1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Θέμα νομιμότητας τοποθέτησης Φωτόπουλου στο ΔΣ
Θέμα νομιμότητας τοποθέτησης Φωτόπουλου στο ΔΣ

Θέμα νομιμότητας τοποθέτησης Φωτόπουλου στο ΔΣ

0

Το Σωματείο Σπάρτακος απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ θέτοντας θέμα νομιμότητας της τοποθέτησης του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, Νίκου Φωτόπουλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.


spartakos1Το Σωματείο επικαλείται το Π.Δ. 57 του 1985, το οπoίο αναφέρει ρητώς ότι η ιδιότητα μέλους του δ.σ. της επιχείρησης είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα μέλους διοίκησης συνδικαλιστικής οργάνωσης. Επιπλέον η παράγραφος 3, του ίδιου άρθρου, ορίζει ότι η εκλογή και αποδοχή μέλους του δ.σ. της επιχείρησης της ιδιότητας του μέλους στην διοίκηση συνδικαλιστικών οργανώσεων συνεπάγεται έκπτωση από την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της επιχείρησης.


Όπως τονίζεται στην επιστολή, ειδικά για τη ΔΕΗ, υπάρχει πρόβλεψη στο Νόμο 2941 του 2001 (για την είσοδο της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο) σύμφωνα με την οποία «κάθε διάταξη νόμου, γενική ή ειδική, που αφορά τη ΔΕΗ -προ της μετατροπής της σε ανώνυμη εταιρεία Α.Ε. με το ΠΔ 333/2000- εξακολουθεί να ισχύει εφόσον δεν είναι αντίθετη προς τις διατάξεις του Ν. 2773/1999 του ΠΔ 333/2000 και του άρθρου αυτού».


Για τις επόμενες κινήσεις του σωματείου, σχετικά με τη συμμετοχή Φωτόπουλου στο δ.σ., ο πρόεδρος του Γιώργος Αδαμίδης διευκρινίζει ότι θα αναμένει την απάντηση της διοίκησης της ΔΕΗ και από αυτήν θα προσδιορίσει τα επόμενα βήματα.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, η παράνομη συμμετοχή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ στο δ.σ. της ΔΕΗ σημαίνει αυτομάτως έκπτωση από την ιδιότητα αυτή, ενώ τίθεται και θέμα ακυρότητας στις αποφάσεις που έλαβε το δ,.σ. της εταιρείας με τη (παράνομη) συμμετοχή μέλους του.