
Αναβάθμιση της χώρας μέσω TAP
Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη από την προοπτική κατασκευής του αγωγού TAP, ο οποίος θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση σε πρόσθετες πηγές προμήθειας.
Αυτά επεσήμαναν ο Kjetil Tungland διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του αγωγού ΤΑΡ και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος της εταιρείας προμήθειας φυσικού αερίου Μ+Μ, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Mediterranean Oil and Gas Conference που πραγματοποιείται από χθες στην Ανάβυσσο.
Αναφορικά με τον αγωγό, ο Kjetil Tungland τόνισε ότι η κατασκευή του θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Σε αντιδιαστολή με τον ανταγωνιστικό του Nabucco, ο ΤΑΡ λόγω του μικρότερου μήκους του και της διέλευσης από λιγότερες χώρες, έχει το πλεονέκτημα του χαμηλότερου κόστους κατασκευής και λειτουργίας, που κάνει φθηνότερο το μεταφερόμενο αέριο.
Από την πλευρά του ο CEO της Μ+Μ (Μυτιληναίος, Βαρδινογιάννης) Παναγιώτης Κανελλόπουλος, επεσήμανε ότι προοπτικά ο αγωγός αυτό θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον ποσότητες στο ελληνικό δίκτυο από νέες πηγές εφοδιασμού, όπως είναι αυτές της Κασπίας.
Αναλύοντας τα σημερινά δεδομένα της αγοράς, στην οποία η Μ+Μ δραστηριοποιείται ως ο μοναδικός ακόμη εναλλακτικός προμηθευτής, ο ίδιος τόνισε ότι τα περιθώρια τροφοδοσίας με ποσότητες αερίου πέραν των σημερινών, δηλαδή Ρωσία (Gazprom), Αλγερία (Sonatrach) και Τουρκία (Botas), είναι μικρά και περιορίζονται στην εισαγωγή ευκαιριακών φορτίων υγροποιημένου αερίου.
Όπως είπε ο ίδιος, η χωρητικότητα του αγωγού στα σύνορα με τη Βουλγαρία είναι δεσμευμένη από τη ρωσική Gazprom. Συγκεκριμένα, από τα περίπου 13 εκατομμύρια κυβικά που είναι η ημερήσια δυναμικότητα παροχής του αγωγού, τα 12 εκατομμύρια είναι δεσμευμένα από τη ρωσική εταιρεία. Το 1 εκατομμύριο κυβικά το διαθέτει μεν η βουλγαρική εταιρεία αερίου, αλλά για διακοπτόμενη παροχή. Έτσι, επειδή δεν προσφέρεται εγγύηση συνεχούς παροχής, ακόμη και το περιθώριο του 1 εκατομμυρίου κυβικών την ημέρα, δύσκολα μπορεί να αξιοποιηθεί από εισαγωγέα αερίου. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία εισαγωγή αερίου μέσω Βουλγαρίας, πέραν του ρωσικού αερίου. Για το θέμα αυτό αποκάλυψε ο κ. Κανελλόπουλος, έχει ξεκινήσει έρευνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί ακόμη οριστική απόφαση.
Για τις εισαγωγές από την Τουρκία, το στέλεχος της Μ+Μ είπε ότι θεωρητικά μεν υπάρχει περιθώριο, αλλά δύσκολα ακόμη μπορούν να γίνουν εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων. Οι δυσκολίες έγκεινται σε ρυθμιστικά προβλήματα, καθώς μόλις πρόσφατα άλλαξε η νομοθεσία στην Τουρκία και επιτρέπει εξαγωγές αερίου από τα δίκτυα της Βotas.
Ωστόσο υπάρχουν και τεχνικά προβλήματα, ιδίως τους χειμερινούς μήνες οπότε λόγω της μεγάλης κατανάλωσης στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, η πτώση της πίεσης είναι συχνό φαινόμενο, με σοβαρές επιπτώσεις στην ομαλή τροφοδοσία του αγωγού προς Ελλάδα. Πάντως σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, η τουρκική Botas προχωρά σε έργα για την επίλυση του προβλήματος.
Για το πρόβλημα των υψηλών τιμών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, (τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χωρες) ο επικεφαλής της Μ+Μ είπε ότι είναι αποτέλεσμα επιμέρους παραγόντων. Στην απαρίθμησή τους υπογράμμισε τα εξής:
– Υπαρξη κρατικού μονοπωλίου, και ανεπαρκείς διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές
– Δομή συμβολαίων προμήθειας, με υψηλή συμμετοχή των τιμών αργού και προϊόντων στη φόρμουλα υπολογισμού της τιμής. Αντιθέτως οι περισσότεροι ευρωπαίοι μεγάλοι πελάτες των παραγωγών φυσικού αερίου, που είναι κυρίως η ρωσική Gazprom και η νορβηγική Statoil, προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις μειώνοντας τη βαρύτητα των τιμών πετρελαίου στη φόρμουλα, στα επίπεδα του 50%
– Περιορισμένες διασυνδέσεις και προβληματική πρόσβαση
– Υψηλά εμπορικά περιθώρια κυρίως για τους μικρούς καταναλωτές και υψηλό κόστος μεταφοράς στα δίκτυα
Καταλήγοντας ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι η αναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων προμήθειας που έχει η ΔΕΠΑ με τους παραγωγούς είναι απαραίτητη, όπως επίσης και η δυνατότητα πρόσβασης σε αέριο με χαμηλότερες τιμές.