1. Home
  2. Νέα
  3. Διάκριση για την ΑΒΒ
Διάκριση για την ΑΒΒ

Διάκριση για την ΑΒΒ

0

Το MIT Technology Review, το επίσημο περιοδικό επιστήμης και τεχνολογιών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), κατέταξε την ΑΒΒ στη λίστα των 50 κορυφαίων καινοτόμων εταιρειών παγκοσμίως ανάμεσα στις Intel, Google, Apple, Amazon και άλλες για το 2013.


ABB-groupΗ ΑΒΒ έρχεται να δώσει τη λύση σε ένα ”ηλεκτρικό” puzzle που κρατάει περισσότερο από 100 χρόνια, παρουσιάζοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη διακοπή DC τάσης με την ανάπτυξη ενός διακόπτη υψηλής τάσης που θα βοηθήσει να σχηματιστεί το δίκτυο του μέλλοντος.


Η ABB, που κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στις τεχνολογίες ενέργειας και αυτοματισμού, φιλοξενήθηκε στο περιοδικό για μια ρηξικέλευθη τεχνολογία που ανέπτυξε και παρουσίασε το 2012 και με την οποία έλυσε ένα ηλεκτρομηχανολογικό puzzle τουλάχιστον 100 χρόνων και άνοιξε το δρόμο για μια καινούρια γενιά αποδοτικών και αξιόπιστων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


Πρόκειται για το λεγόμενο War of currents το οποίο είναι ένα ερευνητικό puzzle που κρατάει από την εποχή Nikola Tesla και του Thomas Edison ως προς το ποια είναι η πιο συμφέρουσα τεχνολογία για τη μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας η DC ή η AC. Ένας από τους πιο βασικούς περιορισμούς για την επικράτηση της AC από την DC ήταν η δυσκολία διακοπής υπερηψηλής τάσης σε DC γεγονός που ενίσχυσε την άποψη ότι η μεταφορά και διανομή AC τάσης είναι πιο αποδοτική.


Μετά από χρόνια έρευνας, η ΑΒΒ κατασκεύασε τον πρώτο παγκοσμίως διακόπτη ισχύος για συνεχές ρεύμα υψηλής τάσης (HVDC). Συνδυάζει μηχανικά στοιχεία με ηλεκτρονικά ισχύος εξαιρετικά γρήγορης αντίδρασης και θα είναι ικανός να διακόπτει ισχύ ίση με αυτήν της παραγωγής ενός μεγάλου σταθμού παραγωγής ενέργειας μέσα σε 5 milliseconds – αυτό σημαίνει 30 φορές πιο γρήγορα από το άνοιγμα / κλείσιμο του ανθρώπινου ματιού.


Η ανακάλυψη αυτή είναι η απάντηση στο εμπόδιο που υπήρχε εδώ και 100 χρόνια σχετικά με την ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς DC, τα οποία θα επιτρέπουν την αποτελεσματική ένταξη και ανταλλαγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα και θα επιτρέψει την κατασκευή ενός ακόμη πιο αποδοτικού δικτύου, ικανού να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Τα δίκτυα DC θα ενισχύσουν την αξιοπιστία και τη χωρητικότητα των υπαρχόντων δικτύων AC. Η ΑΒΒ βρίσκεται σε συζητήσεις με επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να συνεργαστούν σε πιλοτικά προγράμματα ανάπτυξης των νέων δικτύων.


“H ιστορική ρηξικέλευθη καινοτομία της ΑΒΒ θα επιτρέψει την κατασκευή ενός δικτύου του μέλλοντος και θα είναι μια μεγάλη ώθηση για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ”. Είμαστε περήφανοι που το ΜΙΤ Technology Review αναγνωρίζει τη σημασία της καινοτομίας μας,» ανέφερε ο Prith Banerjee, Υπεύθυνος Τεχνολογίας της ΑΒΒ. «Αυτή η καινούρια τεχνολογία θα επιτρέψει την κατασκευή του δικτύου του μέλλοντος. Τα δίκτυα DC που θα κατασκευάζονται θα είναι ικανά να διασυνδέουν χώρες και ηπείρους, να ισορροπούν φορτία και να ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα μεταφοράς AC».


Η ανάπτυξη του υβριδικού (Hybrid) διακόπτη HVDC έχει γίνει εμβληματικό πρόγραμμα έρευνας για την ΑΒΒ, η οποία πέρυσι επένδυσε παραπάνω από 1,4 δισ. δολάρια σε προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και απασχολεί περίπου 8.000 ερευνητές.


Η τεχνολογία HVDC είναι απαραίτητη προκειμένου να διευκολύνει τη μεταφορά ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής, την ένταξη στο δίκτυο των σταθμών παραγωγής από αιολική ενέργεια, την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων και γενικότερα τη διασύνδεση δικτύων διαφορετικής μορφής ενέργειας. Η ΑΒΒ εγκαινίασε την τεχνολογία HVDC σχεδόν πριν 60 χρόνια και συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος και ηγέτης στη συγκεκριμένη αγορά.


Με τουλάχιστον 70 έργα τεχνολογίας HVDC, η ΑΒΒ είναι υπεύθυνη περίπου για τις μισές εγκατεστημένες βάσεις παγκοσμίως, που εκπροσωπούν μια εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 60.000 megawatts (MW).


Η ABB (www.abb.com) κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στις τεχνολογίες Ενέργειας και Αυτοματισμού, έχοντας στόχο οι Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και οι Βιομηχανίες να βελτιώσουν τις επιδόσεις του εξοπλισμού τους μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο Όμιλος εταιρειών ABB δραστηριοποιείται σε 100 χώρες και απασχολεί περίπου 145.000 εργαζομένους.