1. Home
  2. Περιβάλλον
  3. Η Greenpeace για τη βιώσιμη αλιεία
Η Greenpeace για τη βιώσιμη αλιεία

Η Greenpeace για τη βιώσιμη αλιεία

0

Την υποστήριξή τους στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου και την ανάγκη για μέτρα που θα διασφαλίσουν μία βιώσιμη αλιεία εξέφρασαν σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ), η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνέντευξη τύπου της Greenpeace που έλαβε χώρα στο πλοίο Arctic Sunrise.


AΤο κοινό αυτό μήνυμα ανταποκρίνεται στο αίτημα χιλιάδων πολιτών και εκατοντάδων παράκτιων ψαράδων, οι οποίοι παρά τις πιέσεις που δέχονται για το αντίθετο, ζητούν μέτρα προστασίας. Για άλλη μία φορά, όμως, έλαμψε δια της απουσίας του, ο αρμόδιος για την αλιεία Υπουργός, κ. Αθ. Τσαυτάρης, ο οποίος πρέπει επιτέλους να απαντήσει αν θα στηρίξει την ελληνική αλιεία ή αν θα συνεχίσει να την αγνοεί.


Το Arctic Sunrise βρέθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας της Greenpeace, μόλις δύο μήνες πριν ψηφιστεί η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική, μία ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά στα δέκα χρόνια. Στόχος της επίσκεψης του Arctic Sunrise στην Ελλάδα ήταν να αποτελέσει το σημείο συνάντησης μεταξύ των παράκτιων ψαράδων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να δυναμώσει τις φωνές τους και να μεταφέρει το ηχηρό τους μήνυμα στους Ευρωπαίους Υπουργούς Αλιείας, οι οποίοι κρατούν το μέλλον της αλιείας στα χέρια τους.


Πρώτος σταθμός του ελληνικού ταξιδιού ήταν η Άνδρος όπου οι ντόπιοι ψαράδες υπέγραψαν την κοινή διακήρυξη των παράκτιων ψαράδων όλης της Ευρώπης μεγαλώνοντας έτσι τη συμμαχία τους. Στην Πάρο, η Greenpeace συμμετείχε σε ημερίδα για την αλιεία στις Κυκλάδες. Εκεί, η οργάνωση παρουσίασε την πρότασή της για τα θαλάσσια καταφύγια που προστατεύουν τον θαλάσσιο πλούτο της χώρας και τους παράκτιους ψαράδες, αποκλείοντας μόνο την καταστροφική αλιεία. Στην ημερίδα υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από τη μέση αλιεία για να μην ακουστούν οι φωνές υπέρ της προστασίας των θαλασσών, με μία μικρή μερίδα ψαράδων να δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού που ανάγκασε τους περισσότερους που στηρίζουν τα μέτρα να σωπάσουν. Στη συνέχεια, ψαράδες από την Τήνο και τη Σύρο ζήτησαν από τον κ. Τσαυτάρη να στηρίξει την παράκτια αλιεία και συμφώνησαν στην ανάγκη προστασίας της θάλασσας, παρά την προσπάθεια κάποιων ψαράδων να εμποδίσουν το διάλογο παραπληροφορώντας τους αλιείς σχετικά με τα οφέλη των θαλάσσιων καταφυγίων.


“Μαζί με τους παράκτιους αλιείς και χιλιάδες Έλληνες πολίτες, ζητάμε από τον κ. Τσαυτάρη το αυτονόητο: να προστατεύσει τον θαλάσσιο πλούτο, ο οποίος καταστρέφεται κάθε μέρα από την αδιαφορία και την παρανομία” δήλωσε η Αντζελα Λάζου-Dean, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον. “Δεν υπάρχει περιθώριο για σιωπή από τον Υπουργό, ο οποίος ακόμα δεν έχει πει απολύτως τίποτα για τη στάση που θα κρατήσει στο κρίσιμο συμβούλιο Υπουργών Αλιείας τον Ιούνιο. Χρειαζόμαστε έναν υπουργό που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα μίας χώρας που εξαρτάται από τη θάλασσα, όχι έναν υπουργό που κρύβεται την πιο κρίσιμη ώρα’, συνέχισε η Άντζελα Λάζου – Dean.


