1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Αύξηση μεταφορικής ικανότητας ηλεκτρικού συστήματος μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης
Αύξηση μεταφορικής ικανότητας ηλεκτρικού συστήματος μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης

Αύξηση μεταφορικής ικανότητας ηλεκτρικού συστήματος μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης

0

Κατά τη συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής του Ηπειρωτικού Ευρωπαϊκού Συστήματος (CESA) του ENTSO-Ε στις 17 Απριλίου, αποφασίσθηκε η αύξηση της μεταφορικής ικανότητας ηλεκτρικής ενέργειας προς και από την Τουρκία.


admie logoΌπως τονίζει ο ΑΔΜΗΕ, η πιο πάνω αύξηση είναι δυνατή μετά την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:
α) Αύξηση των ορίων προστασίας στις διασυνδετικές γραμμές που εκκινούν από Βουλγαρία προς Τουρκία
β) Εγκατάσταση νέας λειτουργίας στο ειδικό σχήμα προστασίας που έχει εγκατασταθεί στον Υ/Σ Hamitabat της Τουρκίας.


Βλέπε σχετικά και στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.entsoe.eu/news-events/announcements/newssingleview/article/cross-border-capacity-between-bulgaria-greece-and-turkey-to-increase/?tx_ttnews%25255BbackPid%25255D=43&cHash=73c963fdfeb7fe929a8fefb0c57e5657


Η εκχώρηση των ανωτέρω μεταφορικών ικανοτήτων θα επιμερίζεται στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας και Ελλάδας – Τουρκίας με την αναλογία 2/3 και 1/3 αντίστοιχα, όπως και στο παρελθόν.


Επειδή η εγκατάσταση της νέας λειτουργίας στο ειδικό σχήμα προστασίας στην Τουρκία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των δύο πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου 2013 οι δημοπρασίες μηνιαίων δικαιωμάτων για τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν με βάση τα ισχύοντα (παλαιά) επίπεδα μεταφορικής ικανότητας.


Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης της νέας λειτουργίας ειδικής προστασίας στην Τουρκία, θα πραγματοποιηθούν για το υπόλοιπο του Ιουνίου δημοπρασίες, από τους Διαχειριστές Συστήματος της Βουλγαρίας και της Ελλάδος, σε ημερήσια βάση για την αύξηση ισχύος που τους αναλογεί αντιστοίχως.


Σύμφωνα με τον τρέχοντα χρονο προγραμματισμό η εκχώρηση των αυξημένων μεταφορικών ικανοτήτων για τον Ιούλιο 2013 θα πραγματοποιηθεί με μηνιαία δημοπράτηση. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν με νέα ανακοίνωση που θα αναρτηθεί στους ιστοτόπους των όμορων Διαχειριστών