναι καλό που έχουμε δύο Έλληνες συνεργάτες του κ. Ράιχενμπαχ που βοηθούν. Υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες που μας πιέζει, δεν τελείωσαν όλα. Παραδείγματος χάριν, το θέμα των απορριμμάτων που είναι μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Τι θα γίνει με τα απορρίματα;

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, γιατί είμαστε λίγο εκτεθειμένοι στην ΕΕ…

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Και στους πολίτες. Ξέρετε, ένας λαός που δεν ξέρει τι να κάνει τα σκουπίδια του…

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει και μια μυθολογία, η οποία έχει καλλιεργηθεί και η οποία έχει παραπληροφορήσει τον κόσμο. Δηλαδή πράγματα τα οποία ισχύουν παντού στην Ευρώπη, δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το πρόβλημα και έχουμε μια άλλη αντίληψη εμείς στην Ελλάδα. Μάλλον φταίει η παραπληροφόρηση και η έλλειψη πληροφόρησης. Ξέρετε, υπάρχουν κάποια κονδύλια για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στο θέμα των απορριμμάτων και πρέπει να τα ενεργοποιήσουμε, γιατί θα τα χάσουμε και αυτά τα χρήματα.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ανανεώσουμε το ραντεβού για όποτε επιθυμείτε, για να μιλήσουμε πλέον αποκλειστικά για τα απορρίμματα, γιατί θέσαμε σήμερα τόσα πολλά ζητήματα. Να τα πάμε κομμάτι-  κομμάτι.

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Σύμφωνοι, αν και αυτό το θέμα το χειρίζεται ο κ. Καλαφάτης. Έχει μια ομάδα και έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Εργάζεται πολύ σκληρά. Είμαστε μια καλή ομάδα εδώ στο Υπουργείο…

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Γρήγορα αποτελέσματα εύχομαι.

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Έτσι, ακριβώς.

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Γιατί η καλή ομάδα…

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Πρέπει να βάζει και γκολ…

Ν. ΜΑΝΕΣΗΣ: Ακριβώς. Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ.

ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Κι εγώ. Να είστε καλά.