«Η ανάγκη για στροφή προς μία Βιώσιμη Αλιεία θεωρώ ότι αποτελεί τη μόνη προοπτική για τη βιωσιμότητα των παράκτιων αλιέων, που αποτελούν και τη πλειονότητα στις Κυκλάδες. Η εκπόνηση ολοκληρωμένων διαχειριστικών σχεδίων αλιείας, με την ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των αλιέων μπορεί πραγματικά να οδηγήσει προς μία πραγματικά βιώσιμη αλιεία. Και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης ως καθοδηγητής μίας τέτοιας διαβούλευσης είναι και σημαντικός και απαραίτητος. Στις Κυκλάδες ανταποκρινόμενοι στο ρόλο μας αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαβούλευση με τους δήμους και τους τοπικούς φορείς των αλιέων προκειμένου μέσω της εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων αλιείας να καθορισθούν οι ρόλοι όλων των εμπλεκομένων, με αμοιβαία αποδοχή και συζήτηση επί των αιτιάσεων και ενστάσεων της κάθε πλευράς και τέλος προώθηση του κοινού μας στόχου που δεν πρέπει να είναι άλλος από τη προστασία της θάλασσας και των ανθρώπων της. Και ειδικά για εμάς τους νησιώτες που η θάλασσα αποτελεί το σπίτι μας», δήλωσε ο Γιώργος Πουσσαίος, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.


«Ο πρωτογενής τομέας και συγκεκριμένα η αλιεία πρέπει να είναι βασικός πυλώνας της αειφόρου ανάπτυξης. Προϋπόθεση για αυτό είναι η προστασία της αλιείας, κάτι που πρέπει να απαιτήσουν οι ίδιοι οι ψαράδες ως διαχειριστές της θάλασσας. Η συμμετοχή τους μέσα από το διάλογο θα διασφαλίσει ότι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα οφέλη της προστασίας στο μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθεί και θα στηρίζει την προσπάθεια για βιώσιμη αειφόρο αλιεία», δήλωσε ο κ. Νίκος Συρμαλένιος, Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ.


«Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Νησιωτικής Πολιτικής, προχωράει στο σχεδιασμό προγραμμάτων και την πιλοτική εφαρμογή δράσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας στη θάλασσα και του εισοδήματος των αλιέων. Προτάσεις όπως της Greenpeace εντάσσονται αρμονικά σε μια πολιτική ανάπτυξης για τα νησιά μας. Η προστασία της θάλασσας είναι ένα θετικό βήμα που θα φέρει περισσότερες ευκαιρίες στους νησιώτες για το κοινό καλό της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χατζηευσταθίου, εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Σπιλάνη.


«Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι συμπαραστάτες στον αγώνα της Greenpeace και έχουν καταθέσει προτάσεις για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική στο Ευρωκοινοβούλιο. Απαιτείται μια ριζική αναθεώρηση της αλιευτικής νομοθεσίας, η οποία από την προηγούμενη αναθεώρηση το 2003 έχει αποτύχει στο να διασφαλίσει το μέλλον της θάλασσας και των αλιέων επειδή ήταν αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού μεταξύ των πολιτικών και των δυνατών λόμπυ της βιομηχανικής αλιείας. Η εφαρμογή της νομοθεσίας για να είναι επιτυχημένη πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρούς ελέγχους και την υποστήριξη της κοινής γνώμης», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων.


Ήδη, στους δύο πρώτους σταθμούς του Arctic Sunrise, στη Ρουμανία και Βουλγαρία, οι αρμόδιοι Υπουργοί επισκέφτηκαν το Arctic Sunrise και δήλωσαν τη στήριξή τους στην παράκτια αλιεία. Ο κ. Τσαυτάρης ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του, αφήνοντας στην αβεβαιότητα χιλιάδες Έλληνες ψαράδες αλλά και τις κοινωνίες που εκπροσωπούν.


Η Greenpeace καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρη:
· Nα στηρίξει με την ψήφο του τη χάραξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία (Κοινή Αλιευτική Πολιτική-ΚΑΠ), η οποία προστατεύει το μέλλον των εκατοντάδων χιλιάδων αλιέων και των ευρωπαϊκών θαλασσών.
· Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες, ως το πρώτο βήμα ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής αλιείας.